Спецпроєкти

«Матовість і пастельні кольори»: 9 правил затишної кухні


Будильник вириває зі сну, ми ліниво потягуємося в ліжку, вирівнюємо горизонт і йдемо пити склянку теплої води з лимоном, каву або трав’яний чай – кому що до смаку. Кухня – це місце, з якого ми починаємо свій день. Вона має налаштовувати на продуктивну роботу, мотивувати і ще трошки продовжувати відчуття комфорту перед виходом у буремний світ. 

Якою має бути затишна, стильна та сучасна кухня, розповідає дизайнерка Вікторія Файнблат.  

 

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 160 реалізованих проєктів.

 

Тренд на діджитальність дібрався до стільниць

До стільниць особливі вимоги – вони мають бути не тільки стильні, а й практичні: водостійкі, не псуватися під дією хімічних засобів та не боятися подряпин. А ще бути стійкими до гарячого – на випадок, якщо ми раптом поставимо на стіл гарячу сковорідку. 

Мраморні стільниці вже не в тренді, бо з них важко відчищати плями. Мода на зручність та практичність дійшла й до кухонного дизайну.

Вікторія зазначає: в 2020 у тренді – стільниці зі штучного каменю або акрилу. Це практичний матеріал, за яким дуже легко доглядати і який нелегко пошкодити. Нині в Україні дуже поширені розмаїті та демократичні за вартістю вироби з акрилу. Натомість вироби з мармуру або граніту обійдуться дорожче. 

«Стільниці з таких матеріалів слугуватимуть роками без жодних проблем. І водночас вони мають дуже стильний  та “дорогий” вигляд», – пояснює дизайнерка.  

Правило робочого трикутника

Коли мийка, плита та холодильник розташовані на кухні не лінійно, а у вигляді трикутника. Це найзручніший спосіб розташування кухонних меблів.

«Однак між цими точками потрібно дотримуватись оптимальної відстані – не більше ніж 180 сантиметрів», – зазначає Вікторія Файнблат. 

Продумайте освітлення заздалегідь 

Світло – важлива деталь дизайну будь-якої кімнати, і кухні це теж стосується. Система освітлення тут грає особливу роль, адже, нарізаючи продукти для приготування, важливо чітко бачити, наскільки вони свіжі та придатні до вживання.

«Звичайні лампи денного світла, які інколи використовують для підсвітки робочої зони, для кухні не підходять. Краще обрати нейтральне світло та точкові світильники. Зону стола або барної стійки краще освітити окремо за допомогою плафонів або також точкових світильників», – пояснює Вікторія. 

І ніколи не змішуйте різні джерела світла: нейтральне з холодним або холодне з теплим – це некрасиво та незручно для користування.

Простота – це новий чорний

Мінімалізм ніхто не відміняв, він досі популярний. Зокрема це актуально й у дизайні кухонь. Жодних вензелів, плоскі панелі, сувора геометрія форм та мінімум деталей. 

«Навіть ручки від шаф краще сховати, щоб мінімізувати вірогідність травмуватися, – переконує Вікторія. – Вбудована техніка, закриті полиці, мінімальна кількість декору (або взагалі без нього) – це створює відчуття впорядкованости та чистоти». 

Червоне – то любов, пастельні кольори – то релакс

Зараз популярні «теплі» кольори в дизайні кухні. М’які пастельні відтінки створюють відчуття ніжности, релаксу та домашнього затишку. На такій кухні приємно не тільки ласувати зранку сніданком перед насиченим днем, а й спілкуватися з друзями за келихом вина та проводити родинні обіди. Це рішення для тих, хто шукає спокою та розслаблення.

«Пастельні тони підійдуть для кухні з будь-яким дизайном – від класики до мінімалізму, – говорить дизайнерка. – Проте, оформлюючи кухню в таких кольорах, важливо дотримуватися балансу, щоб інтер’єр не був нудний». 

До того ж кухня в пастельних кольорах практичніша, ніж біла, вважає фахівчиня. Адже на білому кольорі найменший бруд падає в очі. Тому пастельний колір може підійти тим, хто ще не готовий до яскравих меблів, але й не хоче надто перейматися кожною плямкою на білосніжній плитці.


Матовість vs глянець

Блискучі глянцеві шафи теж досі популярні, але матову кухню обирають частіше і частіше. Вона універсальніша та сучасніша.

«Якщо ви вирішили оформлювати кухню в яскравих насичених кольорах, глянець точно не підійде. Від яскравої блискучої кухні буде рябіти в очах. У такому разі кухня має бути однозначно матовою, – зазначає Вікторія. – Загалом матова текстура додає інтер’єру затишности та теплоти. Вона заспокоює та розслабляє».


Без екотрендів не обійтися

Екотренд не міг оминути й кухонні меблі. Керамічна плитка для робочої зони, водоемульсійна фарба для стін, паркет або натуральний камінь – на підлогу. 

«Якщо переймаєтесь екологічністю вашого житла, краще відмовитися від МДФ та ДСП і використовувати натуральне дерево. Це дорожче, але значно безпечніше для здоров’я», – пояснює дизайнерка.

 

Лінійне планування

Коли кухня невелика або йдеться про невелику квартиру-студію, краще обрати лінійне планування кухонних меблів. Так ви зекономите простір і зможете максимально ефективно використовувати кожен квадратний сантиметр робочої поверхні кухні.

«Проте доведеться постаратися, щоб на такій кухні вмістилися всі необхідні побутові прилади: посудомийка, мультиварка та інші зручні для приготування гаджети. Продумайте заздалегідь, куди ви їх встановите/поставите, щоб залишилося місце й під усі інші функціональні зони», – радить Вікторія Файнблат.

 

Фартух з практичних гладких матеріалів

Фартух – частина стіни кухні над робочою поверхнею і під навісними кухонними шафками. Він захищає зовнішню стінку кухні від пару, жиру, бруду, вологи, тому для нього важливо обрати стійкі матеріали, що не псуються під дією температур та мийних засобів.

«Найпопулярніші матеріали для фартуха кухні – плитка, натуральний та штучний камінь, скло, метал та пластик. Поверхня має бути гладка, тоді вона легше відмиватиметься та довше зберігатиметься в чудовому стані», – пояснює дизайнерка.

Фартух може займати як цілу стіну, так і її частину – це залежить від ваших уподобань та розмірів кухні. Однак зазвичай він займає простір від верху стільниці до підвісних шаф. 

Дотримуватися трендів чи вічних та класичних правил, мінімалізму чи глем-шику, оформлювати оселю в чудернацьких відтінках від Pantone чи спокійних нюдових – обирайте будь-що: головне – щоб це було суголосне з вашим лайфстайлом та вподобаннями!

Дизайн-бюро Вікторії Файнблат

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь