Спецпроєкти

У Нью-Йорку годинник запустив зворотний відлік до екокатастрофи. Розповідаємо, скільки залишилося


Знаменитий годинник на Юніон-сквер у Нью-Йорку почав відраховувати час до кліматичної катастрофи. На думку авторів проєкту, до неї залишилося трохи більше ніж сім років.

Про це повідомляє The New York Times.

Таймер встановили на Мангеттені понад 20 років тому, і весь цей час він вважався одним з найзагадковіших артоб’єктів міста. На думку місцевих жителів, годинник відображав на екрані площу тропічних лісів, які знищуються щороку, або відстежував світове населення. Насправді ж він показував час, але відраховував години, хвилини і секунди незвичайним чином – до і після опівночі.

Екологія має свій термін

Нове життя годинику подарували художники Ган Голан і Ендрю Бойд. Вони придумали проєкт «Кліматичні годинник» – тепер таймер на Юніон-сквер показує час, що залишився у людства на вирішення екологічних проблем. Годинник на Юніон-сквер відраховує час, за який вичерпається «вуглецевий бюджет» людства – допустима кількість діоксиду вуглецю, що може виявитися в атмосфері.

Час до незворотної кліматичної катастрофи розрахували вчені з дослідницького інституту Меркатор у Берліні.

Вони припустили, за який час людство досягне точки неповернення, якщо темпи викидів не знизяться і температура на планеті підвищиться на 1,5 градуса (таке потепління очікують учені в 2030–2052 роках, згідно з доповіддю експертів ООН з кліматичних змін).

Художники вже робили подібний ручний годинник для шведської активістки Грети Тунберг і подарували його дівчинці перед її виступом на саміті ООН.

Раніше ми розповідали, що на узбережжі Бразилії знайшли мертвого магеланського пінгвіна. Причиною його смерти став респіратор, який тварина проковтнула.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь