Спецпроєкти

«Тебе зґвалтують під першими ж сходами». Студенти вимагають позбавити київську професорку ордену через систематичне цькування


Студенти Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка відродили рух #позорючестькимо. Під цим хештегом вони розповідають про цькування з боку професорки Валентини Дайнеко, яка на День Незалежности отримала орден княгині Ольги I ступеня. 

Цю нагороду присуджують жінкам за «внесок у державне будівництво та розвиток України, трудові здобутки та високий професіоналізм». Дайнеко отримала орден вже втретє, повідомляє Бабель.

Після присудження нагороди колишня студентка Дайнеко Іветта Делікатна розповіла в дописі про знущання викладачки:

«Кожна дівчина в інституті чула від неї фразу “дівки в КІМО – підстилка для дипломата”, особисто мене вона при вступі переконувала, що “тебе зґвалтують під першими ж сходами, і ти вступаєш сюди тільки, щоб вискочити заміж за іноземця і поїхати з країни”».

Іветта додає – Дайнеко змушувала студентів носити її речі, перестилати в її кабінеті килими; виганяла із занять тих, хто сидів у верхньому одязі, коли приміщення не опалювалося. «Бабелю» Іветта розповіла, що Дайнеко не чіпляла студентів зі статусних родин, натомість цькувала іногородніх студенток, чий спосіб життя для неї був незрозумілий.

У коментарях допису Іветти інші випускники розповіли про свій досвід. За їхніми словами, Дайнеко відмовлялася спілкуватися зі студентами, бо «вони дратують її своєю присутністю», казала дівчатам, що вони нічого не досягнуть, що «максимум – носитимуть каву», ображала через зовнішність.

Серед теперішніх студентів тільки шестикурсниця Марія Музиченко відкрито скаржиться на викладачку. Вона каже, що Дайнеко зневажає усіх, хто перейшов до КНУ з інших вишів.

В інституті офіційної відповіді на звинувачення не дали. Колега Дайнеко Ірина Чернуха написала на сторінці Міжнару, що ті, хто «під диктовку пише підленькі пасквілі», – просто невдахи і для керівництва університету не існують. За неї також заступився ексдепутат Василь Горбаль. Він назвав викладачку принциповою та суворою професіоналкою. 

«Це була специфіка спеціальності та радянських дипломатичних традицій», – сказав він журналістам.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь