Спецпроєкти

Хейтери повсюди, і я серед них. Чому ми стежимо за людьми, які нас дратують


Буває так, що в соціальних мережах ми натрапляємо на людей, які нас відверто бісять. Їхні цінності не збігаються з нашими, вони транслюють інші думки, але ми й далі за ними стежимо та мовчки гніваємося.

У матеріалі розповідаємо, чому нас дратують інші користувачі мережі, коли стеження за ними не є нормальним та що із цим робити.

Причини нашого роздратування

Все, що дратує нас в інших, спонукає до кращого розуміння себе.

К.Юнг, щвейцарський психоаналітик

Роздратування – це наша природна здатність реагувати на зміни в навколишньому середовищі, що може спричиняти розчарування, гнів та злість.  Якщо всередині вас немає тригера (подразника), який провокує цю емоцію, то роздратування та бажання критикувати інших не виникатиме.

Чому ж ми стикаємося з роздратуванням?

Люди, що дратують, насправді дуже схожі на нас

Ми бачимо в інших власні неулюблені риси і це злить. Таке явище називається проєкцією. Часто риса, яка дратує в іншій людині, дійсно є в неї. Однак через проєкцію вона гіперболізується та здається збільшеною у декілька разів.

Ми заперечуємо в собі «погані» риси, бо не хочемо відчувати за них провину або бачимо себе зовсім інакшими. Переносимо їх на інших і  злимося, тому що не можемо розібратися в собі. Насправді психологічна проєкція це  просто захисний механізм людської психіки.

До речі, науковці розповідають, що проєкція проявляється і тоді, коли ми думаємо, що жертва сама винна у злочині. У таких випадках психіка проєктує досвід слабкости або вразливости з метою позбавлення від почуттів  та через зневагу до них.

Люди дуже відрізняються від нас

Ми вважаємо свою життєву позицію «єдиною правильною» і хочемо, щоб інші поділяли цю думку.

Іноді в інших людях нам трапляється те, що дуже відрізняє їх від нас самих. Ми ригідно (твердо та непіддатливо) тримаємося своїх концепцій та уявлень про життя. І коли бачимо людину, яка живе по-іншому, у нас несвідомо виникають почуття щодо цього феномену. Доволі часто це страх, рідше   відраза та заздрість

Наша реальність та упередження можуть похитнутися від зіткнення з абсолютно іншою. 

Ми хочемо бути такими, як вони

З дитинства ми прагнемо сподобатися оточенню: батькам, вчителям, друзям, колегам. Тому часто несвідомо відкидаємо ті складові своєї особистости, які можуть бути сприйняті негативно, це може бути надмірна емоційність, заздрісність або імпульсивність.

Ми стежимо за людьми, що нас дратують, тому що риси цієї людини ми хотіли б мати в себе. Наприклад, ви не вмієте відстоювати особисті межі та говорити «ні» і вас дратують люди, які це роблять. Або ж не володієте навичками самопрезентації та тому терпіти не можете тих, хто знає собі ціну. 

Якщо ми уважно прислухаємося до того, що нас дратує, то іноді можемо виявити, що нам теж так хочеться жити, але не вдається і це провокує фрустрацію.

Ми не любимо суперечностей

Коли ми стежимо за людьми в соціальних мережах, то формуємо в голові образ на основі отриманої інформації. Якщо ця людина починає поводитися по-іншому та незрозуміло, це призводить до внутрішнього конфлікту та розбіжностей зі сформованим образом. 

Ми схильні до залежности 

Людина, що живе власним активним життям, не має часу та бажання щодня моніторити акаунти людей, які їй не подобаються.

Надмірне стеження за чужими людьми зазвичай притаманне особистостям зі схильністю до залежности. Дослідження Гарвардського університету свідчить –  використання соціальних мереж впливає на ту саму частину мозку, яка також запалюється, якщо приймати речовини, що спричиняють залежність (алкоголь, наркотики). Отже, ми справді залежні від мережі. Особливо яскраво це проявляється у підлітків.

Коли це переходить межі

Утім, не завжди дратування закінчується просто спостереженням. Людей, які критикують та пишуть неприємні речі, відчуваючи ненависть та ворожість до інших,   називають хейтерами

Коли ми ненавидимо когось, у нас в мозку вмикаються майже ті ж зони, які активні в стані закоханості, базальне ядро та острівець. Це означає, що  коли ми відчуваємо неприязнь та злість, то, можливо, самі того не відаючи, тільки сильніше прив’язуємося до людини.

Іноді негатив у бік іншої людини сягає бомбардування особи текстовими повідомленнями, електронними листами, телефонними дзвінками або подарунками. Це явище називається сталкінгом і так звані сталкери можуть навіть з’являтися у своєї жертви вдома чи на робочому місці, прямо або непрямо погрожувати, шантажувати або навіть ґвалтувати. 

Спостереження за соціальними мережами своїх колишніх ніби невинна справа, проте дослідження свідчить про інше. За його результатами, переглядання Facebook-акаунтів експартнерів/-ок посилює смуток у зв’язку з розривом стосунків. Людина відчуває більше негативних почуттів, сексуального бажання та туги за колишнім партнером. 

Ще одне дослідження доводить: ті, хто часто заходить на сторінки колишніх, переживають розрив болісніше і довше не можуть почати нові стосунки.

Соціальні мережі створюють простір, завдяки якому дуже легко стежити за життям інших. Однак це має побічні ефекти: третина жінок в опитуванні Жіночої допомоги щодо зловживань в інтернеті, повідомили, що їхній партнер чи колишній партнер використовував шпигунське програмне забезпечення або GPS-локатори, щоб їх відстежити.

Бувають випадки, коли сталкінг обертається трагедією: сталкер у Великобританії вбив свою колишню дівчину в червні 2017 року. До скоєння злочину він попросив іншу дівчину стежити за акаунтом своєї колишньої, щоб знати про її пересування.

Що із цим робити?

Варто задуматися серйозно про своє захоплення переглядом чужих соціальних мереж, якщо воно починає заважати звичайному життю або стає одним з головних занять. Концентрація на акаунтах конкретного користувача може говорити про труднощі в житті самої людини. 

Відстежування інших у соціальних мережах часто робить вас нещасними, погіршує ваші стосунки з близькими, робить вас людиною, якою ви насправді не хочете бути.

Щоразу, коли відчуваєте роздратування, звертайте увагу на те, що саме стало тригером. Відстежуйте, які саме аспекти чужого життя вас цікавлять, чи задоволені ви в цих сферах, на яких звертаєте увагу. 

Визнайте, що вам не подобається поведінка цієї людини, та це свідчить, що ви не задоволені своїм поточним станом та життям. Зверніть увагу на ті сфери, що вас бентежать.

Постарайтеся не звинувачувати інших людей в тому, що відчуваєте, хоча вони можуть здаватися джерелом ваших негативних емоцій. Побачте людей такими, якими вони є. Спробуйте сприйняти їх як живих з вадами та звичними вчинками. 

Уявіть річку, яка тече вниз за течією, а вам хочеться, щоб вона текла проти течії. Ваше бажання не може змінити факт (та іншу людину) і просто пригнічує вас.

Знайдіть улюблену справу, підвищуйте самовпевненість, займіться спортом або ж зверніться до спеціаліста. Пам’ятайте: ваше життя набагато яскравіше та ближче, ніж життя людини, що дратує у стрічці соціальних мереж.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь