Спецпроєкти

5 ознак, які ставлять під сумнів компетентність вашого лікаря


Ми завжди радимо не займатися самолікуванням і не затягувати з проблемами до останнього, а якнайшвидше звертатися до лікаря. На жаль, не завжди людина з медичною освітою і навіть роками практики дійсно є професіоналом, якому можна довіряти. Тож піднімаємо не найзручнішу тему – ознаки, які змусять сумніватися в компетентності вашого лікаря.

Ви не можете зрозуміти, від чого вас лікують

Лікар сипле термінами, які ви не розумієте, та не утруднює себе поясненнями. Він не може назвати точний діагноз, та вже радить вам ліки, а ви боїтеся зайвий пар перепитати, від чого лікуєтеся.

По-перше, боязнь перепитувати – теж не класно: значить, у вас з лікарем не партнерські стосунки. Варто з’ясувати, що саме заважає вам перепитати: природна сором’язливість, звичка беззаперечно довіряти спеціалістам або знецінююча поведінка лікаря, через яку і виникає страх спитати. В будь-якому разу перепитувати потрібно, якщо ви не розумієте, що саме 

По-друге, лікар має уточнювати діагноз. «Підвищені лейкоцити в крові», «тахікардія» чи «ентерококи» – це не діагнози, а ознаки, які можуть на нього вказувати. Ви маєте право (і повинні) знати, від чого вас збираються лікувати. До речі, з приводу ліків…

Вам виписують гомеопатію

Ефективність гомеопатичних препаратів не доведенодослідження доводять, що вони навіть не є ефективнішими від плацебо. При цьому гомеопатію продовжують використовувати, і не лише ті, хто сам собі ставить діагноз і призначає лікування. Виписати безневинні «рослинні препарати» можуть і лікарі, спираючись на те, що іншим пацієнтам ці препарати допомагали.

Знову ж таки, радимо перепитувати в лікаря, до якої групи належить препарат. Якщо вам виписують гомеопатію, це привід як мінімум перепитати щодо її ефективності. Лікар має послуговуватися засадами доказової медицини, а не посилатися на покращення самопочуття інших пацієнтів після прийому засобу.

До речі, деякі препарати, які не відносяться до гомеопатичних, не мають лікарських чи профілактичних властивостей. Наприклад, ремантадин, який досі часто використовують в цілях профілактики ГРВІ, ще з 2011 року не рекомендований Центром з контролю та профілактики захворювань США – через високу стійкість вірусів грипу до цього лікарського засобу.

Вам ставлять комерційні чи неіснуючі діагнози

Наприклад, один з найрозповсюдженіших комерційних діагнозів у гінекології – ерозія шийки матки, якою називають ектопію – різновид норми, за якого при огляді можна побачити стик канала шийки матки та її зовнішньої частини. Звісно, є випадки, коли дівчина/жінка потребує лікування, та діагноз має ставитися після додаткових маніпуляцій – кольпоскопії та біопсії.

Крім того, лікар не має ставити діагнози, відсутні в Міжнародній класифікації хвороб: як-от вегетосудинна дистонія, наприклад, яку в нас досі намагаються лікувати.

Вам ставлять мало питань і призначають безліч аналізів

Саме завдяки питанням з приводу самопочуття лікар визначає, які аналізи потрібно здавати: наприклад, різке підвищення почуття спраги, часте сечовиділення вкупі зі втратою ваги і слабкості – явний привід перевірити рівень цукру в крові (є вірогідність розвитку цукрового діабету). Але якщо ви не маєте скарг або у вас про них не питають і призначають безліч дорогих аналізів – це вже привід замислитися над консультацією в іншого лікаря. Особливо якщо ви уточнили, чому варто здавати саме ці аналізи, та не отримали чіткої відповіді.

Із вами спілкуються зверхньо чи грубо

Яким би професіоналом не був лікар, він не має права ставитися до вас як до дитини або, тим паче, засоромлювати вас, хамити чи ігнорувати питання. Не варто терпіти такого ставлення до себе – ви зможете знайти лікаря, який поєднує професіоналізм з етичністю.

І ще раз нагадуємо: будь ласка, не ігноруйте проблеми зі здоров’ям. І, навіть якщо ви стикалися з непрофесійними/неетичними лікарями, це не привід забивати на профілактичні огляди і взагалі не довіряти медикам. Просто не забувайте про критичне мислення, не бійтеся ставити питання і звертатися до іншого спеціаліста щодо уточнення діагнозу і лікування, якщо на ваші питання не змогли відповісти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь