Спецпроєкти

Діджитал підкорює театр: як в Україні знімають онлайн-виставу завдяки 3D-технологіям


Класичний вид мистецтва – театр – наразі зазнає глобального переосмислення. І це не далекі примарні зміни, а новітня історія театру, яку ми можемо бачити вже зараз.

В Україні запускають арт-проєкт «Театр 360 градусів». Це відеоверсії театральних постановок, до яких інтегрують 3D-копії акторів та декорацій. Синкретизм діджиталізації і класичного мистецтва – живі емоції та інноваціїні технології, які дозволять подивитися на театр під іншим кутом, причому навіть не виходячи з дому.

Ініціювали проєкт українська актриса і ведуча Даша Малахова і продюсерка Наталя Чижова.

Детальніше про проєкт

Головна мета – зробити театр доступним для кожного/-ї, а також об’єднати театр і сучасні технології у новий вид візуального мистецтва. Крім того, цілі ініціаторок «Театру 360 градусів» – привернути увагу до складного часу для театру, який настав через пандемію. На відміну від кіноіндустрії, яка так само фінансується, театр допомоги ззовні позбавлений, і через це страждає вся індустрія і її представники – режисери, актори, гримери, декоратори та багато-багато інших.

На думку Даші і Наталі, перехід театру до онлайну може змінити цю ситуацію, залучити сотні тисяч нових глядачів, підвищити інтерес до індустрії та допомогти їй розвиватися.

01/3

«Тепер театр стане доступний кожному, незалежно від місцезнаходження, можливості пересування і обмежень, — розповідає Даша Малахова. Поки діти сплять, ви з чоловіком зможете сходити на виставу прямо у себе вдома. Я хочу, щоб люди полюбили театр онлайн і прийшли в офлайн. До того ж, так ми зможемо в десятки разів розширити аудиторію, яка побачить роботу великої творчої команди».

Першою постановкою, яку оцифрують і покажуть в онлайні, буде «Камінний господар» київського Театру на Подолі. В основу сценарію лягла поетична драма Лесі Українки, адаптована до сучасних реалій українським режисером Іваном Уривським. 

«За декілька місяців Україна відзначатиме 150-річчя з дня народження Лесі Українки, – ділиться Іван. Тому я радий, що саме «Камінний господар» першим віднайде новий сучасний вигляд в рамках проєкту. Упевнений, це додасть йому вагомості і продовжить життя постановки».

«Унікальність вистави полягає ще й у його інноваційності. Вперше в Україні (а може й у світі) в театральний спектакль будуть впроваджені 3D копії акторів. Технологія, яка використовується в Голлівуді, покаже все те, що не можна передати словами. А це багато чого варте», — повідомляють Валентин Кондратюк, режисер відеоверсії, та Андрій Компанієць, спеціаліст технології 3D-сканування.

Перші безкоштовні 10 прем’єрних онлайн-вистав відбудуться вже у листопаді.

У числі творців проєкту Deep 3D Studio, Strumer Production, Plombir Event Company, BILESUHE. Генеральний медіа партнер bit.ua. А серед партнерів, які вже підтримали проєкт, Київстар, Visa, Glo і ARARAT.

Стежити за анонсами вистав і новинами проєкту можна тут – Театр 360 градусів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь