Спецпроєкти

«Якось-то воно буде»: театр на Подолі переосмислив роздуми Остапа Вишні про «чухраїнців»


Вчора, 17 листопада, у театрі на Подолі відбулася прем’єра вистави «Якось-то воно буде» за мотивами твору Остапа Вишні. Водночас у фоє театру влаштували виставку унікальних, досі не публікованих архівних світлин письменника.

75 років тому з-під пера всенародного улюбленця Остапа Вишні вилетіла «усмішка» під назвою «Чухраїнці (спроба характеристики)», в якій він виписав «аж п’ять глибоко національних рис симпатичної вдачі чухраїнця», і одна з них це «ЯКОСЬ-ТО ВОНО БУДЕ». Саме з легкої руки Остапа Вишні з’явився в нашій літературі чудернацький «чухраїнець» як втілення стійких стереотипів поведінки.

Хоч як це дивно, вже в новому тисячолітті, після всіх можливих і неможливих подій української історії, ці риси збереглися. Адже й сьогодні на кожному кроці підтверджується те, про що написав Остап Вишня ще 1927 року: «Ці риси настільки були для них характерні, що коли б котрийсь з них загубився в мільйоновій юрбі собі подібних істот, кожний, хто хоч недовго жив серед чухраїнців, вгадає: “Це — чухраїнець”. І ніколи не помилиться».

Виставу за мотивами Вишні поставила Театральна Майстерня Миколи Рушковського. Дійство «обгорнули» у формат звичайного студентського заліку: молоді люди намагаються скласти іспит з історії суворому викладачеві.

Раніше ми розповідали, що 17 листопада, в Україні відбулася прем’єра артпроєкту «Театр 360 градусів». Це відеоверсії театральних постановок, до яких інтегрують 3D-копії акторів та декорацій. Синкретизм діджиталізації і класичного мистецтва – живі емоції та інноваційні технології, завдяки яким можна подивитися на театр під іншим кутом, причому навіть не виходячи з дому.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь