Спецпроєкти

Від круп’є до екстремала-скелелаза та бізнесмена: розмова з Віталієм Ващуком


Віталій – людина незвичайна в усіх сенсах. Він почав займатися скелелазанням, щоб повернути дівчину, і зрештою став професійним екстремалом. А ще – змінив різні професії, відкрив власний магазин одягу, про який давно мріяв, захопився йогою і знайшов свій шлях у житті.

Поговорили з Віталієм про екстремальний туризм, бізнес, який приносить задоволення, секти, боротьбу з дитячими страхами і багато іншого.

Матеріал – перший із серії інтерв’ю із сильними духом людьми. Наші герої доводять – ми всі здатні на неймовірні вчинки та самі створюємо свою долю. Проєкт реалізується за підтримки Nemiroff De Luxe.

Від круп’є до підкорювача скель

Мій досвід був дуже різним: від навчання на економічному факультеті до роботи круп’є. Ще я писав вірші, тож зацікавився журналістикою. З кожного напрямку взяв для себе важливі речі, а туризм взагалі з’явився внаслідок збігу обставин.

Мене кинула дівчина, і десь в той самий час друзі запропонували піти в похід. Тоді подумав, що це допоможе її повернути: викладу фото, де однією рукою тримаюсь за скелю, а другою рятую всю групу. Мені здавалося, вона зрозуміє, кого втратила.

Якщо бути чесним, то в тому поході я ледь не вмер від фізичного навантаження. Пост все-таки виклав, але це не спрацювало. Похід став викликом, але я згадував його з позитивними емоціями після повернення, тож неочікувано для себе я погодився ще на один. А потім на ще один і ще.

Професійний екстремал

Звісно, в туризмі я мав амбітні цілі: я хотів потрапити у великі гори, водити туди людей. У певний момент мені захотілось більш серйозних викликів, і я пішов у туристичний клуб при КПІ «Глобус»‎. Це була доволі серйозна школа: на заняттях ми вивчали медицину, організацію походів, лазили по стінах Зеленого театру, тренувались у залі, відпрацьовували прийоми порятунку потерпілих.

Згодом ми з друзями відкрили свою турфірму Banana Tour і почали водити людей по горах. Цим я займався 15 років (і періодично займаюся досі). Мені не потрібно бувати в якомусь місці, щоб повести туди людей: я просто обираю точку на карті, вивчаю матеріали і створюю свій маршрут.

Спочатку в походи збирали друзів, потім почало працювати сарафанне радіо і групи в соцмережах. Бувало таке, що мене по 8 місяців не бувало вдома: з одного походу повертався зранку, а в інший уже вирушав того ж вечора. Це були скелелазні виїзди, підкорення печер, гірські походи, лижні покатушки. Основна фішка нашої турфірми була в тому, що ми старалися смачно годувати людей: шашлики, риба, солянка, млинці з нутеллою. Жодної вівсянки на воді і тушонки.

Найекстремальніші походи – це завжди підкорення гір. Якось ми водили групу на південний Кавказ у район Безенги. Раніше туди новачкам вхід був закритий, але зараз цієї заборони немає. Однак гори там суворі. Ми влаштувалися в альтаборі і вирішили вибратися підкорювати пік Семеновського – 4100 метрів. У ніч перед штурмом вершини почалася сильна буря: грім, блискавка, сипалося каміння. Ми розуміли, що в будь-який момент камінь може потрапити в намет, але потрібно було спати, щоб зранку бути повним сил. Я тоді лежав і згадував, як питаю у досвідчених туристів, що робити в разі блискавки. Мені порадили залишити рюкзаки в стороні і перечекати грозу. Однак якщо ти ночуєш в наметі, є тільки один спосіб – молитись. І ось настала ніч, коли я згадав ті заповіти. І коли я прокинувся зранку, перша думка була: я живий. Виглянув – товариші з іншого намету теж живі.

Якщо говорити про найекстремальнішу країну, то для мене це Таджикістан.
Загалом практика має бути така: ти приходиш до начальника альптабору, повідомляєш маршрут, дату старту і повернення. Проте керівник цього табору відповів, що йому все одно, бо вертольота й інших рятівних засобів у них немає. Тож ми можемо розраховувати тільки на себе.

Це кардинально відрізняється від Альп, наприклад, де ти не на той камінчик ступив – і за тобою вже вилетів вертоліт. Однак, на щастя, все минуло добре, і ми повернулися цілі.

Бізнес як секта

У моєму бізнесі зараз два основних напрямки – мультибрендовий шоурум «Мужской showroom Женский» і бренд одягу Sekta.

Sekta – це футболки з яскравими принтами, над якими працювали 120 ілюстраторів з різних країн. У концепті лежить три слова: провокація, арт і порно. Звісно, написати нецензурні слова на футболках може кожен, але зробити із цього саме мистецтво вдається небагатьом.

У нас є футболка, на якій зображена червона шапочка і вовк, що підлизується до неї у порнографічному сенсі. Її часто купують дівчата, при чому за одним і тим же сценарієм. Стою я, наприклад, на «Кураж базарі» чи маркеті «Всі свої», підходить купка дівчат 18-19 років, дивляться футболки. Натрапляють на цю і реакція у всіх: «Ой-ой!» А за деякий час одна з них крадеться тихенько, хапає цю футболку і розчиняється в натовпі.

Чому принт так чіпляє? Сама історія про красуню і чудовисько розбурхує підсвідомість. І якщо всередині людини живі такі фантазії, то і футболка її зачіпає. Мені подобається робити речі, які чіпляють людей, з відповідними сексуальними контекстами.

Sekta – тому що я вважаю людей, які купують ці речі, так би мовити, сектантами. У них певний склад розуму, характеру. Ці люди за свободу, за прояв себе. Це творча, мисляча інтелігенція.

Зараз шоурум дає найбільший дохід. І моральне задоволення теж – найбільше від нього. Підтверджується стара істина: роби те, що любиш, і досягнеш успіху.

Звісно, на бізнес вплинула і пандемія. Шоурум мав відкритися 20 березня, а 17-го почався карантин. Тому ми зачинилися, не відчинившись. Деякі бренди не пережили карантин, тому відчинялися ми напівпорожніми. Були футболки Sekta і одяг ще одного бренду. Доводилося розвішувати все так, щоб мало хоч трохи пристойний вигляд і не було порожнього простору. Спочатку сидів цілими днями сам. Однак згодом почали з’являтися покупці, нові бренди та працівники.

Боротьба зі страхами

У мою бізнес-ідею інвестували гроші, тож, звісно, був страх провалу і купа хвилювань. Проте з дитинства в мені живе враження, що страшно – значить цікаво, значить це потрібно робити. Бо за страхами стоїть розвиток.

Малим я боявся темряви. Тому вночі потайки від батьків ходив на кладовище. Боявся страшенно. Але ставив собі певну мету і досягав її. Назад, правда, біг щосили, бо ж за мною гналися всі демони світу. На щастя, не догнав ніхто. Так страх перейшов у захоплення: мені почала подобатися містика і темрява, я хотів побачити привида.

Коли мені було приблизно 20 років, я був страшенно замкнений і невпевнений у собі хлопчина. Тоді страхів було багато: виступати перед публікою, знайомитися з людьми, страх комунікацій. Переборював, як і з кладовищем. Я писав пісні і почав виступати на різних фестивалях і конкурсах. Витягував себе на публіку, ходив на кастинги.

У певний момент зайнявся автостопом. І спочатку для мене це був жах: з людьми в дорозі потрібно було про щось розмовляти, але, коли змінив у подорожі 27 машин, повернувся зовсім іншою людиною.

Як бути сильним

Фізичну силу я розвиваю тренуваннями в залі і скелелазінням. Також спортивні походи роблять сильнішим та витривалішим.

Ще я багато років займаюся йогою – це і про фізичну силу, і про силу духу. Йога – дуже популярне явище у світі, але більшість мають на увазі хатха-йогу – асани та деякі медитації. Для мене ж йога – це вчення про життя та психологію. Саме цим я і займаюсь останні 17 років.

Йога допомогла мені пропрацювати свої комплекси: за деякий час занять я відчув, що всім задоволений.

По-справжньому сильна людина для мене – це добра людина. Яка не виставляє напоказ свою силу, може все вирішити, але завжди враховує думку інших. Це людина вдумлива, яка може подивитися на ситуацію з різних точок зору і визнати свою помилку.

Слабка людина – це та, яка не здатна змінити власну думку, вона вважає себе завжди правою, а інших завжди винними в її проблемах. Слабкі люди – несправжні, вони лише хизуються. Це якби я прочитав одну книгу з йоги і відкрив власні курси. Також слабкі люди не залишають свою зону комфорту. Адже потрібно мати сильний внутрішній дух, щоб вийти за межі, пережити страх та відмову. Вміння робити крок у невідомість – це розвиток для людини.

Кинути все

Раніше я вважав, що кинути все і почати займатися тим, що подобається, неможливо. Пам’ятаю, як їхав автостопом з одним чоловіком, у якого свій аграрний бізнес. Я тоді ставив йому купу запитань і не розумів: як можна все влаштувати, але в певний момент рівень життєвих наробок виріс, і я зрозумів, що варто починати щось робити.

Чому футболки? Я багато подорожував, і мені подобалося купувати футболки як сувенір. Хотілось щось небанальне, а таке знайти було важко. Також на змаганнях зі скелелазіння в пакеті учасника були футболки. Проте вони мені не подобалися, бо були неякісні і всі брендовані. Мені хотілося ходити містом у футболці зі скелелазного ком’юніті, але не так, щоб це було зрозуміло прямо в лоб. І я подумав: зроблю такі футболки сам. Спочатку це було для бігового маратону друзів, потім для запливів і скелелазіння. А згодом з’явилися веселіші принти. Усе вдалося, тому що мені це подобається.

Спогади про перші походи

Перші походи – це зустріч незнайомих людей, які мали якось зблизитися духом. Вдень майже всі були напружені та зосереджені, а ввечері ми дозволяли собі трішки відсвяткувати наші досягнення. Це огортало нашу туристичну компанію духом дружби.

Пам’ятаю, якось група пішла підкорювати чергову вершину з нашого альптабору. Важкої тари ми з собою не брали, все було у пластикових пляшках. Двоє людей захотіли спуститись вниз раніше, і вони випадково взяли із собою не воду (прикрість), а наш спирт у пластиковій тарі. Довелось споряджати цілу рятувальну експедицію, спускатись із гір у найближче поселення і поновлювати запаси.

Гірко-солодкий міцний смак коктейлю Round 1 на основі Nemiroff De Luxe нагадує ті емоції, що кожен з нас переживав під час походу: коли в процесі тобі доволі важко, а потім ти ділишся неймовірними враженнями від пережитого.

Рецепт:

* налийте інгредієнти у склянку-змішувач, наполовину наповнену льодом, і змішайте до повного охолодження;
* процідіть крізь стрейнер у бокал олд-фешнд з льодом;
* прикрасьте бокал цедрою апельсина, розмістивши її у вигляді спіралі темним боком донизу на 5 см вище від коктейлю

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь