Спецпроєкти

Зйомне житло, з якого не захочеться з’їжджати. Що таке колівінги і чому вони стали такими популярними?


Міленіали вигадали гуртожитки – передбачувана реакція, якщо вперше читаєш про колівінги. 

Це дійсно концепція спільного житла, але на цьому схожість з гуртожитком завершується. Колівінг – це не зібрання рандомних людей: разом оселяються ті, хто має схожі інтереси та погляди на життя. Вони спілкуються, влаштовують домашні вечірки, допомагають одне одному – і стають не просто сусідами, а родиною.

Про ідею, філософію та переваги колівінгів розповіла одна із засновниць мережі сумісного житла SharedEasy в Нью-Йорку, нетворкер Ольга Wesson.

Колівінг – окрема філософія. Це не сухе трактування про сучасний гуртожиток з обговореними нюансами, коворкінг та житло під одним дахом. Насправді колівінги – лайфстайл, що надихає і змушує всерйоз замислитися про пакування валізи та квиток на найближчий рейс. Особливо міленіалів і зумерів, котрі працюють віддалено, подорожують та шукають новий експірієнс.

Уявіть – ви більше не обмежені одним колом спілкування, одним містом чи країною. Ви – громадянин світу. Під одним дахом з вами – не випадкові сусіди, а однодумці. Художники, стартапери, музиканти, письменники, айтішники – молоді та творчі, з якими цікаво спілкуватися, колаборувати та проводити вільний час. І разом ви більше, ніж співмешканці, ви – сім’я. 

01/3

SharedEasy – про те, як легко ділитися. Енергією, ресурсами, часом. У нас 8 колівінгів по всьому Нью-Йорку, і кожен з них сформував своє сильне ком’юніті. Не має значення, якого кольору ваша шкіра, скільки вам років і якою мовою розмовляєте. Головне – робити свій ціннісний внесок у спільноту та дотримуватися філософії колівінгу, що і відрізняє цей формат житла від будь-якого «сучасного гуртожитку».

SharedEasy – про екологічність. Тут немає випадкових людей. Кожен запит на поселення в колівінгу наша команда розглядає особисто. 

Спочатку ми дивимося на анкету. Там є поля про рід діяльности, інтереси та чим новий мешканець може бути корисний іншим. Наступний крок – скролінг соціальних мереж. Так ми можемо упевнитися в достовірності  інформації та зрозуміти, що це «наша» людина. Це дуже допомагає відфільтрувати токсичних особистостей та створити максимально комфортну для всіх атмосферу. 

Вам достатньо написати нам на пошту та зібрати валізу, щоб доєднатися до нас.  І звичайно, отримати візу – туристичну або бізнес. Зі свого боку команда SharedEasy готова допомогти з корисними контактами, офіційним запрошенням та особистою консультацією щодо організації подорожі. Тож усе не так складно, як здається на перший погляд. 

Колівінги стають трендом, адже орендувати нерухомість в Америці реально складно. Вам потрібно мати поручителів, значну суму коштів на рахунку та хорошу кредитну історію. Однак навіть з усім цим ви отримуєте квартиру без меблів та затишку, яку зобов’язані звільнити в конкретний термін, інакше буде купа проблем. А ще ви залишаєтеся наодинці з величезним містом – без сім’ї, друзів, підтримки, і це важко.

У колівінгу все просто: заїзд в будь-який день, можливість жити від місяця до року, кімната з усіма умовами. Без депозитів, з юридичною підтримкою та спокійним серцем. 

За 7 років у Нью-Йорку тільки з появою колівінгів я відчула, що вдома. У нас, без перебільшень, сімейна атмосфера. Ми разом готуємо індичку на День Подяки, прикрашаємо ялинку на Різдво, святкуємо всі дні народження та даруємо одне одному подарунки. На вихідних любимо практикувати йогу на даху або готувати барбекю на задньому подвір’ї, влаштовувати вечірки, грати в настільні ігри у спільній вітальні. Найприємніше, що всі ці івенти охоче підтримують наші мешканці. І так ми стаємо ближчими одне одному – з відчуттям, що ми там, де безпечно. Що ми вдома. 

SharedEasy – це американська мрія. Усі наші кімнати зі стильним ремонтом у дусі сучасного Нью-Йорку. Тут є все для затишного життя та роботи: меблі, окремий санвузол, якісний інтернет та послуга регулярного прибирання. А ще в нас просторі спільні кухні, окремий коворкінг для роботи та безкоштовні абонементи у спортзал. 

01/5

Класний настрій – гайда в нашу тусовку, треба попрацювати – вам до воркспейсу,  захотілося побути на самоті – ізі. Ми за баланс та особистий комфорт кожного. 

Людині потрібна людина – і колівінг ці потреби забезпечує. Ми всі соціальні за природою, і навіть інтровертам-скептикам важливо бути частиною ком’юніті. Відчувати, що поряд є ті, хто готовий підтримати і допомогти. Особливо це важливо в подорожах – коли опиняєтеся в новій країні, в незнайому місті і не знаєте геть нікого. 

У колівінгу таких проблем не буде. З першого дня у вас є друзі та підтримка. А ще ми ділимось усіма корисними контактами: де поїсти з невисоким чеком, куди піти розважитися, що подивитись у Нью-Йорку. Це заощаджує ваш час та допомагає швидше адаптуватися.

SharedEasy мають більше переваг порівняно з орендою квартири чи гуртожитком. По-перше, це безпека. Усі будинки обладнані кодовими замками, які можливо відкрити тільки за допомогою спеціального додатку. А ще у кожній кімнаті є особисті сейфи. 

По-друге – можливість змінювати колівінги, якщо хочеться: у нас їх аж вісім у різних районах Нью-Йорка: Лонг-Айленд-Сіті, Брукліні, Мангеттені. 

По-третє, у нас немає мовних бар’єрів, адже тут зупиняються люди з усіх країн світу. Ми навіть створили свій внутрішній аналог Tinder — додаток Space Flow, де наші хлопці та дівчата можуть знайомитись і домовлятись про спільні вікенди. 

Хтось знаходить у колівінгу любов, хтось – дружбу, деякі – партнерство та творчі колаборації. І це надихає нас. Адже життя зараз таке динамічне, що знайти своїх та заспокоїтись – завдання із зірочкою. Однак нам вдається. І коли хтось заселяється до нас на місяць, ми завжди усміхаємося, бо never say never. І можливо, нам ще довго з вами по дорозі. 

Посилання на SharedEasy: 

Інстаграм

Сайт

Ідейна натхненниця колівінгу Ольга Wesson

Світлини Ольги – фотограф Єгор Гончаров

Автор тексту Марія Угнівенко 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь