Спецпроєкти

Театральні фестивалі: обов’язкові до перегляду світові та українські постановки


Оксамитові крісла, шепіт, антракти, світло, напрямлене прямо на сцену… У театрі багато магії, як, звісно, в усьому мистецтві. Окрім того, сучасний театр дещо відрізняється від класичного, що робить його ще привабливішим для глядача. «Театр 360 градусів» – артпроєкт, організований актрисою Дашею Малаховою і продюсеркою Наталією Чижовою, що має на меті зробити театр доступним для кожного. За підтримки бренду ARARAT традиції та інновації об’єднались, і тепер достатньо просто перейти за посиланням, щоб забронювати місце на безкоштовному показі онлайн-вистави «Камінний господар». 

Історично ж склалося так, що походи в театр – це не тільки про насолоду грою акторів, а й про спілкування, обмін думками, можливість обговорити побачене з келихом коньяку. А найбільш масштабним способом обмінятись досвідом є фестиваль. Ми склали короткий перелік подій, від яких щороку перехоплює подих у всіх причетних. 

Фестивальна культура

У двадцятому столітті в Європі відбулося переродження. І звісно, це зачепило фестивальну культуру. Менше випробувань, більше свободи та творчости! Так народилися фестивалі-атланти: Авіньйонський і Единбурзький. З місцевих вони швидко стали європейськими, а тоді і світовими. 

Почнімо з найбільшого у світі фестивалю мистецтв «Фріндж» в Единбурзі. Щороку тут облаштовують понад 250 майданчиків: уявіть, яке різноманіття вистав та шоу! Мікс дивовижний: професіонали та студенти, опера і танець, жодних обмежень у сенсах або формах. Словом fringe позначають маленькі й експериментальні театри. Цікава особливість: тут немає журі, зовсім. Що ж, сьогодні відкритість цінується, як ніколи. 

Рухаємося далі. Колись у Парадному дворі Папського палацу солдати спорудили перший театральний поміст. Маленький крок великий шлях. Авіньйонський фестиваль (Festival d’Avignon) став найбільшим театральним фестивалем світу, і відбувається він щороку у липні у французькому місті Авіньйоні. Як бачите, тут присутні не всі мистецтва, а лише одне. Вистави тут показують просто неба (поширена традиція). Що тут незвичайного? З 1969 року Авіньйонський фестиваль має дві програми: «ON» («внутрішню», складену дирекцією фестивалю) і «OFF» («зовнішню», організовану за ініціативою театральних колективів, поза офіційною програмою фестивалю). Це було бунтарством та протестом, а стало цілком логічною складовою проєкту.  Щороку у фестивалі беруть участь майже сорок спектаклів. Фестиваль не має ні премій, ні рейтингів, ні спонсорів. Це найстаріший фестиваль у Європі. 

Є і камерніші приклади. За рік після закінчення Другої світової війни відбулось офіційне відкриття першого фестивального тижня у Брегенці. Уявіть собі озеро, а прямо на озері – Віденський симфонічний оркестр. Приблизно так все виглядало. Непоганий старт, погодьтеся. Брегенцський фестиваль мистецтв відбувається щорічно в липні та серпні в Австрії. Цікаво, що сцени дві: головна та фестивальна (щоб забуті опери відроджувалися та знаходили слухачів). 

Поширеною практикою на фестивалях є майстерні, майстер-класи, лекції. Просвітництво рухає вперед сучасну театральну культуру, та й глядачі не дають подіям завмерти. 

Список фестивалів поповнює Лондонський Міжнародний Театральний Фестиваль (LIFT), Афінський фестиваль мистецтв, а ще є PIT (Porsgrunn International Theatre Festival), GIAF (Galway International Arts Festival)… До речі. Одразу спадає на думку: театр завжди просто театр чи щось суттєво змінюється у формі вистав? Відповідь є. 

Театр сьогодні

На початку двадцятого сторіччя почалися спроби подолання четвертої стіни. Виникають сумніви: мистецтво має слугувати народним потреба чи бути мистецтвом у собі? Справжній імерсивний театр народився на початку XXI сторіччя з поширенням інтерактивних відеоігор. Людина шукає тактильности, взаємодії з простором, і відтепер знаходить це і в театрі. 

Перші імерсивні театри виникли у Великобританії. Глядач став активним учасником, кордони було зруйновано. Новий емоційний досвід став кінцевою метою подібних вистав. Яскравими світовими прикладами імерсивності є Secret cinema в Лондоні (щоправда, там демонструють кіно), Sleep No More в Нью-Йорку (а це вже драматичний театр). 

Окрім імерсивного, є ще документальний театр, фізичний театр, театр художника та багато інших. Документальний театр дуже різноманітний. Інколи в ньому використовують техніку verbatim: актор записує мову якоїсь людини, і потім вона промовляється зі сцени як монолог. 

Отже, в епоху, коли доступ до контенту пришвидшився, правила гри змінилися. Театр тепер вимагає сучасної форми.

Для України це цілком новий досвід: «Театр на Подолі» здійснив прорив та переніс виставу «Камінний господар» в онлайн з використанням 3D-елементів! П’єса Лесі Українки дійсно «осучаснилась». 

Завдяки відеоверсії глядачі побачать виставу так, як неможливо з крісла в театрі. Акценти на важливих деталях, незвичні ракурси і хореографія камер точніше передадуть емоції героїв та задум режисера Івана Уривського.

Даша Малахова, ініціаторка проєкту, так коментує цю ідею: «Діджиталізація – це не самоціль. Моїм завданням є популяризація, підтримка та розвиток театру. Можна сказати, що я займаюся дуже архаїчним видом діяльности, тож люди деколи дивляться на мене, як на НЛО, але коли вони дізнаються, чим я насправді займаюся, вони реагують фразами “Як круто” та “Як цікаво”. Загалом я вважаю, що в цей пік всесвітнього занепаду, так би мовити, приходять нові можливості. Вони буквально з’являються самі собою». 

Реалізація провідних культурних заходів завжди була пріоритетом бренду ARARAT, який створив чимало цікавих проєктів з провідними театрами світу, навіть показав глядачеві вистави очима акторів. Тож будемо сподіватися, що сучасний український театр тільки набирає обертів. Насолодитись класичною виставою у сучасному виконанні можна буде з 17-го до 26-го листопада, заздалегідь забронювавши квиток. За підтримки ARARAT перші 10 прем’єрних онлайн-вистав будуть безкоштовні!

А щоб вам вдалось зануритись у театральну культуру та зберегти настрій, радимо приготувати вдома коктейль, в якому по-новому розкривається смак коньяку (який асоціюється з антрактами, правда ж?): ARARAT Apricot змішати з лимонадом, додати лід, прикрасити долькою цитруса та м’ятою. Бажаємо вам чудового відпочинку!

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь