Спецпроєкти

Домашнє насильство в Україні: як протидіяти?


3 25 листопада до 10 грудня проходить міжнародна акція «16 днів проти гендерно зумовленого насильства». За даними ВООЗ, у всьому світі кожна третя жінка зазнає фізичного та/або сексуального насильства – переважно з боку партнера. 

За даними ОБСЄ, в Україні 67% жінок віком від 15 років хоча б раз зазнавали психологічного, фізичного або сексуального насильства.

За 2019 рік Нацпол зафіксував понад 141 тисячі заяв та повідомлень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. За перші 9 місяців 2020 року ця цифра становила 158 тисяч.

Організація «Ла Страда-Україна» реєструє таку статистику:

  • за січень-вересень 2020-го − 20 178 звернень. 
  • за січень-грудень 2019-го − 33 862 звернень.

Як діяти, якщо зазнали насильства?

  1. Звернутися до поліції за номером 102 або з письмовою заявою до управління у вашому регіоні.
  2. Коли телефонуєте 102, можна попросити, щоб приїхала спеціальна мобільна група поліції з протидії домашньому насильству (якщо є у вашому районі/ населеному пункті). За запитом група може винести терміновий заборонний припис – документ, який забороняє кривднику перебувати у місці проживання та контактувати з людиною, що зазнала насильства. Такий припис діє 10 діб.

Пам’ятайте: кримінальна відповідальність за домашнє насильство настає тоді, коли доведена його систематичність – три і більше офіційних звернень щодо випадків домашнього насильства.

  1. Розкажіть про ситуацію тим, кому довіряєте: родичам, друзям, близьким людям, сусідам.
  2. Знайдіть прихисток у разі небезпеки. Наприклад, будинок близьких або притулки для постраждалих від домашнього насильства. Інформацію про притулки і як туди потрапити можна дізнатися за номером 116 123.
  3. Заховайте в доступному та надійному місці гроші, паспорт та інші необхідні документи (медичні довідки, документи дітей тощо). Підготуйте запасний одяг та ліки.
  4. Попередьте сусідів про можливу небезпеку. Попросіть їх викликати поліцію, якщо почують прохання про допомогу, крики та звуки ударів.

У випадку фізичного чи сексуального насильства додатково:
– отримайте скерування на судово-медичну експертизу (СМЕ) під час звернення до поліції. Процедура визначить ступінь тяжкости побоїв та відповідальности кривдника – адміністративну чи кримінальну;
– зверніться до медичної установи за місцем  проживання або викличте швидку медичну допомогу за номером 103.

Куди звертатися

Якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, насамперед звертайтеся до Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства 116 123. Вам нададуть психологічну та правову консультацію, контакти центрів безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій, мобільних бригад та притулків.

Центр безоплатної правової допомоги безкоштовно надає послуги адвоката для представлення ваших інтересів у суді. Також спеціаліст може отримати обмежувальний припис стосовно кривдника.

Служби у справах дітей захищають права дітей, які страждають від насильства або стали його свідками. 

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає правові, психологічні та соціальні послуги, а також допомагає з тимчасовим житлом. 

Громадські організації (ГО) надають тільки психологічні та правові консультації. А ще на їхній базі  працюють спеціалізовані притулки.

Якщо ви стали свідком домашнього насильства

Не залишайтеся осторонь та не будьте байдужими. Можливо, саме ваша допомога врятує здоров’я і життя людини, яка зазнає домашнього насильства

Якщо ви побачили або почули випадки домашнього насильства, зверніться до поліції.

Зателефонуйте на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства або ж надайте номер особі, яка зазнала насильства. Лінія є анонімною, конфіденційною та працює цілодобово.

Якщо немає можливости зателефонувати, на гарячу лінію можна звернутися через:

  • електронну пошту: hotline@la-strada.org.ua
  • Skype: @lastrada-ukraine
  • Facebook: @lastradaukraine
  • Telegram: @NHL116123

За допомогою можна звернутися до органів державної влади: поліції та на Урядову гарячу лінію для попередження домашнього насильства − 1547.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь