Спецпроєкти

Лікар за хвилину, легкі виплати зарплатні та штучний інтелект: 5 технологічних стартапів Франції


Франція є розвиненою країною в цифровому та технологічному плані. Саме французам належить авторство у створенні таких успішних та відомих стартапів, як Deezer (попередник Spotify), Dailymotion, Criteo, PriceMinister (конкурент Amazon) і BlaBlaCar.

Згідно з доповіддю La French Tech, у 2019-ому загальний обсяг фінансування у французькі технологічні стартапи перевищив показник 2018-го на 23%. Лише в Парижі за минулий рік технологічні компанії отримали інвестиції у розмірі понад 2,7 млрд євро.

У матеріалі розповідаємо про цікаві французькі стартапи, які дійсно варті вашої уваги.

Doctolib

Засновники: Стів Абу Рійлі, Джессі Бернал, Іван Шнайдер, Станіслас Ніокс-Шато

Загальне фінансування: 237 млн євро

Рік заснування: 2013

Doctolib – платформа, який допомагає знайти лікаря поблизу та за декілька кліків записатися на прийом. Стартап робить простішою взаємодію лікарів та закладів охорони здоров’я з пацієнтами. У програмі зареєстровані 75 тисяч лікарів та 1400 організацій охорони здоров’я, які працюють у 40 містах Франції.

Щомісяця Doctolib реєструє понад 60 млн відвідувань. Щодня на платформі проводяться приблизно 100 тисяч онлайн-консультацій

За 2020 рік майже 800 тисяч пацієнтів були на онлайн-візитах у своїх лікарів завдяки цій медичній платформі.

Співзасновник і президент компанії «Doctolib» Станіслас Ніокс-Шато розповідає:

«Відеоконсультація стала простим, надійним та безпечним рішенням для отримання медичної допомоги. У багатьох випадках такий метод, звичайно, не може замінити фізичну консультацію. Ми знаємо, що  в Скандинавії вже зараз 15-20% медичних прийомів успішно відбувається онлайн. Отже, така практика доволі поширена і має право на життя».

Ще в березні минулого року Doctolib отримав 150 мільйонів євро від організацій Accel, General Atlantic, Eurazeo, Kernel Capital та Bpifrance. Стартап має статус єдинорога, адже його капіталізація перевищила 1 млрд євро. 

PayFit

Засновники: Фірмін Зоккетто, Флоріан Фурньє, Гіслен де Фонтене

Загальне фінансування: 89,5 млн євро

Рік заснування: 2015

PayFit використовує у роботі рішення SaaS (програмне забезпечення як послуга) та допомагає значно спростити оплату праці співробітникам. Стартап спрощує управління виплатами та відпустками працівників, для людей, що навіть не мають знань про фонд оплати праці. Роботодавцю доведеться лише відповісти на кілька простих запитань – і програма автоматично сформує розрахункові відомості.

Засновники стартапу Фірмін Зоккетто та Гіслен де Фонтене створили перший бізнес у середній школі. Уже тоді вони знали, що хочуть разом розпочати нову підприємницьку авантюру. За декілька місяців до їх  dream team приєднався Флоріан Фурньє.

Вони вирішили розв’язати універсальну проблему для багатьох компаній: управління заробітною платою. Засновники стверджують, що у Франції ця тема завжди була складною і нудною. Для них рішення було очевидним: необхідно автоматизувати завдання, пов’язані з нарахуванням заробітної плати.

Після довгих годин роботи нарешті з’явився PayFit. Він працює завдяки JetLang унікальній мові програмування, що нею може користуватися людина, яка взагалі нічого не розуміє в бухгалтерії.

Сьогодні PayFit обслуговує 4000 малих та середніх підприємств у Франції, Іспанії, Німеччині та Великобританії. У компанії працюють 400 працівників, а офіси розміщені в  Парижі, Барселоні, Берліні та Лондоні. Співробітники планують змінити повсякденне життя мільйонів роботодавців та службовців. 

У червні 2019 року Payfit отримав 70 млн євро від Eurazeo, Accel, Kima Ventures та Bpifrance.

ContentSquare 

Засновник: Джонатан Черкі

Загальний обсяг фінансування: 130 млн євро

Рік заснування: 2012

ContentSquare – платформа для аналізу та оптимізації користувацького досвіду (UX) на основі штучного інтелекту. Вона допомагає компаніям зрозуміти причини та особливості взаємодії користувачів з вебсайтами та застосунками. Після цього програма збирає поведінкові дані та формує рекомендації для покращення. 

Згідно з рейтингом Gartner, технологія цього стартапу вважається однією з найбільш інноваційних у світі електронної комерції. До того ж вона легка в інтеграції, швидка та проста у використанні та налаштуванні.

Сьогодні платформою користуються понад 700 корпоративних клієнтів, до яких належать American Express, Best Buy, Dell, IKEA, LVMH, T-Mobile, Salesforce, Sephora та Toyota

Contentsquare надає клієнтам аналітику, яка відображає нові цифрові знання про поведінку користувачів, необхідні для поліпшення їхнього шляху по journey map та збільшення конверсій і корисних дій. 

У травні 2020 року ContentSquare отримала 160 млн доларів від організацій Eurazeo, Highland Europe, Canaan Partners.

Meero 

Засновники: Гійом Лестрейд, Томас Ребо

Рік заснування: 2016

Фінансування: 269 мільйонів євро

Meero французький технологічний стартап, який використовує у роботі штучний інтелект та допомагає фотографам розвивати свій бізнес та навички. Цей проєкт використовує у своїй роботі штучний інтелект. Технологія така, що в ній можна обробляти фотосесії за кілька секунд, тоді як звичайна 60-хвилинна фотосесія потребує кількох годин редагування.

Програма робить за користувача все: від забезпечення доходів та дослідження ринку до виставлення рахунків, поствиробництва та доставки. Meero опікується всіма складними та трудомісткими завданнями, з якими мають справу фотографи. 

Компанія співпрацює з тисячами фотографів по всьому світу, які надають свої фотографії світовим брендам.

Генеральний директор Томас Ребо розповідає про місію компанії: 

«Ми прагнемо, щоб творчі люди серед нас могли використовувати свій час та енергію для творіння. Ось чому наша команда присвячує свій час та талант розробці інструментів, які покращують повсякденне життя фотографів у всьому світі. Делегуючи буденні завдання, фотографи можуть зосередитись на тому, що вони роблять якнайкраще, – на творінні».

Компанія прагне створити спільноту професійних фотографів. Платформі вже віддають перевагу 58 тисяч фотографів та 31 тисяча клієнтів у 100 країнах. А ще компанія отримала рейтинг 80/100 на основі Індексу гендерної рівности.

Минулого року компанія Meero отримала фінансування у розмірі 205 млн євро, яку надали амстердамські Prime Ventures Eurazeo Growth. Завдяки цьому оцінка стартапу зросла до 891 млн євро.

Vivet Therapeutics

Засновники: Жан-Філіпп Комбал, Глорія Гонсалес-Асегіноласа

Рік заснування: 2016

Фінансування: 84,3 млн євро

Vivet Therapeutics стартап, який базується в Парижі та займається розробкою методів лікування спадкових розладів печінки. 

Компанія одна з небагатьох використовує біохімічну генну терапію для лікування хвороби Вільсона рідкісного, хронічного та небезпечного для життя розладу печінки. Стратегія розвитку компанії полягає в тому, щоб виправляти генетичні порушення печінки за допомогою печінково-тропічного аденоасоційованого вірусу  (AAV). 

Ключами до успіху Vivet є його ексклюзивні права на ліцензію та доступ до знань, наданих стратегічним партнером Fundacion Para La Investigacion Medica Aplicada (FIMA) та співпраця з Центром прикладних медичних досліджень (CIMA) в Памплоні, Іспанія.

У березні 2019 року компанія Vivet Therapeutics отримала від американської фармацевтичної компанії Pfizer 45 млн євро. Загальне фінансування французької біотехнологічної фірми сягає 84 млн євро.

Сенг Ченг, головний науковий керівник відділу досліджень рідкісних захворювань Pfizer розповідає про співпрацю із Vivet Therapeutics:

«Ми пишаємося значним прогресом, досягнутим сьогодні у виробничих можливостях генної терапії. Цей етап у відносинах з Vivet підкреслює важливість наших стратегічних інвестицій у наскрізні дослідження та постачання генної терапії для підтримки важливих нових методів лікування для пацієнтів».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь