Спецпроєкти

ПОВНЕ ЗАНУРЕННЯ

Чому відеоігри нас так чіпляють і чи варто цього боятися?
ПОВНЕ ЗАНУРЕННЯ
ЧОМУ ВІДЕОІГРИ НАС ТАК ЧІПЛЯЮТЬ І ЧИ ВАРТО ЦЬОГО БОЯТИСЯ?
Ігровій індустрії всього 60 з невеликим років, і за цей час вона пройшла шлях від примітивних ігор до створення цілого віртуального світу. Популярність ігор величезна: наприклад, тільки за перший тиждень карантину загальні продажі тайтлів найбільших компаній підскочили на 63% порівняно з тижнем до локдауну, а кількість активних геймерів у світі до 2021 вже досягла позначки 2,5 мільярдів.

Редакція bit.ua разом з PlayStation вирішили з'ясувати, як відеоігри стали такими популярними і чому від них неможливо відірватися.
ПРОРИВ У ІГРОВІЙ ІНДУСТРІЇ
1994
У ГРУДНІ 1994 РОКУ КОМПАНІЯ SONY COMPUTER ENTERTAINMENT ПІД КЕРІВНИЦТВОМ КЕНА КУТАРАГІ ПРЕЗЕНТУВАЛА В ЯПОНІЇ РЕЛІЗ КОНСОЛІ PLAYSTATION, ЯКА СТАЛА ПЕРШОЮ ІГРОВОЮ СИСТЕМОЮ В ЛІНІЙЦІ
А вже в 2000 році компанія випустила оновлену версію консолі під назвою PSone, яка відрізнялася від оригінальної PlayStation значно меншим розміром.

Приставка стала дуже популярною і забезпечила Sony прорив в ігровій індустрії, де до того моменту лідерами залишалися Nintendo і Sega. Ключем до успіху став не тільки розумний підхід Sony до сторонніх розробників, які створювали ігри для консолі в той час, як вибір картриджів для Sega ставав обмеженим, але й більш широкий віковий діапазон геймерів — від 12 до 24 років.
2000—2019
ДАЛІ ЕСТАФЕТУ ПЕРЕХОПИЛИ НОВІ МОДЕЛІ
PlayStation 2 стала найбільш продаваною консоллю 2000-х, а згодом, за 10 років, виходить одна з найкращих донедавна ігрова консоль PlayStation 4. Вона свого часу «поховала» для фанатів попередні версії і залишила позаду конкурентів, запропонувавши геймерам нечуване раніше поєднання:
швидке завантаження
висока продуктивність системи
багато ексклюзивів
найбільш ергономічний і цікавий ігровий досвід завдяки «дуалшокам»
2020
ЗДАВАЛОСЯ Б, БІЛЬШОГО ЗАНУРЕННЯ В ГРУ ЧЕКАТИ ВЖЕ БУЛО Й НЕ ВАРТО, АЛЕ ЧАС НЕ СТОЇТЬ НА МІСЦІ
У 2020-му з'являється PlayStation 5. Реліз консолі вийшов ще 19 листопада. Він ощасливив геймерів тим, що велика частина куплених ігор для PS4 працюватимуть і на п'ятій моделі.

У новому поколінні чітко прослідковується, що акценти змістилися — показники продуктивності «заліза» поступилися враженням, які отримує гравець. Цей тренд можна добре простежити ще з появи VR-KITів і більш складних ігрових маніпуляторів. Тепер PlayStation зробила рішучий крок назустріч повному зануренню в гру, не тільки посилюючи вже знайомі гравцям враження і відчуття від геймплею, але і створюючи абсолютно нові — власні.
ЗАНУРЕННЯ ЧЕРЕЗ
3
2
1
ЗАНУРЕННЯ — ЦЕ ПЕВНИЙ СТАН СВІДОМОСТІ, В ЯКОМУ ГРАВЕЦЬ ЧАСТКОВО АБО ЦІЛКОМ ВТРАЧАЄ ЗВ'ЯЗОК ІЗ ЗОВНІШНІМ СВІТОМ, ЗАГЛИБЛЮЮЧИСЬ У ВІРТУАЛЬНИЙ.
Для повного занурення повинні бути залучені всі органи чуття: зір, слух, смак, нюх і дотик (тактильний зв'язок з віртуальним світом).

В ігровій індустрії виділяють сім різновидів занурення в ігрову реальність. Про них і поговоримо.
ТАКТИЧНЕ ЗАНУРЕННЯ
Іншими словами — прорахунок алгоритму дій, які приводять гравця до успіху. Подібного занурення можна досягти, виконуючи тактичні операції, які вимагають від учасника певної вправности: спритности, влучности і швидкої реакції. Успішно виконуючи кожну задачу, гравець усе більше занурюється в ігровий світ.
СТРАТЕГІЧНЕ
ЗАНУРЕННЯ
Тут все трохи складніше — стратегічне занурення вимагає інтелектуального підходу до завдання. Тільки вирішуючи розумові проблеми у грі, можна досягти повного занурення в процес. Це легко можна простежити, спостерігаючи за шахістами під час вирішальної партії — вони так зосереджені на своїй інтелектуальній задачі, що зовнішній світ перестає для них існувати.
РОЗПОВІДНЕ
ЗАНУРЕННЯ
Якщо раніше гравець користувався своїм набутими скілом — інтелектом або вмінням швидко реагувати на подразники, — то в розповідному зануренні важливо абстрагуватися від реальності і цілком заглибитися в історію на екрані. Герой перебуває в моменті, а сюжет веде його за собою. Подібне занурення відчувають ті, хто сильно захоплений цікавою книгою.

Джон Рональд Роуел Толкін у своєму есе «Про чарівні казки» писав: «Я вважаю, втеча від дійсності — одна з основних функцій чарівної казки, і оскільки я схвально ставлюся до всіх її функцій, то, природно, не згоден з тим жалісним і призирним тоном, яким слово "ескапізм" часто вимовляють».
ЕМОЦІЙНЕ
ЗАНУРЕННЯ
Якщо «посвячення» героя вже сталося і він відчув на собі перші наслідки занурення в ігрову реальність (перейнявся сюжетом, почав вирішувати інтелектуальні і тактичні завдання), далі йде емоційне занурення. Геймер починає співпереживати персонажу й відчувати емоції, які той міг би відчувати. Згадайте, як ви дивилися «Титанік» і переживали за Джека Доусона або як плакали, коли Хатіко залишився на вокзалі чекати свого господаря. В іграх те ж саме — тільки сильніше.
А ТЕПЕР — БЛИЖЧЕ ДО ВІДЧУТТІВ
СЕНСОРНЕ
ЗАНУРЕННЯ
До емоційних, інтелектуальних, чуттєвих і зорових відчуттів додається просторово-часове відчуття — занурення у тривимірне середовище. Середовище гри впливає на сенсорне самосприйняття і враження гравця. Подібного занурення можна досягти на PS5 — вона об'єднує яскраве і деталізоване зображення, здатне відповідати якости до 4К UHD з частотою кадрів до 120FPS і спеціальний рушій для 3D-звуку Tempest 3D AudioTech, завдяки якому можна вжитися у вир подій ще сильніше, адже тепер ви буквально зможете чути, як над вашою головою «пролітає» стріла або крадеться ворог.

Тактильний зворотній зв'язок з віртуальним світом досягається завдяки новому бездротовому контролеру DualSense, який замінив DualShock 4. Тепер контролер може передавати гравцеві значно більше відчуттів від ігрових подій завдяки технології тактильного зворотнього зв'язку та адаптивним тригерам («гачкам»).
ПРОСТОРОВЕ
ЗАНУРЕННЯ
Його можна досягти, коли віртуальний світ стане переконливим для органів чуття. Тоді вже можна буде відчути і світ ігрового простору, і відстані, які потрібно подолати в грі.

Наприклад, у новому контролері DualSense допрацювали зусилля на «гачках» — тепер, наприклад, гравець зможе отримати надреалістичний досвід стрільби з різної зброї, відчуваючи справжній відбій і різне спускове зусилля, а завдяки цьому — легше адаптуючись до ігрової реальности. Те саме стосується натискання педалі акселератора чи можливості «вдарити по гальмах» у перегонових симуляторах і багатьох інших дій у найрізноманітніших ігрових жанрах.
ПСИХОЛОГІЧНЕ
ЗАНУРЕННЯ
Це перехід свідомості геймера до його персонажа в комп'ютерній грі, при якому відчуття тіла в реальному світі зберігається. Так гравець отримує можливість проживати паралельне життя, опиняючись перед новим психологічним і емоційним досвідом. А це, зрештою, може допомогти відчути й історії реальних людей.
ПЛЮСІВ ЗАНУРЕННЯ ДОВОЛІ БАГАТО:
Позитивний вплив відеоігор підтверджують і вчені. Наприклад, це дослідження доводить — відеоігри допомагають знижувати стрес, розвивати емпатію і навіть підвищувати інтерес до читання. А ще одне дослідження підтверджує — відеоігри точно не шкідливіші від телебачення або соцмереж, тож батьки можуть не перейматися захопленням своїх дітей.
викид негативних емоцій за допомогою гри
розвиток емоційних реакцій
можливість вчитися на програші
можливість вчитися бути наполегливими і доводити справу до кінця
PlayStation 5
потужний 8-ядерний процесор і оперативна пам'ять 16 ГБ
технологія об'ємного звуку Tempest 3D AudioTech
надшвидкісний SSD забезпечує блискавичне завантаження ігор
графіка в роздільній здатності до 4К, прискорення трасування променів робить зображення реалістичнішим
консоль доступна у двох версіях – базова версія з Blu-ray приводом за 16799 гривень і Digital Edition, вартістю 13499 гривень. За технічними характеристиками обидві консолі ідентичні і відрізняються лише наявністю приводу
бездротовий контролер DualSense створює ефект повного занурення завдяки технології тактильного зворотного зв'язку та адаптивним тригерам
Blu-ray
Digital Edition
ГЕНЕРАТОР ІГРОВИХ СВІТІВ PlayStation

Поділитись

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ
Занурення в ігрову реальність допомагає поліпшити багато навичок, зокрема й краще адаптуватися до реального світу. Тож недооцінювати плюси відеоігор не варто, так само як і боятися, що в цю реальність затягне з головою.


Поринути в ігрову реальність можна з PlayStation 5. Попереду новорічні свята, тож на це занурення часу точно буде вдосталь. А колекція ігор PlayStation Plus Collection, яка має 20 добірних тайтлів, що визначили покоління PS4 – суперможливість, щоб спробувати занурення з новими відчуттями.