Спецпроєкти

Відеоігри роблять підлітків розумнішими. Як саме – розповідають вчені


Вчені дійшли висновку, що захоплення відеоіграми покращує грамотність і навички читання. Також відеоігри допомагають розвити креативність та емпатію.

Про це свідчать результати опитування, в якому взяли участь 4626 британських дітей віком від 11 до 16 років. При цьому серед любителів відеоігор частіше траплялися хлопчики, ніж дівчатка (96% проти 65%).

Дослідження проводив Національний фонд грамотності Великобританії разом із Асоціацією інтерактивних розваг і дитячого видавництва Penguin Random House Children.

Результати дослідження

Відеоігри покращують навички читання

4 із 5, або 79% опитаних підлітків читають текстові матеріали, пов’язані з іграми: чат в самій грі (40%), рецензії та тематичні блоги (31%), книжки (22%) і фанфіки (19%).

35% опитаних підлітків відзначили – відеоігри допомогли їм розвинути навички читання. Особливо це відзначили хлопці, які раніше не любили читати в принципі. 73% таких опитаних сказали, що відеоігри допомагають їм краще занурюватися в історію, ніж книжки.

А ще допомагають розвивати емпатію

Дві третини (65,0%) опитаних розповіли, що відеоігри допомагають їм ставити себе на місце когось іншого і краще розуміти його почуття.

Поліпшують навички письма

63% опитаних підлітків не тільки читають про ігри, але і пишуть про них. 28% пишуть власні сценарії / фанфіки за мотивами ігрових історій чи рецензії та огляди на ігри. П’ята частина респондентів складає ігрові гайди.

Більше половини опитаних підлітків хотіли б писати сценарії до ігор або стати геймдизайнерами чи розробниками.

Могли б допомагати в навчанні

31% опитаних підлітків заявили, що хотіли б додати до шкільної програми уроки з відеоігор, де учні могли б читати і писати про ті чи інші проєкти.

Полегшують будування соціальних зв’язків онлайн та офлайн

76% опитаних підлітків відзначили, що із задоволенням діляться зі своїми друзями враженнями про проходження відеоігор, а третина – зацікавлені в обговоренні книг. Цю статистику дослідники пов’язали з розвитком соціальних здібностей підлітків.

Зменшують стрес

60% опитаних батьків підлітків відзначили поліпшення психічного стану своєї дитини під час пандемії. Все завдяки, знову ж таки, відеоіграм: більше половини батьків повідомили – спілкування в чатах з іншими гравцями і друзями допомогло їхнім дітям легше перенести самоізоляцію.

Про безпеку відеоігр для підліткової психіки ми вже розповідали – ось тут можна почитати, що впливає на хлопців та дівчат значно гірше, ніж їхнє захоплення іграми. Спойлер – батькам, які переживають за стан своїх дітей, краще прибрати з їхньої кімнати телевізор.

Раніше ми писали, як відеоігри можуть допомогти розібратися у собі. Дізнатись, які з них підійдуть для цього найкраще, можна тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь