Спецпроєкти

Професія – кіберспортсмен: як стати, скільки можна заробити і найпопулярніші кібератлети серед українців


2019 року світова авдиторія кіберспорту становила 454 млн осіб з приростом 22% за рік. Такі дані надає Business Insider. Прибутки галузі збільшилися на 10% і склали $950,6 млн, з яких понад 60% – дохід від реалізації медіаправ і спонсорські надходження.

bit.ua розказує, хто вони – найвідоміші кібергравці і як стати профі в цій справі.

Скільки заробляють «топи» кіберспорту?

Залежно від рівня професійности кібератлет може заробляти від $1 000 до $20 000 на місяць. Одна з найперших в Україні команд з кіберспорту – NaVi (Natus Vincere, що в перекладі  означає «народжені перемагати»). Уже за рік після створення у 2009 році вона виборола 12 медалей на міжнародних змаганнях і неодноразово здобувала мільйонні призові фонди.

Крутого гравця може перекупити команда – все як у професійному спорті. Топові гравці в Counter-Strike:GO можуть «коштувати» до пів мільйона доларів. Наприклад, за підрахунками E-Sports Earnings українець Роман Фомінок заробив $1,38 млн на Dota 2, Володимир Міненко – $1,37 млн (дані на 2019 рік).

Як стати кіберспортсменом?

Оскільки з вересня 2020 року кіберспорт офіційно визнано спортом в Україні, охочих записатися у ряди гравців в онлайн-ігри щороку більшатиме. 

Не варто вважати кіберспорт чимось несерйозним – від гравця вимагається максимальна концентрація уваги, координація рук і очей. Водночас під час гри задіяні різні ділянки мозку. Пульс гравця часом сягає 160-180 ударів за хвилину – не менше, ніж у маратонців, а рівень стресу – як у водія Formula 1. 

Щоб професійно займатися кіберспортом, потрібно тренуватися. Однак геймінг протягом днів і ночей – це не тренування, а залежність від ігор. Потрібно виробити графік тренувань. Важливо знайти тренера чи наставника – він пояснить тактику гри, розкаже про можливу участь у чемпіонатах. 

Як не дивно, важлива і фізична активність – тренування тіла підвищують концентрацію, покращують швидкість реакції, тонізують м’язи і насичують мозок киснем.

У топ 100 найкращих кіберспортсменів світу двоє – українці. Володимир «No[o]ne» Міненко посідає у світовому рейтингу 50 місце з призовими  $1,62 млн. У 23 роки він вже встиг пограти у напівпрофесійних змаганнях, а з 2015 року виступав у складі професійної команди і став чемпіоном ESL One New York 2015 року.  У 2018 році No[o]ne став найціннішим гравцем ESL One Birmingham 2018. Після спаду гри колективу VirtusPro, за який він грав протягом чотирьох років, у 2020-му Володимир залишив організацію і наразі без команди.

Роман «Resolut1on» Фомінок, якому 24 роки, посідає 55 місце у світовому рейтингу. Його призові за останній рік склали $1,46 млн. Роман грає із 17 років. Починав у складі професійної команди ICCup. На початку 2016 року Роман прийняв цікаве рішення – долучився до  американської команди Digital Chaos. Відтак він часто змінював команди. З вересня 2019 року виступав у складі Virtus.Pro, зараз без команди.

До речі, розподіл призових у кіберспорті відрізняється від інших спортивних дисциплін: 90% призових тут дістається гравцям, а не керівникам клубів. Виграш зазвичай ділиться пропорційно між учасниками команди. Капітан може отримувати трохи більше, а тренеру виплачують приблизно 5%.

Як відомо, кіберспорт додали в офіційну програму спортивних Літніх азійських ігор 2022 року, що відбудуться у Ханджоу в Китаї. Наразі дискусії про те, чи варто додавати кіберспорт у програму Олімпійських ігор, тривають.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь