Спецпроєкти

Спальня, в яку хочеться повертатися: корисні поради дизайну


Десь третину свого життя ми проводимо в спальні, а тому її ремонт – справа не з легких. Іноді бажана картинка не збігається з реальністю чи можливостями обраного простору, а отриманий результат на практиці виявляється не таким вже й функціональним. 

Спальня має бути місцем, куди хочеться повертатися. Тому при її плануванні не можна нехтувати комфортом. Однак, як зробити простір одночасно і багатофункціональним, і затишним? Куди поставити ліжко, де розташувати розетки, як вмістити в невелику кімнату і шафу, і столик, але не зробити її громіздкою? Про це та інші нюанси планування спальні розповість Вікторія Файнблат.

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 160 реалізованих проєктів.

 

Освітлення

Помилково думати, що однієї центральної люстри у спальні достатньо. У спальні повинно бути декілька видів освітлення, і саме наявність центральної люстри не обов’язкова.

«Передусім пам’ятайте, що біля приліжкових тумб має бути окреме освітлення. Крім того, я рекомендую зробити легку нічну підсвітку з димеруванням – можливістю регулювати інтенсивність світла. А ще краще поставити світло на датчик руху на випадок, якщо вночі вам закортить у туалет. Так димер навіть на мінімальному освітленні запалить необхідне світло і ви не будете блукати в темряві», – пояснює Вікторія.

Також не потрібно забувати про денне світло. Щоб ваш день, а особливо ранок не залежав від сонця, приділіть увагу шторам. Найкращий варіант – штори блекаут. 

Загалом у спальні повинно бути щонайменше три види освітлення. 

Шумоізоляція

Вночі в нашій спальні має бути не тільки темно, але й тихо. Тому шумоізоляція – обов’язковий пункт у ремонті спальної кімнати. Особливо, якщо ви живете в багатоквартирному будинку і у вас є сусіди.

Розетки

Усі знають, як це важливо для кухні, але разом з тим забувають про їхню важливість у спальні. 

«Вам навряд чи сподобається купа подовжувачів та трійників. Розетки повинні бути обов’язково біля кожної прикроватної тумби, тобто по обидва боки ліжка. Має значення і їхня висота. Не намагайтеся приховати приліжкові розетки, адже в майбутньому це спричинить додатковий дискомфорт», – попереджає Вікторія.

Обираючи кількість розеток, постарайтеся відразу підрахувати, що до них буде підключено: телефон, планшет, смартгодинник. Техніка щоденного користування зазвичай заряджається поряд з нами. Крім того, не забувайте про розетки для пилососу, освіжувача повітря, телевізора, окремі розетки на випадок, якщо у вас з’явиться невеликий столик для догляду за собою та макіяжу.

Вимикачі

Уявіть: вечір, ви читаєте книжку чи дивитесь улюблений фільм, плавно засинаєте і розумієте, що потрібно встати і вимкнути світло. А з дубльованим вимикачем біля ліжка ви просто простягнете руку і вимкнете люстру, бра чи якусь іншу підсвітку.

«Здається, що спальня невелика, скільки там встати три метри пройти і вимкнути люстру. Насправді ж це порушує сон. Дубльований вимикач не забере у вас багато зусиль і коштів, але точно стане в нагоді. До того ж це дуже просте завдання для будь-якого електрика», – коментує Вікторія.

Холодна підлога

«Погодьтеся, вранці прокинутись і стати босими ногами на холодну підлогу сподобається далеко не кожному. Тому, якщо є можливість, я б рекомендувала обов’язково подбати про систему обігріву підлоги», – говорить дизайнерка.

Якщо такої можливости немає, Вікторія рекомендує постаратися постелити на підлогу натуральну деревину, паркетну дошку чи ламінат. Дизайнерка також застерігає не використовувати ковролін, адже він збирає пил та незручний у догляді.

«Сон – це здоров’я для організму, і дихати пилом не варто. Якщо вам подобається м’яке покриття, ви можете постелити невеликі килимки з двох боків ліжка».

 

Розміщення ліжка

Зазвичай у плануванні спальні найбільшу увагу приділяють шторам, меблям або освітленню. Проте на першому місці завжди повинне бути ліжко. Саме воно – основний предмет у кімнаті. Якщо ви спите наодинці, вам підійде доступ до ліжка з одного боку. Якщо ж ви пара, потрібно розрахувати простір з обох боків. 

Крім того, є неписані правила: 

– не ставити ліжко прямо напроти дзеркала, щоб не лякатися вночі власного відображення;

– не ставити ліжко узголів’ям до вікон, щоб не закривати денне світло та обігрівальні пристрої, найчастіше розташовані під вікнами;

– не ставити ліжко боком до телевізора, щоб не створювати додатковий дискомфорт.

Замало місць для зберігання речей у спальні

Існує думка, що спальня повинна бути просторою, без масивних шаф або комодів. Однак, якщо ваша квартира сама по собі невелика, практично всі речі зазвичай розташовані в спальні. Недостатня кількість шаф для зберігання спричинить безлад: щось валятиметься на стільці, щось на шафі, щось на підлозі. 

«Щоб не захаращувати простір та створити місце для зберігання речей, я пропоную використовувати місткі ящики в ліжку або ліжка корсетного типу для речей довготривалого зберігання. Також можна виділити частину кімнати, перегородити її стінкою і зробити гардеробну. Однак у будь-якому випадку спальня – це ваша особиста зона, і якщо ви не володієте додатковими квадратними метрами для окремої гардеробної, краще виділити окреме місце для зберігання своїх речей», – коментує Вікторія.

Громіздка конструкція над ліжком

Якщо спальня невелика, це спонукає шукати компактні рішення для розміщення речей, і іноді єдиним виходом є конструкція над ліжком. Вікторія не рекомендує таке планування кімнати. Громіздкі шафи над ліжком можуть спричинити відчуття, ніби ви спите в забитому глухому місці – це емоційно некомфортно. Крім того, погано закріплена шафа може впасти на голову. Дизайнерка радить розміщувати додаткові шафи хоча б по боках ліжка.

Те саме стосується і книжкових полиць. Який би гарний вигляд вони не мали, пам’ятайте, що книги – це скупчення пилу. 

«Я не кажу про закриті склом або фасадами книжкові полиці. Йдеться про стильні зовні, але абсолютно непрактичні відкриті книжкові полиці над ліжком. Під час сну ви не повинні дихати пилом, – застерігає Вікторія. – Навіть у найменшій спальні можна виділити збоку нішу, якої буде достатньо для організації місць з речами, книжкових полиць і всього, що вам може знадобитися».

Кольорова палітра 

Спальня – це місце, де ми відпочиваємо, тож занадто яскраві або, навпаки, занадто одноманітні фарби можуть згодом набриднути та спричинити дискомфорт. Щось буде дратувати, щось порушувати нервову систему замість того, щоб її заспокоювати. 

«Особисто я не рекомендую використовувати у спальні переважно насичені темні відтінки (темно-фіолетовий, коричневий тощо). Вони пасують спальні, але в помірній кількості. Також, наприклад, темна паркетна дошка. Ви повинні розуміти, що на ній будуть залишатися відбитки від босих ніг, якісь подряпини, і це теж може дратувати».

Вікторія радить не забувати про різноманітність інтер’єру. Маються на увазі штори, покривала, подушки одного і того ж кольору або матеріалу текстилю. Колись така монотонність була доволі популярна. Сьогодні ж, підкреслює дизайнерка, потрібно використовувати різні матеріали. Однак, не переборщіть з яскравістю, строкатістю і непрактичністю.

Як правило, ми оновлюємо дизайн інтер’єру раз на 10-15 років. Це достатньо великий термін для місця, куди ми повертаємося щодня. Дизайн може задавати настрій та створювати домашній затишок або, навпаки, відштовхувати та дражнити. Саме тому не варто поспішати з ремонтом. Завжди зважуйте свої рішення та не бійтеся довіряти квартиру професіоналам. Вони точно знають, як втілити в життя ваші бажання та мрії.

Дизайн-бюро Вікторії Файнблат

 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь