Спецпроєкти

Чому «Зоряні війни» стали культовими і що подарувати їхнім фанатам? Розповідає редакторка bit.ua (теж фанатка)


У дитинстві мої мрії були простими: пачка фломастерів (не менше ніж 24 кольори), плюшевий ведмедик, усі 12 талісманів з мультсеріалу «Джекі Чан» і – головна мрія – набір LEGO. Понад усе мені хотілося мотоцикл, але загалом було не принципово – я б до божевілля зраділа будь-якому. 

І от на мій 25-й Новий рік Дід Мороз вирішив, що я достатньо чекала і точно на це заслуговую, і подарував мені набір LEGO із ЗВ. Цьогоріч мої зимові свята почалися раніше – і поки що це найкраще, що сталося зі мною у 2020-му.

Розповідаю про свою любов до Зоряних війн, сам набір, а ще – чому він стане ідеальним подарунком для ваших друзів, коханих, дітей, племінників, а може, навіть для бабусь і дідусів.

З однією з наймасштабніших і наймеметичніших кінофраншиз у мене немає ностальгійних спогадів: фільми я подивилася вже після 20 років. І це не завадило мені закохатися в них – хоча в дитинстві, я впевнена, це кохання було б ще сильнішим. 

Зоряні війни – всесвіт, який став культовим, примудрившися поєднати купу, будемо чесними, не інноваційних ідей. Наприклад, легко відстежити, звідки з’явилися джедаї: сенгоку дзідай – це період японської історії другої половини XV – початку XVII століття, а дзідайгеки називалися  японські історичні драми про життя самураїв.

Слово «дзідай» з легкої руки Лукаса перетворилося на «джедай», а самі джедаї замість самурайських катан почали носити із собою світлові мечі. До речі, джедаї, як і самураї, дотримуються суворого кодексу і застосовують силу, тільки якщо конфлікт не вдається владнати мирним шляхом.

Сітхи подібні до «шиноби но моно» – «людей тіні», а протистояння між джедаями та сітхами – концепція зороастризму, релігії, яка запропонувала концепцію однозначного протистояння добра та зла. Сам Лукас зізнавався, що у ЗВ можна знайти відлуння японської культури, зокрема фільмів Акіра Куросави, буддизму, індуїзму, зороастризму, грецької філософії та мітології і безліч іншого.

Попри всі запозичення, а може, навіть і завдяки, всесвіт Зоряних Війн став культовим, мерч із ЗВ ніколи не вийде з моди, а я пищала як дитина, коли отримала набір від Lego у вигляді голови штурмовика.

Штурмовики – окремий мем франшизи, та насправді ефект штурмовика не зовсім обґрунтований. У перестрілках на «Зірці смерті» вони промазують, бо мали завдання дати головним героям піти, щоб відслідкувати базу повстанців – на «Тисячолітньому соколі» було встановлено жучок, тож Лея, Хан, Люк, Чубакка і дроїди мали безперешкодно дістатися бази.

В інших сценах та фільмах штурмовики нормально розносили повстанців: на початку 4-го епізоду вони успішно беруть штурмом дипломатичний корабель Леї, у 5-му епізоді так само успішно знищують базу повстанців на планеті Хот, і в ньому ж взяли під контроль промислову колонію Лендо Калріссіана на Беспіні. А в шостому епізоді повстанці через штурмовиків ледь не провалили місію на планеті-супутнику евоків, де вони мали підірвати бункер імперців, щоб позбавити другу зірку смерти силового поля. А от те, що врешті-решт імперців перемогли маленькі плюшеві ведмедики, вже на совісті Лукаса.

Тож хоча я за повстанців, не применшую ролі штурмовиків у франшизі та насправді захоплююся їхнім дизайном. І те, який вигляд шолом штурмовика має в наборі LEGO – окремий вид мистецтва (який не зіпсувати навіть моїми невмілими фото):

Думаю, в будь-якому разі я не зможу словами передати, як круто проводити вечори за збиранням конструктора – це потрібно пробувати на власному досвіді. Якщо казати про технічні штуки – в наборі 647 деталей, складати його відносно просто і захопливо водночас – все як треба. Після важкого робочого дня складання заспокоює ідеально – перевірила на власному досвіді. Збирати разом з фанами ЗВ – безцінно.

Отже, мої плани на новорічні канікули – зібрати до колекції ще шолом Дарта Вейдера та Боби Фетта, завісити квартиру гірляндами та передивитися ЗВ. Що і вам, до речі, можу порадити – франшиза крутіша за всі-всі добірки новорічних фільмів. І під ялинку близьким набори не забудьте покласти. Вони зацінять: діти/племінники – бо не знаю малечі, яка б не хотіла набір від LEGO, колеги – бо з цією колекційною моделлю до офісу додається +10 000 до естетичности, фани ЗВ – без коментарів. Впевнена, що зацінить такий подарунок і старше покоління: врешті-решт, збирати LEGO – безпрограшний інтерактив.

Наостанок бажаю щасливих новорічних свят. І так, нехай буде з вами сила – після 2020-го це найважливіше побажання.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь