Спецпроєкти

Конкурс «WorkStory: робота у фокусі літератури» – для всіх, хто любить (і вміє) писати. Розповідаємо про умови і призи

Якщо завжди мріяли писати і публікуватися, маєте нагоду спробувати свої сили в письменництві! Оголошено Міжнародний конкурс есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури». 

Організовують конкурс Національна спілка письменників України («Кабінет молодого автора»), редакція журналу «Ukrainian people» (Чикаго, США), видання «Українська літературна газета» (Київ, Україна), компанія «Jobian» та креативна аґенція «Баляндраси».

Розповідаємо детальніше про умови конкурсу, склад журі і відзнаки та призи для переможців/-ниць.

Що і на яку тему писати?

Все просто – від вас очікують есе та новели про працю в різних її проявах. Організатори пропонують відійти від концепції успішного успіху і максимально глибоко розкрити тему роботи. В есе та новелах можна розповідати історії звичайних співробітників, крутих професіоналів, українських трудових мігрантів – словом, головне, аби ці історії дійсно чіпляли.

Номінації і публікація творів

У конкурсі дві номінації– «Есе» або «Новела». Один/одна учасник/-ця може подавати твір тільки на одну з номінацій.

Твори переможців/-ниць «WorkStory» опублікують в журналі української діаспори в США «Ukrainian people», а також в «Українській літературній газеті» та на їхніх інтернет-ресурсах. Кращі есе та новели можна буде побачити ще й на сайті і в окремій збірці Київської МАН, у роман-газеті «Дебют» та у провідних літературних інтернет-виданнях України – наприклад, на сайті Національної спілки письменників України та «Літературної України».

Хто може взяти участь, які дедлайни і куди надсилати твори?

Учасниками/-цями можуть стати автори/-ки України та української діаспори віком від 15 років.

Надсилати від одного/-ієї автора/-ки можна один текст до 15 тисяч символів із пробілами. Важливо – текст не має бути відзначеним в інших літконкурсах. 

Писати потрібно у Word – а документ надсилати на пошту berkam29@gmail.com. Приймати твори починають 1 січня 2021 року, а встигнути надіслати потрібно до 1 березня 2021 року.

 Фрагмент твору до 1000 символів кожен/-на автор/-ка має розмістити у своєму профілі в ФБ з тегами #Національна_спілка_письменників_України, #Ukrainian_people, #Українська_літературна_газета, #Jobian, #Баляндраси.

У темі листа з документом твору обов’язково зазначайте назву конкурсу, номінацію, в якій берете участь, і прізвище. 

У самому документі не забувайте вказати прізвище і ім’я, дату народження, місце проживання, номер телефона, елекронну пошту, посилання на свою сторінку у ФБ і окремо – на пост з фрагментом твору. Також в документі напишіть назву свого твору. Не можна оформлювати твір з рамками чи будь-якими кольоровими прикрасами

Результати оголосять від 15 квітня 2021 року до 1 травня 2021 року.

Премії для переможців/-ниць

Крім публікації, автори/-ки кращих творів отримають грошові премії у кожній з номінацій:

Перше місце – 3 тис. грн;

Друге місце – 2 тис. грн;

Третє місце – 1 тис. грн.

На тих, хто не ввійде до трійці переможців/-ниць, чекатимуть заохочувальні відзнаки:

  • за «Найоригінальніший твір та високу літературну майстерність» від програмної директорки Litosvita, експертки УКФ Світлани Привалової та сертифікат на 2000 грн на навчання в Litosvita.
  • за «Найкращий твір про трудових мігрантів» від письменниці, авторки книги «Шлях до себе» про життя і роботу за кордоном, викладачки Інституту комунікації, медіа та ІТ Університету прикладних наук Ганзе (м. Гронінген, Нідерланди) Оксани Лозинської.

А хто в журі і за якими критеріями оцінюватимуть твори?

Твори читатимуть і оцінюватимуть письменники, редактори та літературознавці:

  • Мирослав Дочинець, 
  • Олег Соловей, 
  • Надія Гуменюк, 
  • Любко Дереш, 
  • Ольга Руда, 
  • Юлія Бережко-Камінська, 
  • Ольга Сухомлин (Ольхова),
  • Світлана Привалова,
  • Ірина Поліщук.

Твори оцінюватимуть за 10-бальною систему. Журі враховуватимуть оригінальність  ідеї, літературну майстерність автора/-ки, логічність викладу. Не варто забувати і про грамотність – тексти з багатьма помилками (орфографічними, пунктуаційними, граматичними тощо) не розглядатимуть.

Крім того, журі враховуватимуть і лайки під публікаціями на сторінках авторів у ФБ. 100 і більше лайків – це додатковий бал до загального результати. Враховуватимуться вподобання до 2 березня включно.

От як коментує конкурс Любко Дереш – український письменник, представник журі «WorkStory: робота у фокусі літератури»:

«Цей конкурс є цікавий тим, що пропонує вихід за рамки звичних літературних середовищ, які є в Україні – постмодерного і традиційного.  Рефлексія на тему роботи в сучасному світі зближає ці два світи, які в нашому суспільстві, як правило, взаємодіють дуже рідко. До складу журі ввійдуть люди з різних платформ – наприклад, від Національної спілки письменників (як-от Мирослав Дочинець, Надія Гуменюк, Юлія Бережко-Камінська), від літературної платформи Litosvita (Світлана Привалова), а також позаплатформні автори, як-от я. Мені здається, що тема творення сучасної України зміщує сьогодні фокус від своєї ідеологічної складової до зовнішнього її вираження в таких приземлених, на перший погляд, речах, як робота. В цьому, мені здається, і є дуже гарний потенціал порозуміння і співпраці».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь