Спецпроєкти

Не кажи «гоп», якщо ти ФОП: куди і коли подавати декларацію та як платити податки


Реєстрація себе як фізичної особи-підприємця – доволі популярна річ в Україні. І якщо для вас фраза «Вітаю, тепер ти ФОП» лунає як вирок (бо купа паперів, звітностей, сплата податків та бюрократія, бюрократія і ще раз бюрократія), то потрібно цей матеріал дочитати до кінця.

«Одного разу я прийшла в податкову подавати декларацію, а мені сказали покласти її в коробку з-під взуття», – розповіла знайома, яка вже встигла відчути на собі всі дива малого підприємництва. Як добре, що процеси в державі нарешті почали виходити на новий рівень, а саме – в онлайн.

Скоро час платити Єдиний соціальний внесок, а згодом і подавати річний звіт. Ми спробували розібратися в гігабайтах законів, постанов та в Податковому кодексі, щоб хоча б приблизно зрозуміти, коли потрібно заплатити податків та як подати річну звітність онлайн, якщо ви ФОП.

Коли що треба робити?

Якщо ви ФОП 1-ї групи

До 19 січня – платимо ЄСВ за четвертий квартал 2020 року, а точніше, лише за жовтень та листопад, оскільки від грудня платників Єдиного податку звільнили від сплати ЄСВ. За кожен з місяців треба заплатити по 1 100 гривень, сумарно – 2 200 гривень.
До 9 лютого – подаємо звіт за 2020 рік.
До 1 березня – подаємо декларацію з ЄП за 2020 рік.
Оскільки ФОПів 1 групи звільнили від сплати ЄСВ лише на пів року, то від червня щомісяця 20 числа вам потрібно сплачувати Єдиний податок.
До 19 липня необхідно заплатити ЄСВ за 2-й квартал, а до 19 жовтня – за 3-й.

Якщо ви ФОП 2-ї групи

До 19 січня – платимо ЄСВ за четвертий квартал 2020 року (тобто за жовтень, листопад та грудень). За кожен місяць – по 1 100 гривень, сумарно – 3 300 гривень.
До 9 лютого – подаємо звіт за 2020 рік.
До 1 березня – подаємо декларацію платника Єдиного податку.
Щомісяця до 20 числа платимо Єдиний податок.
19 квітня платимо ЄСВ за 1-й квартал, 19 липня – за 2-й, 19 жовтня – за 3-й.

Якщо ви ФОП 3-ї групи

До 19 січня – платимо ЄСВ за четвертий квартал 2020 року (тобто за жовтень, листопад та грудень). За кожен місяць – 1 100 гривень, сумарно – 3 300 гривень.
До 9 лютого – подаємо звіт за 2020 рік, а також декларацію платника Єдиного податку.
До 19 лютого – сплачуємо Єдиний податок за 4 квартал 2020 року. Далі ЄП треба буде заплатити до 20 травня (за 1 квартал), до 19 серпня (за 2 квартал) і до 19 листопада (3 квартал).
До 19 квітня сплачуємо ЄСВ за 1 квартал, до 19 липня за 2 квартал і до 19 жовтня – за 3.

У третьої групи значно більше звітів:
11 травня – декларація з ЄП за І квартал 2021 року;
9 серпня – декларація з ЄП за півріччя 2021 року;
9 листопада – декларація з ЄП за три квартали 2021 року.

Де можна подати звітність?

Найпростіша та найочевидніше порада – найміть собі бухгалтера. Залежно від регіону та кількости найманих працівників спеціалісти беруть від 500 гривень за місяць ведення ФОПу. У Києві цей цінник стартує десь від 1000 гривень.

Якщо ж платити 12 000 на рік бухгалтеру для вас – ту мач, можна користуватися платними сервісами:

  • iFin – від 38 до 225 грн на місяць;
  • ReporTax – від 75 гривень на місяць;
  • LigaReport – від 337 гривень на рік;
  • Taxer – 450 гривень на рік, є безкоштовний тариф.

Ще можна віднести заповнені бланки особисто до податкової, надіслати їх поштою або ж заповнити самостійно онлайн.

Що потрібно, щоб подати її онлайн?

По-перше, електронний підпис. Його видає сама податкова або сертифіковані Мін’юстом центри, серед яких деякі банки, генпрокуратура та портал «Дія». Перелік тут.

Якщо грошей на сторонні сервіси обмаль, ваш ідеальний варіант – кабінет платника податкової. Там можна формувати та подавати декларації, звіти, заяви, а ще листуватися з податковою. Він безкоштовний і працює більш-менш стабільно, проте іноді підтуплює, тож враховуйте це, якщо подаєте звіт у крайній термін.

На ресурсі шукаємо розділ «Ведення звітности». Потім обираємо потрібний рік і період, за який будемо формувати звіт. Можна знайти потрібний звіт і за кодом форми.

Коли все заповните, можете натиснути кнопку «Перевірити». Сервіс покаже обов’язкові ділянки, які ви забули заповнити. Якщо все ок, натискайте «Надіслати». Перевірити, чи подали ви звітність, можна в розділі «Вхідні/Вхідні документи». Там же з’являтимуться і квитанції про сплату податків.

Обробка звіту контролюючим органом займає якийсь час, але, коли сервіс отримає відповідь сервера, квитанція буде доступна в цьому розділі.

Протягом декількох хвилин після відправлення декларації ви отримаєте квитанцію № 1 – це означає, що ваш звіт надійшов на сервер податкової. Також надійде квитанція № 2. Вона може прийти зі статусом «Прийнято пакет» або «Пакет не прийнято» з поясненням зауважень. У такому випадку потрібно виправити помилки та надіслати декларацію повторно.

А якщо не відправити вчасно?

Крайній термін відправлення звіту онлайн – остання година останнього дня подання звітности. Ми не радимо чекати останньої хвилини – сервери податкової можуть не працювати, і ви протермінуєте звітність. За несвоєчасне подання штрафують на 170 грн.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь