Спецпроєкти

І чоловік, і жінка. Хто такі гендерфлюїди та як вони себе ідентифікують


Гендерфлюїди − це особи, які мають різну гендерну ідентичність у різний час. Так, сьогодні людина може відчувати себе жінкою, а завтра − чоловіком.

Розповідаємо, що впливає на гендерну ідентичність таких людей та як вони себе ідентифікують.

Хто такі гендерфлюїди

Слово «флюїд» вживається в косметології та фізиці й характеризує мінливий та плинний стан речовини. Зазвичай гендерна пластичність відбувається сама по собі. Людина просто відчуває себе дівчиною або хлопцем у певний час, а не свідомо вирішує ним/нею бути. 

Деякі гендерфлюїди стверджують, що ніякі зовнішні та внутрішні чинники не впливають на їхню гендерну ідентичність, адже вона непередбачувана. Інші ж виявляють, що їхня стать змінюється відповідно до ситуації та зовнішнього оточення.

Іноді гендерфлюїди відчувають себе одночасно між кількома статями, а іноді − не відчувають жодної з них. У деяких зміни в самоідентифікації відбуваються декілька разів на день, а в інших − щомісяця або рідше.

Люди з гендерною плинністю можуть не використовувати для опису себе слово «гендерфлюїд». Хтось користується визначенням «гендерквір», «бігендер»мультигендер або полігендер. Кожна людина самостійно вирішує, як називати свою гендерну ідентичність.

Хтось помічає зміни у своєму відчутті відповідно до менструального циклу. Зміни статі дійсно можуть бути пов’язані з коливаннями природного рівню гормонів, наприклад, естрогену. Хоча це не обов’язкова причина, тому для відстеження закономірностей можна додатково вести щоденний журнал. 

Інші ж люди з гендерною плинністю іноді можуть керувати своєю статтю та змінюватися так/тоді, коли вони цього хочуть.

Чому це відбувається

У 2012-му вчені Лаура Кейс і Вілейанур Рамачандран проводили опитування серед людей, які називають себе бігендерами та відчувають мимовільне чергування у гендері. 

Дослідники висунули гіпотезу, що гендерна дисфорія може відображати незвичний ступінь або глибину перемикання півкулі та відповідне придушення статей у тім’яній корі головного мозку. Відстеження носового циклу, швидкості бінокулярного суперництва та інших маркерів перемикання півкулі допоможе виявити фізіологічну основу гендерних змін.

Учені також вважають, що зміни між гендерними ідентичностями можуть бути пов’язані зі зміною в частинах мозку, природним циклом тіла, зокрема клапаном у носі, який змінюється кожні 2-6 годин (носовий цикл).

Однак ці ідеї є лише гіпотезами та не підтверджені додатковими дослідженнями.

Більшість гендерфлюїдів постійно відчувають себе однією і тією ж людиною з однаковими симпатіями та антипатіями, просто періодично різного гендеру. 

Однак деякі люди з гендерною плинністю мають різні вподобання, коли перемикаються між гендером. Але це відрізняється від феномену множинної особистості (DID), який є дисоціативним розладом.

Зовнішність та вподобання

Гендерфлюїди часто відчувають потребу змінити свій  зовнішній вигляд відповідно до того, якою є їхня нинішня стать. Вони можуть одягати як чоловічий, так і жіночий одяг, а також тимчасово робити перев’язки, протезування  або підтягування грудей.

Однак у деяких ситуаціях зміна гендерного вираження неможлива. Це може бути тому, що зміни відбуваються частіше одного разу на день. Або ж люди не відчувають себе в безпеці в суспільстві, тому намагаються відповідати очікуванням соціуму.

Хоча гендерна дисфорія може призводити до відчуття дискомфорту щодо невідповідности тіла та соціальної ролі людини з її статтю. 

Деякі гендерфлюїди бажають змінити своє тіло, а хтось навіть спеціально приймає гормони або  наважується на хірургічне втручання. 

Вони можуть називати себе  іншими  іменами  та  займенниками  залежно від того, яку стать відчувають у певний час або ж взагалі перемикатися між двома іменами.  Деколи гендерфлюїди можуть взяти собі гендерно нейтральне ім’я, яке завжди їм підходить.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь