Спецпроєкти

Індекс сприйняття корупції: Україна покращила свої позиції


Україна за 2020 рік набрала 33 бали в Індексі сприйняття корупції і посіла 117 місце в рейтингу. Загалом у списку 180 країн. 

Про це повідомляє ГО Transparency International Ukraine.

Про що йдеться?

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – це показник, що його розраховує міжнародна організація Transparency International, на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Тому 0 балів означають, що корупція займає ключове місце в державі, а 100 балів визначає майже повну відсутність корупції в країні.

За 2020 рік Україна набрала 3 бали. 

«Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само, на позитивних результатах України торік відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час “турборежиму” Верховної Ради IX скликання та робота попереднього уряду», – пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. 

Лідери індексу за рік не змінилися  – це Данія та Нова Зеландія, які набрали по 88 балів. Антирейтинг очолюють Сомалі (12), Південний Судан (12) і Сирія (14).

Transparency International Ukraine сформували рекомендації, виконання яких підвищить ефективність боротьби з корупцією в Україні:

  • запровадити прозоре та підзвітне управління публічними активами та гарантувати подальший розвиток сфери закупівель;
  • забезпечити незалежність та спроможність антикорупційної інфраструктури;
  • сформувати професійну та незалежну судову владу.

Раніше ми розповідали, що Окружний адмінсуд Києва скасував нову редакцію «Українського правопису». Позов до суду подала учениця 7 класу з Херсону, яку представляє адвокат Дмитро Ільченко та ГО «Правова держава». Адвокат позивачки заявив, що Окружний адмінсуд Києва скасував урядову постанову про новий правопис.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь