Спецпроєкти

Кого вбив Google: які сервіси від світового лідера зникли та чому

У 2019-му році співробітниця компанії Google Дана Фрід опублікувала фото з надгробними плитами та підписом: «Не знаю, моторошно це чи сумно». 

Справжнє кладовище мертвих проєктів розташоване у фоє головного офісу Google в Сіетлі. Існує і віртуальна версія цвинтаря, де розміщуються 223 сервіси. Компанія приймає свої поразки та пишається тим, що робить.

Сьогодні розповідаємо про сервіси від Google, які більше не існують.

Google Reader

Google запустив Reader у 2005 році. Це був безкоштовний інструмент для легкого об’єднання сповіщень про оновлення сайтів з підтримкою RSS. Reader мав відданих прихильників, але припинив існувати через свою непопулярність. Програма існувала 7 років.

Google Photos Print

Google Photos Print – підписка, яка автоматично відбирала десять найкращих фотографій за останній місяць та надсилала їх користувачам. Існував проєкт лише в пробній версії та 5 місяців, а підписка на нього коштувала 8 доларів.

Сервіс мав багато недоліків. Наприклад, користувач не міг просто зайти й обрати фотографію, яка йому сподобалася. Google робив вибір за людину, і фото іноді були недоречними.


Androidify

Androidify був програмою, в якій користувачі могли створювати аватар Android для себе та для інших. У застосунку ви могли обирати колір шкіри для свого дроїда та одягати його.

Androidify востаннє оновлювався для мобільних пристроїв у 2016-му. Йому було майже 9 років.

Follow Your World

У Follow Your World користувачі могли реєструвати місця на мапах Google та отримувати сповіщення на пошту щоразу, коли хтось оновлював зображення в цьому місці. Сервіс існував понад 8 років.

Google URL Shortener

Google URL Shortener, також відомий як goo.gl, був службою для скорочення URL-адрес. Хоча більшість функцій goo.gl припинили працювати, всі посилання продовжують спрямовувати людей на потрібні ресурси.

Працював сервіс понад 9 років.

Google Hands Free

Google Hands Free був мобільною платіжною системою, в якій користувачі могли оплачувати рахунки за допомогою Bluetooth. Смартфон підключався до платіжних терміналів. Йому було 11 місяців, коли розробники припинили оновлення програми.

Dodgeball

Dodgeball був соціальною мережею, яка відстежувала місцезнаходження людей. Користувачі надсилали повідомлення про свою локацію службі, а вона сповіщала їх про друзів поряд та цікаві місця. Існував сервіс понад 5 років.

Нерухомість на Google Maps

Нерухомість на мапах Google дозволяла користувачам знаходити житло для продажу чи оренди в районі, який їх цікавив. Сервіс існував лише рік.

Google Health

Google Health був службою, яка зберігала особисту медичну інформацію людей та створювала одну медичну книжку з багатьох джерел. Сервіс існував понад 3 роки.

Google Finder Flu Vaccine 

Google Finder Flu Vaccine  – це була мапа, яка показувала  місця неподалік, де можна зробити щеплення. Програма охоплювала всю територію США та існувала понад 2 роки.

Science Journal

Science Journal був мобільним застосунком, який давав можливість проводити практичні наукові експерименти прямо у своєму смартфоні. 

Студенти могли вдома будувати метеостанції або тестувати провідність тіла. Та у грудні 2020-го у Science Journal змінився власник і тепер програма називається Arduino. Існував проєкт 4 роки.

Побачити повний список програм та поностальгувати можна ось тут

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь