Спецпроєкти

Зламані сексіграшки та теледільдоніка: нові відтінки кіберхарасменту


Технологічний прогрес спричинив виникнення розумних вібраторів, сексзастосунків, трекерів секскалорій та теледільдоніки (сексу на відстані). Варто визнати – наше інтимне життя вже не буде таким, як раніше.

Та коли світ технологій і сексу перетинається, виникають і нові загрози: злочинці викрадають особисті фото людей, зламують сексіграшки та керують чужими геніталіями.  

Яким буває насильство в мережі та як класифікує такі злочини закон – читаємо в матеріалі.

Без кордонів та меж

Ми повільно наближаємося до світу, в якому люди можуть контактувати один з одним, не перебуваючи фізично близько. Через інтернет люди можуть займатися сексом навіть за тисячі кілометрів одне від одного. Секс на відстані, або ж теледільдоніка можливий завдяки сексіграшкам з підтримкою Bluetooth. 

Такі девайси забезпечують синхронізацію рухів партнерів та віртуальну передачу тактильних відчуттів. У деякі пристрої вбудовані вебкамери, а деякими можна управляти за допомогою застосунків та спеціальних пультів. Багато таких іграшок вийшли на ринок лише в останнє десятиліття. 

Та разом з популярністю інтерактивного сексу щороку зростає і статистика кіберзлочинности. І яку гарантію не давали б нам виробники – велика кількість пристроїв, підключених до інтернету, не застраховані від злому.

Водночас мережа стирає й межі дозволеного в соцмережах. Деякі користувачі вважають: якщо людина самостійно пускає на свою сторінку людей, то вона автоматично дає згоду на отримання зворотного зв’язку щодо свого способу життя, слів, вчинків та зовнішнього вигляду. 

Однак якщо людина сама не просить про фідбек, то такі дії з боку інших порушують її особисті кордони. Тим паче якщо слова та вчинки сторонніх користувачів мають сексуальний контекст.

Чому це є насильством?

Згідно з визначенням ВООЗ, сексуальне насильство – це будь-яке залучення людини до сексуальної активности без її згоди. Якщо людині в мережі залишають сексистські зауваження, гендерно принизливі коментарі й так звані брудні жарти, це вважається насильством.

Те ж саме стосується й фотографій сексуального вмісту, прохань про сексуальні послуги, онлайн-грумінгу (налагодження довірливих стосунків з дитиною з метою сексуального насильства), кіберсталкінгу (переслідування) та прямих погроз про сексуальне  насильство.

Деякі агресори використовують витончені способи знущання: замовляють товари або передплачують журнали на ім’я людини. Вони можуть купувати підписку на порнографічні матеріали або замовляти сексіграшки та доставляти їх на робоче місце людини.

Якщо злодій за сумісністю хакер, то він може зламувати сторінки та девайси людини, шантажувати її інтимними фото, підключатись до сексіграшок, та вимагати грошовий викуп. 

За словами Робін Ковальські, соціальної психологині з Університету Клемсона, кіберзнущання провокують вищий рівень тривоги та депресії, ніж звичайні знущання. Загалом це пов’язано з анонімністю злодіїв винних. 

Статистика та закон

Згідно з опитуванням, 65% респондентів коли-небудь зазнавали насильства в інтернеті. Найпоширенішими зловживаннями були образливі висловлювання, критика та коментарі щодо тіла людини та загрози сексуального насильства.

Найчастіше атаки трапляються у Facebook. 44% усіх опитаних заявили, що компаніям соціальних мереж потрібно робити більше дій щодо захисту користувачів.

У багатьох штатах США, Канаді, Філіппінах, Австралії, Польщі, Іспанії існує закон про кіберсталкінг. Організації у всьому світі більше говорять про необхідність регулювання нових видів насильства, які народились у мережі. Цим питанням займається й ООНЮНЕСКО та Управління Верховного комісара ООН з прав людини

Шведське агентство міжнародного співробітництва в галузі розвитку створює акції для інформування про онлайн-насильство. Деякі проєкти Асоціації прогресивних комунікацій навчають протистояти насильству та його наслідкам.

Якщо ж говорити про злам сексіграшок, то це явище доволі нове. Найперше, що можна зробити в запобіганні такого злочину – розробникам проінформувати користувачів про існування небезпеки. Адже ті, хто поринає у світ теледільдоніки, часто навіть гадки не мають, що за ними можуть стежити. 

А от в деяких країнах, як-от в Індії, Малайзії, Саудівській Аравії, ОАЕ та Таїланді, взагалі заборонені купівля та ввезення сексіграшок. 

 Замість висновків

Через видиму невидимість та анонімність, насильство та сексуальні домагання в інтернеті стали серйозною соціальною проблемою. Це питання має регулювати держава, проте є дії, які може зробити й кожен користувач.

Наприклад, використовувати надійні паролі, періодично їх змінювати, зробити закритий профіль у соціальних мережах та одразу блокувати користувачів, які порушують особисті кордони, вступають у неконструктивний діалог або взагалі погрожують.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь