Рецепти куті та узвару від наших мам і бабусь
В Україні кутя є важливою стравою на святковому столі під час Святвечору. Традиційно вона складається із пшеничної каші, меду, родзинок та товченого маку.
Я зустрічаю новорічні свята з великим трепетом та очікуванням, коли нарешті вже можна буде попоїсти цієї смачної каші. Разом з моїми улюбленими мамою, батьком, дідусем та бабусею зібрали секрети приготування цієї страви та ділимося ними з вами.
Коли з’явилась кутя
Український етнограф Хведір Вовк розповідає, що кутя з’явилась у нашій країні ще в неолітичну добу, приблизно у 3 ст. до н.е.
Страва має різні різновиди: її готують напередодні Різдва – Багата кутя, перед Старим Новим роком – Щедра кутя, у переддень Водохреща – Голодна кутя. Окремим різновидом є Чорна кутя, яку готують на похоронах або поминках.
Кутя – перша з дванадцяти страв, яку подають до Святої Вечері. Кожен присутній у будинку повинен скуштувати хоча б ложку.
З кутею пов’язані й деякі українські обряди. Перед Різдвом голова сім’ї підходив до вікна з ложкою страви та запрошував мороз приєднатися до вечері. Якщо ж він не з’являвся, то його просили не робити зла врожаю майбутнього року.
Традиційно кутю готують із пшеничної крупи або цільних зерен пшениці. Існують й альтернативи – господині використовують для приготування перловку, рис та арнаутку (сорт меленої ярої пшениці).
Часом додають також волоські горіхи, сухофрукти та родзинки. Кутя – це пісна страва, і для її приготування не використовують молочні та яєчні продукти.
Як готувати
Інгредієнти:
пшениця або арнаутка– 250 г
родзинки – 100 г
мак – 100 г
волоські горіхи – 100 г
мед – 200 г
цукор – за смаком
сіль – щіпка
Процес приготування:
Якщо ви обираєте пшеницю, для куті вам знадобиться пшениця саме в зернах. Її часто продають непросіяну в лушпинні. На перший погляд здається, що така крупа потребує багато зусиль і часу, тому часто люди одразу обирають очищені зерна із супермаркету.
Насправді все простіше, ніж здається: необхідно залити пшеницю водою і поступово лушпиння спливе вгору. Потім просто зцідити каламутну воду.
- Залити зерна пшениці холодною водою та залишити на ніч набухати. Вранці злити воду та добре промити крупу.
Коли я працювала над цією статтею, то дізналася, що моя бабуся часто готувала свою незабутню кутю не з простих пшеничних зерен. Вона використовувала арнаутку – спеціальний сорт ярої пшениці, що її засівають ранньою весною. - Додати до пшениці воду у співвідношенні 1:3. Варити її до готовности (приблизно 1–1,5 години).
- Підсмажити на сковорідці з декількох боків волоські горіхи або підсушити їх у духовці (5–10 хв при 200°). Подрібнити їх ножем.
- Мак і родзинки залити окропом та залишити на 10 хв.
Для того щоб мак не був гірким, залити його кип’ятком та залишити на 30-40 хв. - Злити з маку і родзинок воду.
- Подрібнити мак за допомогою ступки або м’ясорубки.
- Зварену пшеницю промити холодною водою та злити зайву рідину за допомогою сита. Висипати її в суху миску.
Для того щоб кутя не була сухою, можна додати до меду пів склянки теплої води та перемішати його, щоб розчинився. - Додати до пшениці мед, мак, родзинки, волоські горіхи, цукор та сіль. Перемішати. Кутю можна подавати, прикрасивши зверху її родзинками, горіхами і медом.
Ще одним секретом найсмачнішої куті від моєї бабусі було смажене борошно у складі страви. Смажити його необхідно до коричневого кольору, доки не з’явиться горіховий запах. Додавати до пшениці разом з іншими інгредієнтами.
Кутя з перлової або рисової каші
У такому рецепті всі інгредієнти збігаються зі стандартним рецептом, тільки замість пшениці використовують 200 г перлової крупи.
- Перлову крупу необхідно добре промити і замочити у воді на 6 годин або на ніч.
Вранці знову промити кашу та залити її водою у співвідношенні 1:2. - Варити перловку 40 хвилин, до м’якости.
Якщо немає часу на замочування крупи, можна збільшити кількість води і варити приблизно годину. - Зварену крупу відкинути на друшляк, щоб з неї стекла вся зайва рідина, якщо така залишилася.
Аналогічно і з кутею на основі рисової каші. Перед приготування добре промити рис у холодній воді, залити водою у співвідношенні 1:2. Як вода закипить, додати сіль та варити рис до готовности.
Як готувати узвар
Інгредієнти:
сушені яблука – 100 г
груші сушені – 100 г
чорнослив – 100 г
родзинки – 50 г
мед – 50 г
вода – 2 л
Можна додавати до узвару сушену вишню (200 г), корицю (1, 5 ч.л.) та цукор (4 ст. л.).
Процес приготування:
- Добре промити сухофрукти, залити їх водою і варити 30 хвилин.
- Підсолодити медом (його можна додавати на будь-якому етапі приготування узвару).
- Залишити настоятися узвар на 5-8 годин.