Спецпроєкти

Рецепти куті та узвару від наших мам і бабусь


В Україні кутя є важливою стравою на святковому столі під час Святвечору. Традиційно вона складається із пшеничної каші, меду, родзинок та товченого маку.

Я зустрічаю новорічні свята з великим трепетом та очікуванням, коли нарешті вже можна буде попоїсти цієї смачної каші. Разом з моїми улюбленими мамою, батьком, дідусем та бабусею зібрали секрети приготування цієї страви та ділимося ними з вами.

Коли з’явилась кутя

Український етнограф Хведір Вовк розповідає, що кутя з’явилась у нашій країні ще в неолітичну добу, приблизно у 3 ст. до н.е. 

Страва має різні різновиди: її готують напередодні Різдва – Багата кутя, перед Старим Новим роком – Щедра кутя, у переддень Водохреща – Голодна кутя. Окремим різновидом є Чорна кутя, яку готують на похоронах або поминках.

Кутя – перша з дванадцяти страв, яку подають до Святої  Вечері. Кожен присутній у будинку повинен скуштувати хоча б ложку. 

З кутею пов’язані й деякі українські обряди. Перед Різдвом голова сім’ї підходив до вікна з ложкою страви та запрошував мороз приєднатися до вечері. Якщо ж він не з’являвся, то його просили не робити зла врожаю майбутнього року.

Традиційно кутю готують із пшеничної крупи або цільних зерен пшениці. Існують й  альтернативи – господині використовують для приготування перловку, рис та арнаутку (сорт меленої ярої пшениці).

Часом додають також волоські горіхи, сухофрукти та родзинки. Кутя – це пісна страва, і для її приготування не використовують молочні та яєчні продукти. 

Як готувати

Інгредієнти:

пшениця або арнаутка– 250 г

родзинки – 100 г

мак – 100 г

волоські горіхи – 100 г

мед – 200 г

цукор – за смаком

сіль – щіпка

Процес приготування:

Якщо ви обираєте пшеницю, для куті вам знадобиться пшениця саме в зернах. Її часто продають непросіяну в лушпинні. На перший погляд здається, що така крупа потребує багато зусиль і часу, тому часто люди одразу обирають очищені зерна із супермаркету.

Насправді все простіше, ніж здається: необхідно залити пшеницю водою і поступово лушпиння спливе вгору. Потім просто зцідити каламутну воду.

  1. Залити зерна пшениці холодною водою та залишити на ніч набухати. Вранці злити воду та добре промити крупу.
    Коли я працювала над цією статтею, то дізналася, що моя бабуся часто готувала свою незабутню кутю не з простих пшеничних зерен. Вона використовувала арнаутку – спеціальний сорт ярої пшениці, що її засівають ранньою весною.
  2. Додати до пшениці воду у співвідношенні 1:3. Варити її до готовности (приблизно 1–1,5 години).
  3. Підсмажити на сковорідці з декількох боків волоські горіхи або підсушити  їх у духовці (5–10 хв при 200°). Подрібнити їх ножем.
  4. Мак і родзинки залити окропом та залишити на 10 хв.
    Для того щоб мак не був гірким, залити його кип’ятком та залишити на 30-40 хв.
  5. Злити з маку і родзинок воду.
  6. Подрібнити мак за допомогою ступки або м’ясорубки.
  7. Зварену пшеницю промити холодною водою та злити зайву рідину за допомогою сита. Висипати її в суху миску.
    Для того щоб кутя не була сухою, можна додати до меду пів склянки теплої води та перемішати його, щоб розчинився.
  8. Додати до пшениці мед, мак, родзинки, волоські горіхи, цукор та сіль. Перемішати. Кутю можна подавати, прикрасивши зверху її родзинками, горіхами і медом.

Ще одним секретом найсмачнішої куті від моєї бабусі було смажене борошно у складі страви. Смажити його необхідно до коричневого кольору, доки не з’явиться горіховий запах. Додавати до пшениці разом з іншими інгредієнтами.

Кутя з перлової або  рисової каші

У такому рецепті всі інгредієнти збігаються зі стандартним рецептом, тільки замість пшениці використовують 200 г перлової крупи. 

  1. Перлову крупу необхідно добре промити і замочити у воді на 6 годин або на ніч.
    Вранці знову промити кашу та залити її водою у співвідношенні 1:2.
  2. Варити перловку 40 хвилин, до м’якости.
    Якщо немає часу на замочування крупи, можна збільшити кількість води і варити приблизно годину.
  3. Зварену крупу відкинути на друшляк, щоб з неї стекла вся зайва рідина, якщо така залишилася.

Аналогічно і з кутею на основі рисової каші. Перед приготування добре промити рис у холодній воді, залити водою у співвідношенні 1:2. Як вода закипить, додати сіль та варити рис до готовности.

Як готувати узвар

Інгредієнти:

сушені яблука 100 г

груші сушені 100 г

чорнослив 100 г

родзинки 50 г

мед 50 г

вода 2 л

Можна додавати до узвару сушену вишню (200 г), корицю (1, 5 ч.л.) та цукор (4 ст. л.).

Процес приготування:

  1. Добре промити сухофрукти, залити їх водою і варити 30 хвилин. 
  2. Підсолодити медом (його можна додавати на будь-якому етапі приготування узвару).
  3. Залишити настоятися узвар  на 5-8 годин.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь