Спецпроєкти

Рух Black Lives Matter номіновано на Нобелівську премію 2021 року


Норвезький депутат Петтер Ейде висунув рух Black Lives Matter на Нобелівську премію миру 2021 року. Ейде повністю заперечив, що рух BLM був ініціатором насилля та погромів у містах США і на 93% був мирним зібранням.

Про висування руху на премію пише The Guardian.

Що це означає?

Рух Black Lives Matter заснували Алісія Гарза, Патріс Калорс і Опал Томет в 2013 році. Це сталося після того, як поліцейського, який застрелив темношкірого підлітка Трейвона Мартіна, виправдали у суді. У 2020 році почалися вже глобальні протести після смерті Джорджа Флойда і Бреонни Тейлор.

«Я вважаю, що одна з ключових проблем, з якими ми стикаємося в Америці, а також в Європі та Азії – конфлікт, заснований на нерівності. Black Lives Matter став дуже важливим всесвітнім рухом проти расової несправедливості», ─ прокоментував Петтер Ейде. 

Згідно з даними проєкту Armed Conflict Location and Event Data, зібраними у вересні 2020 року, 93% демонстрацій Black Lives Matter не призвели до травм і серйозних пошкоджень майна чи погромів у містах.

«Дослідження показали, що більшість демонстрацій, організованих Black Lives Matter, були мирними. Звичайно, були інциденти, але більшість з них викликані діями поліції або контрпротестувальників», ─ додав депутат.

Петтер Ейде вважає – присудження премії миру Black Lives Matter стане потужним сигналом для цілого світу поважати рівність та права кожного. 

Раніше ми розповідали, що стрімінговий сервіс Netflix створив спеціальну тематичну добірку фільмів і серіалів, спрямовану на підтримку антирасистського руху Black Lives Matter.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь