Спецпроєкти

Сірко з того світу. Чому послуга клонування домашніх улюбленців стає дедалі популярнішою?


На початку січня 2019-го китайський бізнесмен Хуанг Ю поховав улюбленого кота на ім’я Часник. За декілька годин вбитий горем власник викопав тіло тварини та відвіз до лабораторії Sinogene, що в Китаї. За сім місяців бізнесмен отримав живу маленьку копію свого Часника. 

Офіційне представництво компанія з клонування тварин тепер має і в Україні. Тож bit.ua вирішив дослідити, чи справді можна подарувати нашим улюбленцям друге життя та чим клонування обернеться для людства в майбутньому. 

Фабрики підробок

Китайська компанія Sinogene, яка клонувала кота Часника – не єдина на світовому ринку. Південнокорейська компанія SOOAM BIOTECH вже понад 10 років успішно клонує корів та свиней. Саме цей напрямок приносив її засновнику, доктору Хван У Соку, найбільший прибуток. 

Все змінилося, коли у 2007-му з доктором Хваном зв’язався представник мільярдера Джона Сперлінга. Дівчина богатого молодика дуже страждала через смерть собаки Міссі. Тож Хван клонував пса в 2009-му, і компанія відкрила новий комерційний напрямок -клонування собак.

Перед заключенням договору з клієнтом про клонування тварини Хван та його співробітники попереджають: клони схожі на оригінал зовнішньо, проте вони не мають спогадів оригінала.

«Клоновані цуцики схожі на близнюків, народжених у різний час», – коментує доктор Хван У Сок виданню Vanity Fair.

Вартість процедури в південннокорейського лікаря варіюється від 100 до 150 тисяч доларів.

Техаська  компанія VIAGEN стала відома на весь світ після того, як її послугами скористалась співачка та акторка Барбара Стрейзанд.

«Саманта була в чомусь схожа на мене. Вона була не така як всі – оригіналка.Тому ми так підходили один одному. Ми прожили разом 14 років, і розлучитися з нею було неймовірно важко.Я навіть уявити собі не могла, що після її смерті візьму собі іншу, не схожу на неї собаку… Тож коли стало зрозуміло, що вона скоро помре, я викликала лікаря, він взяв зразки її тканин для клонування», – каже зірка.

ViaGen –  була засноване в 2002 році, спочатку вона просто збирала й зберігала ДНК коров та свиней, проте згодом купила патенті на технології вчених, які клонували овечку Доллі. З 2017 VIAGEN вже мають свою технологію клонування собак та котів.

Та найбільш затребуваною на ринку клонування тварин наразі залишається команія Sinogene, яка клонувала кота Часника. Китайці – одержимі домашніми тваринами, вони звели пухнастиків в культ! За даними агенції Coumingwang витрати на домашніх улюбленців в 2020 сягнули більше 30 мільярдів доларів, а по всьому Китаю нараховується більше 60 мільйонів собак та 50 мільйонів котів. Тож клонування тварин у Піднебесній стає прибутковим бізнесом. Компанія штучно створила вже більше 50 собак, а ще близько 100 китайців зберегли ДНК своїх улюбленців для клонування в майбутньому. Наразі процедура коштує від 35 до 50 тисяч доларів.

В січні 2021 року своє представництво компанія Sinogene відкрила й в Україні. Журналісти bit.ua зателефонували українським представникам компанії. В Україні поки що домашніх улюбленців не клонують, проте відправлять матеріал загиблої тварини до Китаю і всього за три місяці доставлять вам додому клона Мурчика чи Сірка. Проте в нашій країні ця послуга попитом поки не користується.

«За місяць роботи представники компанія поки до не отримали жодного замовлення», – розповідає менеджер Дмитро. 

Як створюються клони?

Для клонування покійного Часника вчені  взяли клітини з його шкіри та імплантували в яйцеклітини інших кішок. ДЛя цього з яйцеклітини видаляється ядро та заміняється ДНК мертвої тварини. Далі під хімічним впливом клітка ділиться та утворює таким чином ембріони, які потім підсадили 4-м  сурогатним матерям-кішкам. Лише одна вагітність пройшла успішно, і 21 -го липня 2019 року на світ з’явився клон Часника.

Перша зустріч з клонованим улюбленцем для бізнесмена Хуанга Ю стала повним розчаруванням, адже клоноване кошеня хоч і було схожим на Часника, проте мало і деякі відмінності. Так у котика не було фірмової чорної плями на бороді. Представники ж заявили, що клонована тварина може мати певні зовнішні відмінності з оригіналом, проте ДНК клона співпадає з ДНК  покійної тварини. 

Душу клонувати неможливо

Барбара Стрейзанд через кілька місяців після смерті своєї улюблениці Саманти отримала відразу два її бейбі – клона. У копій, на відміну від оригінала, виявилися не карі а блакитні очі. Та Барбара була розчарована іншим: характери цуциків дуже відрізнялися відрізнялися від характеру покійної улюблениці.

«Звичайно, вони виглядають як Саманта, але як виявилося, душу клонувати неможливо. На справді це можна було передбачити. Адже і з дітьми так: немає на світі двух абсолютно однакових, навіть близнюки за характером різні. А я сподівалася, що зможу її повернути…»  

Зоозахистники по всьому світу кричать, що клонування тварин – це акт жорстокості та антигуманності через  використання сурогатних кішок та собак для виробництва клонів. Бідних тварин використовують для досягенення чужих цілей. Більше того – гроші, які витрачаються на копію улюбленця, повернути неможливо, а їх можна було б інвестувати в тварин з притулків, адже вони щодня потребують нашої допомоги.

Вчені в свою чергу запевняють, що технологія клонування може допомогти планеті зберегти види тварин, що вимирають. Так, корейський вчений Хванг найближчим часом планує використати непошкоджену тканину сибірського мамонта для того, щоб відродити цей вимерлий вид. 

Дбайте про своїх улюбленців 

Ми з вами довго можемо дискутувати на тему клонування тварин, та з впевненістю можемо сказати лише одне: дбайте про своїх улюбленців, любіть їх, намагайтесь подарувати їм найкраще життя, поки вони досі з нами. Їхні душі унікальні, і клонувати їх, як ми вже знаємо – неможливо. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь