Спецпроєкти

Топ-5 кулінарних блогів на YouTube – і кращі рецепти від шефів


Знайшли для вас найпопулярніші кулінарні блоги на YouTube і обрали цікаві рецепти, які можна приготувати вдома. 

Гордон Рамзі. 16,5 мільйонів підписників

Рамзі вважають одним з найбільш суворих шеф-кухарів. Ви можете пам’ятати його з телешоу «Пекельна кухня», де він любив кричати на своїх підопічних. 

У реальному житті Гордон справжній професіонал, люблячий батько та просто хороша людина. На його YouTube-канал підписано понад 16,5 мільйонів людей. У блозі британський шеф-кухар ділиться з підписниками рецептами фірмових страв та фрагментами з власного телешоу. 

Фірмовою стравою Гордона Рамзі можна вважати яловичину Веллінгтон. Шеф-кухар неодноразово зізнавався, що саме ця страва є його найулюбленішою.

Яловичина Веллінгтон

Інгредієнти:

  • Яловича вирізка
  • Свіжі гриби (шампіньйони або інші) – 500 г
  • Пармська шинка – 8 шматочків
  • Гірчиця – 2 столові ложки
  • Листкове тісто – 1 упаковка
  • Жовток – 2 шт.
  • Оливкова олія, сіль і перець за смаком

Яловичина Веллінгтон – традиційна англійська страва, що готується з яловичої вирізки, пармської шинки та грибів, які загортають в листкове тісто. Шеф-кухар зазначає, що для новачка у кулінарних справах даний рецепт може бути важкуватим у приготуванні.

Прибираємо з яловичини зайву вологу. Потім м’ясу необхідно дати полежати за кімнатної температури приблизно 20-30 хвилин. Далі приправляємо м’ясо сіллю та перцем і обсмажуємо до золотистої скоринки на оливковій олії (по хвилині з кожного боку).

Обсмажене м’ясо перекладаємо на дошку, змазуємо гірчицею та даємо охолонути. Паралельно очищуємо гриби і подрібнюємо у у блендері, приправляємо сіллю та перцем. Після цього обсмажуємо цю масу на сухій гарячій пательні приблизно протягом 10 хвилин і охолоджуємо.

Робочу поверхню застилаємо харчовою плівкою, у центр викладаємо скибочки пармської шинки (у вигляді квадрату), на них – обсмажені гриби, а зверху по центру – вирізку. За допомогою харчової плівки загортаємо яловичу вирізку в щільний рулет. Плівку з обох боків щільно закручуємо, а отриманий рулет прибираємо до холодильника приблизно на півтори години. 

На великий розкатаний прямокутник тіста кладемо рулет. Краї тіста змазуємо збитим жовтком і обертаємо навколо м’яса.  Отриманий рулет знову кладемо до холодильника десь на 30 хвилин. За пів години поверхню рулету змащуємо жовтком і трохи надрізаємо зверху та трохи надрізаємо зверху.

Рамзі радить випікати яловичину за температури 200 градусів за Цельсієм 30-40 хвилин до золотистої скоринки. Яловичина «Веллінгтон» найкраще смакує з соусом деміглас.  

Джеймі Олівер. 5 мільйонів підписників

Ще однією значущою фігурою в кулінарному світі є Джеймі Олівер – теж родом з Великої Британії, до речі. Він отримав безліч кулінарних нагород, серед яких –  Орден Британської імперії. Наразі він створює кулінарний контент на YouTube та вчить підписників готувати шедеври вдома. 

Новий найкращий салат

Інгредієнти:

  • Цибуля шалот – 6 шт
  • Оцет винний – 5 столових ложок
  • Листя тархуну – 4 невеликі пучки
  • Червоний виноград – 1 гілка
  • Білий виноград – половина гілки
  • Козячий сир – 200 г
  • Оливкова олія, сіль і перець за смаком

У салатницю кладемо тонко нарізану цибулю шалот, додаємо оцет та перемішуємо. Потім додаємо листя тархуну, порізаний навпіл виноград та оливкову олію. Наприкінці кидаємо нарізаний кубиками сир, спеції та ще трохи оливкової олії і знову перемішуємо.  

Родзинка цього рецепту – в поєднанні різних смаків: гіркий шалот, солодкий виноград та солоний сир.

Джон Міцуіч. 3,8 мільйона підписників  

Всі відеорецепти Джона – а їх багацько – можна подивитися за цим посиланням. А ми ділимося з вами фірмовою стравою шефа.

Запечена курка з фетою

Інгредієнти для однієї великої курки:

  • Ціла курка – 1 шт.
  • Кілька свіжих гілочок розмарину, сушений орегано
  • Оливкова олія 
  • Кайєнський перець за смаком
  • Фета – 115 г
  • Часник – 3 зубчики
  • Пластівці червоного перцю – пів чайної ложки
  • Чорний перець – 1 чайна ложка
  • Лимонна цедра – 2 чайні ложки
  • Сіль за смаком

Ріжемо (чи ламаємо) фету кубиками, додаємо до неї подрібнений часник, трохи чорного перцю за смаком, ложку лимонної цедри, дрібку орегано та пару ложок оливкової олії. Ретельно перемішуємо до консистенції кашиці. 

Переходимо до начинки курки. Саму курку (і всередині, і зовні) посипаємо дрібкою солі, усередину кладемо пару гілочок свіжого розмарину. Лопаткою обережно піднімаємо шкірку курки, слідкуючи, аби вона не розірвалася. Простір між шкіркою та тушкою начиняємо сумішшю фети і спецій. Це робиться так: беремо невеличку ложку кашиці з сиру і спецій, підсовуємо під шкірку та рівномірно розподіляємо масу пальцями. Знову ж таки, обережно, аби не ушкодити цілісність шкірки.

Коли все готово, змащуємо курку оливковою олією (втираємо олію руками), посипаємо кайєннським перцем, дрібкою сілі – не переборщіть, адже фета доволі солона – і відправляємо в духовку. Випікаємо за температури 240 градусів трохи більше години.

Даємо охолонути 15 хвилин, знову трошки змащуємо олією та нарізаємо слайсами.

Рецепт доволі складний, тому додаємо відео: 

videoculinary.com. 80 тисяч підписників

Три покоління однієї родини створюють кулінарний контент – здебільшого рецепти солодощів. До відеорецептів залучені Леон та Даніела Гофман, а також сама бабуся Емма. На своїй сторінці в YouTube вони пишуть: «Ми раді поділитися своїм захопленням кулінарією».

Персиковий пиріг

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 200 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Цукрова пудра – 100 г
  • Яйця – 1 шт
  • Сіль – дрібка

Для заварного крему:

  • Яєчні жовтки – 5 шт
  • Цукор – 50 г
  • Вершки – 220 мл
  • Ванільний цуков – 10 г
  • Абрикосовий чи яблучний джем – 160 г
  • Консервовані персики (або абрикоси чи вишні) – 500 г

Готуємо тісто дло пирога. У мисці протягом хвилини двох змішуємо 100 грамів м’якого вершкового масла, 100 грамів цукрової пудри та дрібку солі. Додаємо яйце, перемішуємо, після чого засипаємо 200 грамів просіяного борошна та змішуємо до однорідності. Тісто загортаємо в харчову плівку та залишаємо в холодильнику на дві години.

Робочу поверхню присипаємо борошном, розкатуємо тісто шаром діаметром 27 см. Викладаємо у форму для торту діаметром 25 см, прибираємо з боків форми залишки тіста та робимо кілька проколів виделкою. 

Кладемо зверху пергамент, насипаємо 500 грамів сухої квасолі (аби тримало форму). Тісто випікаємо за температури 210 градусів 15 хвилин. Прибираємо квасолю, пергамент та остужуємо.

Тепер готуємо начинку. До кипіння доводимо 220 мл вершків. У цей час змішуємо 5 яєчних жовтків, 50 грамів звичайного і 10 грамів ванільного цукру і добре перемішуємо.

Поступово додаємо гарячі вершки до суміші яєчних жовтків, не забуваючи постійно перемішувати. 

На основі для пирога, яка вже схолодніла, розподіляємо 80 грамів абрикосового чи яблучного джему. Розкладаємо консервовані персики (можна замінити на консервовані персики чи вишні). Заливаємо цю красу кремом та випікаємо за температури  170 градусів  20 хвилин. Дістаємо, остужуємо – і насолоджуємося.

Євген Клопотенко. 125 тисяч підписників

Найпопулярніший український фудблогер пише на своїй YouTube сторінці: «Моя місія – покращити культуру харчування. На своєму ютуб-каналі, який постійно наповнюється нескладними відео-рецептами, я покажу, як і що можна готувати. Я хочу, щоб ви жили трішки смачніше. Давайте готувати разом?». 

Курка Cordon Bleu

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 2 шт.
  • Шинка – 2-4 слайси
  • Сир твердий – 2-4 слайси
  • Борошно – 4 столові ложки
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Панірувальні сухарі – 4 столові ложки
  • Лимонний сік, сіль та перець за смаком

Готуємо 2 курячих філе, відрізаємо 2-4 слайса шинки і стільки ж твердого сиру. 

Кожне філе розрізаємо вздовж, та не до кінця – має утворитися така собі своєрідна «кишеня». Філе солимо і перчимо з обох боків, вкладаємо до «кишень» нарізані шинку і сир.

Тепер – до панірування. Для нього знадобляться 2 яйця, 4 столові ложки панірувальних сухарів і 4 столові ложки борошна. Філе спочатку обвалюємо в борошні, потім – в яйці і в сухарях.

Паніроване філе випікаємо за температури 180 градусів 25-30 хвилин до появи рум’яної скоринки. На фінальній стадії приготування, курку необхідно дістати з духовки та полити лимонним соком. Перед подачею Євген радить збризнути страву лимонним соком 

Сподіваємось, що ця добірка надихне вас на кулінарні витвори мистецтва. 

Приємного!

Авторка: Олександра Семенова

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь