Спецпроєкти

Українські вчені прогнозуватимуть зміни клімату в Антарктиді та Антарктиці


Національний антарктичний науковий центр разом з 30-ма іншими світовими науковими організаціями перемогли в конкурсі програми ЄС «Горизонт 2020». Їхня програма отримала фінансування 8 мільйонів євро.

Про це повідомляє НАНЦ.

Над проєктом PolarRES разом з українськими вченими в команді працюватимуть науковці із США, Великої Британії, Нідерландів, Фінляндії, Норвегії, Німеччини, Китаю та інших країн.

«Дослідники вивчатимуть, як динаміка атмосферних процесів, танення льодовиків, підвищення рівня та закислення океану впливають на формування регіонального полярного клімату. Будуть застосовані та доопрацьовані моделі, які дозволять прогнозувати різні сценарії змін полярного клімату залежно від низки факторів, насамперед людської діяльности», – зазначають у повідомленні.

Програма розрахована на 4 роки. Бюджет складає 8 млн євро, з них Україна отримає 132 тис євро.

Дані надходитимуть одразу з двох частин півкулі: Антарктиди і Арктики. Зокрема НАНЦ надаватиме інформацію про дослідження з антарктичної станції ім. Академіка Вернадського. Вони моделюватимуть і прогнозуватимуть кліматичні зміни, а також аналізуватимуть атмосферні процеси.

Ще у травні минулого року ми розповідали, що Антарктида зеленіє через глобальне потепління. Про появу нової екосистеми повідомили британські вчені.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь