Спецпроєкти

Захист зі світлодіодом та USB-зарядкою: як з’явилися цифрові маски та скільки вони коштують


Звичайна медична маска стала нашим щоденним аксесуаром та незвичними малюнками вже не здивуєш. Особливо в епоху діджиталізації, коли світлодіодні стрічки можна використати де завгодно.

Сьогодні розповідаємо, як з’явилися цифрові маски та якими вони будуть в майбутньому.

Як усе починалося

У червні 2020-го ігровий дизайнер Тайлер Глеєл презентував у мережі свою маску для обличчя з голосовою панеллю та вбудованими світлодіодними ліхтарями.

Коли людина розмовляє, то в масці засвічуються 16 вогників, які імітують людський рот. А от клацання язиком змушує маску посміхатися. 

Розробник винаходу розповідає:

«Насправді я думав, що така маска вже існує. Проте коли погуглив, то не знайшов нічого подібного та зрозумів, що можу реалізувати ідею першим. Я уявляв маску для обличчя, яка імітує фігуру рота.

Її собівартість становить приблизно 40 фунтів стерлінгів (1500 грн), а найдорожчим компонентом є гнучка світлодіодна матриця, куди вставляються світильники. Я також використав трохи стрічки, невеликий мікрофон та акумулятор на 9 В».


Глаєль не продає девайс, а тільки розповідає читачам, як зробити маску в домашніх умовах. Він застерігає, що для нормального захисту від вірусу маску так само необхідно постійно прати після використання. Ну і перед пранням звичайно потрібно вилучити з тканини її електричну частину. 

А от корпус світлодіода можна почистити за допомогою ультрафіолету.

На розробку виробу дизайнер витратив місяць. Після реалізації хлопець розповів, що мріяв, щоб світлодіоди по-різному реагували на високі та низькі звуки, проте йому не вдалося це реалізувати.


Для вечірок та подарунків

Пізніше деякі компанії почали створювати подібні маски вже в комерційних цілях. Зараз на різних електронних майданчиках продають маски з підсвіткою та різними принтами. Перед Новим роком стали популярними маски з різдвяними візерунками. Їхня ціна коливається від 5 до 40 доларів.

 

Якщо готові віддати за маску 30 доларів, то деякі бренди гарантують навіть 30 днів для  повернення та 180 днів на сервісне обслуговування.

Виробники стверджують, що така світлодіодна маска ідеально підходить для  фестивалів, Гелловіна, костюмованих вечірок, карнавалів, маскараду. Пропонують її дарувати на день народження. У цій версії вже немає батарейок, та заряджати пристрій можна за допомогою USB-кабелю. Повна зарядка займає 1 годину, світиться маска безперервно 2-4 години. Коли заряд закінчується, то вона починає блимати червоним кольором.  

Також ця світлодіодна маска виготовлена ​​з якісного волокна, є безпечною у використанні та  сертифікована FCC CE RoHS.

Схожі маски користуються популярністю і на українському ринку. От таку, наприклад, можна придбати за 10 доларів. Вона виконує захисну функцію та навіть гріє вам шию.  Фіксується ззаду липучкою, завдяки чому можна регулювати її розмір. 

Передня частина маски покрита пластиком, який світитися завдяки спеціальним батареям, що розміщені у внутрішній стороні маски,  у середині спеціального пульта, яким можна регулювати режим світіння. 

Маска реагує на звук і блимає, коли ви розмовляєте або перебуваєте біля джерела музики (та рухається в її ритм). 

 

 

 

Розробники факультету матеріалознавства та техніки Ізраїльського технологічного інституту (Technion) створили захисну маску для багаторазового використання, яка сама себе дезінфікує.

 

Процес дезінфекції відбувається так: шар вуглецевих волокон у масці нагрівається за допомогою електричної зарядки для мобільних телефонів, зазначають розробники. Поки що цей винахід не реалізований, а патентна заявка подана в США.

Діджитал-маски від Razer

І от нещодавно компанія ігрових технологій Razer створила «найрозумнішу маску для обличчя у світі». Її презентували під час CES 2021

Нова маска оснащена медичним респіратором N95,  містить у собі змінні вентилятори, які регулюють та фільтрують потік повітря. Маска має також розумні стрічки, які фільтрують повітря, що потрапляє всередину, від мікробів.

При створенні розробники використали технологію VoiceAmp – вбудований мікрофон збільшує гучність голосу та дозволяє підтримувати соціальну дистанцію. До того ж його можна заряджати у спеціальній бездротовій коробці. Ну і головною особливістю маски є RGB-освітлення.

Особливістю маски є також її прозора поверхня, завдяки якій можна бачити посмішку та міміку людини під час розмови. Ну і всередині маски є спеціальне внутрішнє освітлення, яке активується лише в темряві.

Поки що ціна пристрою невідома, проте розробники стверджують, що маска слугуватиме вам протягом довгого часу та буде коштувати своїх вкладень. Із цих слів розуміємо, що маска буде недешевою, проте на вигляд вона справді неперевершена.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь