Спецпроєкти

Змиваємо гріхи на Водохрещe. Інструкція з пірнання у крижану воду


І хоч на вулиці сьогодні екстремальні -16, вони все одно не стримають натовпи охочих зануритися в ополонку. Одні вірять, що занурення в крижану воду на Водохреще змиває гріхи, інші впевнені – екстремальне купання 19 січня захищає від  хвороб на цілий рік! Актуально звучить в умовах пандемії, погодьтеся? 

bit.ua вирішив розповісти все, що знає про традиції святкування Водохреща та безпечне занурення у воду за мінусової температури. А ви вже самі вирішуйте, пірнати чи ні. 

Почнемо з історії водохресних купань та святкових традицій

Традиція святкувати Водохреще існувала в народі за часів Київської Русі ще до прийняття християнства. Саме свято бере свій початок від здійснення обряду хрещення Ісусом Христом, яке відбулося в його 30-річному віці. Як відомо, хрещення – це очищення від усіх гріхів, і хоча Ісус Христос їх не мав, такий вчинок можна трактувати як бажання показати свою рівність з іншими. 

Окрім купань, одним із символів свята є обряд освячення води. Її наділяють цілющими властивостями та вірять, що вона зберігає свою життєдайну силу упродовж усього року. Насправді для багатьох є загадкою, чому вода не псується протягом довгого проміжку часу. Стверджують, що причиною цьому є мікрочастинки срібла, які контактують з водою у процесі занурення в неї хреста.

Офіційна заява Православної церкви України

18 січня, напередодні свята Водохреща, пресслужба ПЦУ офіційно заявила, що звичай пірнати в ополонку має новітнє, а не старовинне походження, і твердження про змиття гріхів під час купання у крижаній воді після водосвяття є помилковим.

Останніми роками в час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Мотивація у…

Опубліковано Православна Церква України Неділя, 17 січня 2021 р.

Утім, звісно, люди, які виявляють бажання купатися на свято, наділяють занурення в ополонку власним сенсом. Для когось це можливість на психосоматичному рівні позбутись усього негативного, а хтось хоче випробувати себе на міцність, витривалість або силу волі. У будь-якому разі не варто надавати цьому ритуалу магічного чи цілющого характеру. 

Гадаємо, що найголовнішою перевагою купання на Водохреще є вихід з вашої комфортної зони і можливість усвідомити чи переосмислити певні важливі речі, як-то кажуть – зловити інсайти. Головне в цій справі усвідомлено підійти як до підготовки, так і до самого процесу. 

На що варто звернути увагу перед зануренням у крижану воду

Передусім переконайтеся, що за станом здоров’я не маєте протипоказань до перебування в екстремальних температурних умовах і відповідно до купання в крижаній воді. Категорично не радять пірнати тим, хто скаржиться на проблеми із серцево-судинною системою та легенями. Підготуватися до занурення краще заздалегідь, обов’язково проконсультувавшись з лікарем.

Якщо ж зі здоров’ям усе в порядку, а впевненості у своїй фізичній витривалості й готовності вам не позичати, попіклуйся, щоби місце вашого купання було цілком безпечним. Найкраще обрати його разом з тими, хто має багаторічний досвід купання на Водохреще. Звичайно ж, перед самим зануренням необхідно розігрітися та розім’яти тіло, а напередодні – заборонено вживати алкоголь. 

Поради від головного санітарного лікаря

У своєму пості на Facebook закликає бути обачними і Віктор Ляшко – головний санітарний лікар України.

Зокрема він акцентує увагу на тому, що запорукою розумного підходу до водохресних купань є правильно обладнане місце, якісна розминка та поступове занурення у воду, а не різке пірнання з головою. Віктор Ляшко також наголосив на тривалості перебування у воді: 3-5 секунд для новачків та 1,5-2 хвилини для загартованих людей з досвідом. 

Чи зробить купання в ополонці нас здоровішими?

Більшість людей очікують, що купання у крижаній воді на Водохреща…

Опубліковано Виктором Ляшком Понеділок, 18 січня 2021 р.

А як щодо купання під час локдауну?

Комунальне підприємство «Плесо» повідомило газеті «Вечірній Київ», що через карантинні обмеження офіційного загальноміського освячення води в Києві не буде. Проте є люди, для яких купання – це щорічна обов’язкова традиція, тож їм варто бути надзвичайно уважними і купатися лише в місцях, перевірених роками. 

Популярні локації, де зазвичай купаються кияни

  • Оболонська набережна
  • Гідропарк
  • Дніпровська набережна
  • Труханів острів
  • Центр розваг Х-парк
  • Русанівська набережна

Про функціонування кожної з них в умовах локдауну радимо поцікавитися заздалегідь.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь