Спецпроєкти

Чи може штучний інтелект малювати краще за Да Вінчі та знімати кіно як Вуді Аллен?


Штучний інтелект впевнено витісняє людину з ринку праці. ШІ вже сьогодні успішно вирішує величезну кількість бізнесових та навіть державних задач. І якщо найманим працівникам/-цям абсолютно різних сфер час  хвилюватись за своє  фінансове майбутнє, то людям мистецтва нічого не загрожує. Бо творчість – це точно не про роботів.  

Так думали ми ще кілька років тому, але ШІ змушує людство змінити думку про вміння креативити. На аукціоні  Christie’s картина, написана штучним інтелектом, була придбана за 432 тисячі доларів. Погодьтеся, досить непогані гроші як для художника no name. 

Як ШІ пише картини?

Картину, написану алгоритмом Generative Adversarial Network, планували продати на аукціоні за 10 – максимум 20 тисяч доларів, проте ставка виросла аж до згаданих вище 432 тисяч доларів. Це шах і мат майже будь-якому художнику-початківцю і не тільки. 

Система написання картин штучним інтелектом працює наступним чином: в нейронну сітку завантажується величезна кількість робіт одного жанру – наприклад, портретів різних художників. На основі цього матеріалу ШІ навчається та видає вже свою роботу. Мистецтвознавці відмовляються визнавати картини, написані ШІ, витворами мистецтва, адже основною ознакою мистецтва  являється історично-культурний контекст та контекст внутрішнього світосприйняття автора. 

«Картина, арт-об’єкт, скульптура – це перш за все душа автора та його фантазія, яку він відображає в своєму витворі. ШІ душі не має, а, отже, і роботи його можна вважати просто аналізом того, що вже було створено людиною. Тут немає місця унікальності, історії, картини написані алгоритмами – це просто розвага, яку не варто сприймати всерйоз, чи репродукція картин інших авторів», – коментує українська художниця Міла Садовська.

Поки творчі люди сперечаються, штучний інтелект продовжує закріплювати позиції у світі мистецтва. Картини він не лише пише, а й оцінює – точніше, виступає в ролі критика.

Вчені зі Стенфордського університету створили Ші, який може передбачити, як люди відреагують на ту чи іншу картину. Щоправда, спрогнозувати, які саме емоції викличе у людей та чи інша картина, ШІ поки вдається лише на 50%.

За такою ж схемою, як написання картин, ШІ пише книги, музику та знімає кіно.

Кіно і ШІ

На сьогодні ШІ може аналізувати сценарії і навіть до початку зйомок надати інформацію, чи сподобається фільм глядачеві. Ба більше – він може визначати цього глядача: вказати, людям якого віку припаде до душі цей фільм, хто буде цільовою аудиторією. Навіть який у фільму буде світовий рейтинг. Але найголовніше, що так цікавить продюсерів та режисерів, – скільки цей фільм заробить у прокаті (а також на якому саме ринку) та коли його краще випустити у прокат. ШІ у тому числі може визначити скільки грошей принесе у фільм той чи інший актор. 

Ще одна вже досить відома завдяки Netflix фішка ШІ у кіно – можливість приймати рішення як далі діяти за головного героя. Це таке собі інтерактивне кіно, що наче не має кінця: фінал залежить від того, що саме обере глядач/-ка. Цей жанр вважають майбутнім кіноіндустрії, але поки що відгуки досить неоднозначні. 

Звичайно, ж графіка – ШІ просто таки розквітнув у цій царині, яка завдяки йому скакнула на щабель вище. Зараз стало можливим просто скопіювати обличчя актора і перенести його на цифрового персонажа, зберігаючи усю міміку та рухи людини, що грає. Створюється якісно нова віртуальність.

А тепер ШІ ще й пише сценарії. Аби це стало можливим, ШІ навчили брати за основу кілька завантажених сценаріїв (і в нього все одно виходила нісенітниця). Потім йому допомагала людина, задаючи певні налаштування – наприклад, ключові слова чи риси характеру головного героя. Стало виходити краще. Але поки що фільми виходять наївні, позбавлені логіки та здорового глузду. Проте логіка – то діло набувне, особливо для ШІ. 

Як би стрімко не розширював свої творчі можливості штучний інтелект, ми впевнені лише в одному: він ніколи не зможе перевершити роботи геніальних митців сучасності та минулого. І якщо буде стояти вибір – переглянути новий фільм від режисера-алгоритму чи стару улюблену комедію Вуді Аллена, ми все ж оберемо другий варіант, бо ніщо не може бути більш цікавішим і геніальнішим, ніж те, що створене чи написане людиною.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь