Спецпроєкти

Ефективність вакцини Pfizer може бути нижчою для людей з ожирінням – дослідження


Дослідження італійських вчених доводить, що ефективність вакцини Pfizer / BioNTech знижується, якщо щеплення нею роблять людям з зайвою вагою чи ожирінням.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на першоджерела.

Дослідники виявили, що організм медичних працівників, яким діагностували ожиріння, виробляє половину кількості антитіл на другу дозу вакцину в порівнянні з людьми, які ожиріння не мають. 

Потрібні додаткові дослідження, і, якщо результат буде такий самий, людям з зайвою вагою може знадобитися додаткова доза вакцини для надійного захисту від коронавірусу. 

Деталі дослідження

Альдо Венути з Інституту фізіотерапії (Рим) разом з колегами оцінювали реакцію антитіл після двох доз вакцини Pfizer / BioNTech. У дослідженні взяли участь 248 медичних працівників.

За сім днів після введення другої дози у 99,5% респондентів розвилася відповідь антитіл. При цьому в людей, які мали зайву вагу чи ожиріння, реакція антитіл була менш активною.

«Оскільки ожиріння є основним чинником ризику захворюваності і смертності пацієнтів з Covid-19, необхідно спланувати ефективну програму вакцинації для цієї підгрупи», – зазначили дослідники.

Вони також повідомили, що потрібні додаткові дослідження, та ці дані, на їхню думку, мають важливе значення для розробки стратегії вакцинації кроти коронавірусу.

«Ми завжди знали, що ІМТ є важливим чинником поганої імунної реакції на вакцини, тому результати дослідження однозначно цікаві, хоча дослідження й засноване на невеликій кількості вихідних даних, – заявив Денні Альтманн, професор імунології Імперського коледжу Лондона. – Це підтверджує, що наявність вакцинованого населення не є синонімом наявності населення з імунітетом, особливо в країнах, де існує проблема ожиріння»

Також є дослідження бразильських вчених, результати якого свідчать про таке – серед людей з зайвою вагою і ожирінням підвищені ризики повторного зараження коронавірусом.

Додаткова інформація

Попередні дослідження довели – якщо людина має індекс маси тіла (ІМТ) більше 30-ти, ризики її смерті від коронавірусу зростають майже на 50%, а ризики опинитися у шпиталі – на цілих 113%.

Вчені частково пов’язують ці результати із захворюваннями, які супроводжують людей з ожирінням: діабетом другого типу або хворобами серця. Ці хвороби в поєднанні з ожирінням можуть ускладнювати боротьбу з вірусами.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь