Спецпроєкти

«‎Ми не розраховували на хайп до запуску»‎. Що відомо про Kawoon – перший український месенджер, який буде конкурентом Telegram


Навесні 2021 року українська ІТ-компанія презентує перший вітчизняний месенджер Kawoon – продукт, який стане конкурентом Viber, WhatsApp і Telegram. 

У проєкт уже інвестували $ 100 000. Вкладає кошти український інвестор, ім’я якого в компанії не називають. Планується, що весь бюджет проєкту становитиме $ 550 000.

Чому виникла ідея створити український месенджер, у чому його унікальність і кому він буде корисний? Це та інше bit.ua дізнався в Максима Кучура, СЕО компанії-розробника RiverSoft.

Чим Kawoon відрізняється від решти месенджерів?

До створення мене підштовхнули проблеми, які я відчував під час користування Telegram. Це зручний месенджер, але пабліки, групи, новини, на які ми підписуємося, – усе це видається не дуже зручним, до того ж вони завжди зам’ючені. У Telegram є теги, али вони неефективні й мало хто ними користується. Тож часто виходить так, що важливі повідомлення губляться, щойно зникають із поля зору, піднімаючись догори у стрічці. Мені хотілося поєднання стильного інтерфейсу соцмережі – з яскравими постами, та месенджера – з листуваннями.

Окрема проблема майже всіх соціальних мереж – це незрозумілі алгоритми, які формують контент для користувача. Водночас ними неможливо керувати. Той же Facebook може показати вам якийсь пост за годину, а то й за добу. 

На відміну від Telegram, у Kawoon розділено чати і стрічку, але вони в межах одного простору. Інша перевага Kawoon – можливість тегувати публікації. У кожній групі є список тегів, за якими легко здійснювати пошук. І це тільки початок роботи над розв’язанням проблеми інформаційного шуму. Загалом, ми намагаємось узяти всі найкращі інструменти з різних месенджерів і соцмереж й удосконалити їх у Kawoon.

Від самого початку ви визначали студентів як цільову аудиторію Kawoon, правильно?

Так, але потім виявилося, що для певних груп людей Kawoon може стати заміною Viber або Telegram. Наприклад, у батьків є батьківські чати та сімейні групи з бабусями. Для цього в Kawoon є рішення – ви можете створити чат, у якому батьки дітей із садка чи бабусі будуть тільки рідерами, тобто вони бачитимуть увесь контент у чаті, який ви, як адміністратор, будете розміщувати (а найбільше їх цікавлять фото дітей), але не зможуть, наприклад, надсилати туди всім відомі листівки з Viber чи наліпки.

Інша історія, яка знайома всім, – це чат багатоквартирного будинку. Коли він створюється, спочатку там багато корисної інформації: телефони служб, консьєржа і так далі. Але потім там з’являється багато непотрібного шуму. І для цього в Kawoon є рішення: важливу інформацію позначати тегами, і за списком тегів, закріплених у чаті, можна знайти все потрібне.

Скільки часу залишилося до виходу застосунку?

Його вже можна завантажити, але до моменту офіційного запуску залишилося, думаю, півтора місяця десь (інтерв’ю ми записали на початку лютого 2021 року). Ми планували презентувати український месенджер Kawoon тоді, коли все буде готово. Але так сталося, що про наш задум дізналися, і тепер навколо Kawoon виник хайп, який ми не планували.

З чого починалась ІТ-компанія Riversoft? 

У 16 років я написав першу свою програму для сусіда моєї бабусі. Йому потрібно було вести облік складу. Це був 1998-й рік. Він заплатив мені за це 30 гривень. Відтоді я жодного дня не працював найманим працівником.

Тоді навіть Інтернет тільки-тільки починався, а в мене і комп’ютера не було. Я розробляв різні програми й завжди відчував, що IT – це хобі, яке перетворюється на професію. Водночас десь до 23 років чув від батьків і жив із думкою, що рано чи пізно мені доведеться знайти нормальну роботу :)

Я завжди мріяв про створення ІТ-компанії. І в 2013-му мені вдалося це зробити. 

Як воно – мати ІТ-компанію в Кременчуці?

Певний час мого життя мене постійно запрошували на роботу в різні великі міста. Але я хотів і хочу лишитися в Кременчуці з особистих причин. І водночас ділився з різними людьми своїми бажаннями і мрією – відкрити тут ІТ-компанію. Мені завжди казали: де ти знайдеш у Кременчуці айтішників? Тут замало фахівців!

Нині в нас понад 100 працівників. До того ж у нас майже немає людей на аутсорсі – практично всі в штаті. І це один із пунктів моєї філософії побудови компанії.

У RiverSoft є окремий напрям роботи – навчання ІТ-фахівців.

Приблизно 300 технічних фахівців, які працювали в нас у різні роки, вивчилился майже з нуля й поїхали до великих міст. Якась частина з них поїхала за кордон. Ми, як компанія, фактично виступали таким собі ментором і давали досвід, який допоміг їм стати досвідченими фахівцями.

Які є потреби й тенденції нині на ринку? Які напрями роботи сьогодні у вас найбільш перспективні?

Одне із завдань Kawoon – це розв’язання проблеми інформаційного шуму. Але ми так само працюємо над сервісом, який розв’язує цю проблему для бізнесу. Бо менеджери нині мають проблему з отриманням концентрованої інформації, яка допомогла б їм ухвалювати продуктивні й ефективні рішення, але важливе губиться серед тонн повідомлень у корпоративних месенджерах, офісних пакетах та електронній пошті.

Ще одна проблема компаній, яку також розв’язує наш продукт, – це взаємодія компаній під час реалізації спільного проєкту. Тобто, наприклад, кілька компаній щось запускають: компанія-замовник, компанія-розробник, компанія кол-центр і дата-центр. А от зійтись їм і мати якусь повну картину про всі домовленості буває проблематично. Думаю, що невдовзі буде знайдено розв’язання і цієї ситуації. 

Які ваші улюблені застосунки?

Мені подобаються українські продукти. Я думаю, що банківські додатки, такі як Монобанк і Приват24 – одні з найкращих у світі. У нас є круті маркетплейси, які зроблено якісніше і зрозуміліше, ніж закордонні. Це, наприклад, Rozetka, ЛУН та ria.ua. Та сама Rozetka крутіша, на мою думку, ніж AliExpress чи Amazon. 

Мені подобаються нові модні застосунки, такі як Notion, Airtable чи Coda – це ті продукти, які допомагають зменшити кількість часу на щоденну робочу рутину. Я вважаю, що це продукти нової хвилі Web 3.0.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь