Спецпроєкти

Процедура, побічні ефекти та поради тим, хто ще не вакцинувався. Відгуки людей, яким зробили щеплення CoviShield


Індійська вакцина CoviShield подолала останні кілометри на шляху до України. Тож bit.ua вирішив поділитися досвідом людей, яким уже зробили вакцинацію цим препаратом.

Із затримкою на тиждень препарат, однак, усе ж вирушив до України. Перша партія налічує 500 тисяч доз вакцини.

Відомо, що під час першого етапу вакцинації щеплення отримають медичні працівники, які надають допомогу хворим на ковід. А вже в березні, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, запрацює онлайн-система для реєстрації черги на вакцинацію для українців загалом.

Які країни вакцинуються індійським CoviShield?

Вакцинація цим препаратом уже місяць триває в самій Індії (там встигли зробити щеплення більш як семи мільйонам людей), на Шрі-Ланці, Мальдівах, Сейшелах, у Непалі та інших.

Окрім України, CoviShield планують вакцинуватися у Бразилії та Марокко. Під першу хвилю вакцинації в усіх країнах першочергово потрапляють саме лікарі.

Ось історії людей, які вже вакцинувалися:

Амог, лікар, 32 роки (Індія)

Кілька днів тому мені зробили щеплення прямо на робочому місці, оскільки я працюю лікарем.

Усе відбулося дуже швидко та безболісно. Спочатку зробили огляд, поміряли температуру, у мене всі показники були в нормі, тож я швидко заповнив усі документи. Далі мені видали талон на другу вакцинацію, яка відбудеться за 28 днів після першої.

Уколів я не боюся взагалі, тому не можу сказати, чи болісна це процедура, мені було ок. Далі після введення препарату я ще 30 хвилин перебував під наглядом медика. Це для того, щоб вчасно відстежити побічну дію препарату, якщо вона буде. Наступні дні після вакцинації я почувався добре.

Я взагалі всім рекомендую не боятися та зробити вакцинацію якнайшвидше, щоб ми всі разом перемогли цю пандемію.

Верма, блогерка, 25 років (Індія)

Я зробила щеплення та написала про це в Instagram відразу ж під гештеґами вакцинації. Я хочу надихнути людей, щоб вони на моєму досвіді побачили, що боятися цього не потрібно і що разом ми зможемо зробити нашу планету здоровою.

Я приїхала до шпиталю, процедура минула швидко. Боляче мені не було – щеплення як щеплення, нічого особливого. Голка максимально тонка, тому я фактично нічого не відчувала. Про побічні ефекти скажу, що в мене їх не було взагалі.

Мейра, блогерка, 42 роки (Мальдіви)

У мене особисто виникли побічні ефекти після першого щеплення, на друге я ще чекаю.

Сама процедура була безболісною. Я зробила її зранку і вже за годину поїхала у справах. Але ввечері відчула погіршення самопочуття.

У мене спостерігався дуже сильний біль у м’язах, настільки сильний, що я не могла підняти руку, щоб, наприклад, взяти чашку та випити чаю. Приблизно о десятій вечора моя шия почала чесатися та піднялася невелика температура – 37,2. Вона загалом протрималася добу, біль у м’язах упав десь на наступний день під вечір. Не буду приховувати, що мені було трохи лячно, я запанікувала, але лікарка ще під час процедури попередила про можливі симптоми побічних ефектів і попросила зберігати спокій. Уже за кілька днів зі мною все було добре.

Я не жалкую, що зробила щеплення. Упевнена, що це потрібна процедура.

Які побічні ефекти можуть виникати?

Як і будь -який медичний препарат, вакцина може викликати побічні ефекти. Більшість із них легкі та проходять за кілька днів після вакцинації. Може виникати біль у горлі, температура, кашель, свербіж, втома, головний біль, біль у м’язах і нудота. Такі симптоми можуть виникати в одного з десяти вакцинованих.

Якщо після вакцинації виникають такі симптоми – краще повідомити про них лікарю.

Є й певні вікові обмеження щеплення: вакцину CoviShield не рекомендується робити людям віком від 65 років. Також щеплення не треба робити людям, які мають алергію на будь-який із компонентів вакцини.

Що таке CoviShield та як вона працює ?

CoviShield – це вакцина, яку виготовляють в індійському інституті сироватки крові за ліцензією британського виробника Oxford Astra Zeneca.

«Ще влітку минулого року AstraZeneca продала ліцензію на виробництво препарату тим країнам і фірмам, які чітко дотримуються міжнародних стандартів, там усе стандартизовано й перевірено», – розповідає професорка-епідеміологиня Наталя Виноград.

Індійський інститут сироватки крові виробляє понад 50 мільйонів доз вакцин на місяць. Препарат виготовляють з ослабленої версії вірусу аденовірусу.

Коли вакцина потрапляє до організму людини, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла й готує її до атаки на коронавірусну інфекцію.

«Не так багато вакцин пройшли перекваліфікацію ВОЗ. CoviShield – пройшла», – коментує епідеміологиня.

Процес вакцинації відбувається двома етапами. Саму вакцину можна зберігати за температури від 2 до 8 градусів за Цельсієм.

Міжнародні клінічні випробування показали, що ефективність CoviShield сягає від 63 до 90% залежно від різних умов – віку людини, яка вакцинується, і дози препарату.

Навіть більше, професорка-епідеміологиня Наталя Виноград наголошує, що препарат Pfizer та Moderna не є вакциною у класичному розумінні.

«Це новітня технологія, медичний інструмент, але не вакцина. Pfizer та Moderna – це генетична інформація, а вакцина – це імунобіологічний препарат, який має антиген, після введення якого в організмі утворюються специфічні антитіла. Сovishield – це саме вакцина».

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що після розмитнення вакцини її терміново відправлять у регіони. Окрім вакцинації медиків, у першу хвилю вакцинації потраплять також військовослужбовці та працівники соціальної сфери.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь