Спецпроєкти

Українська режисерка отримала премію від Франції за фільм-розслідування. Про що стрічка?


Українська журналістка і режисерка-документалістка Таїсія Кутузова отримає премію «Свобода, рівність, братерство» у Франції за її документальний фільм-розслідування «Закрий рота!» («Shut the fck up!»).

Про це повідомляє Укрінформ. 

Про що йдеться?

Французьке журі Національної консультативної комісії з прав людини присудило нагороду за 2020 рік українській режисерці Таїсії Кутузовій. Вручить її Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен 5 лютого на урочистій церемонії у Києві.

Фільм «Закрий рота!» розповідає історію українського активіста Сергія Чагарова з села Гатне під Києвом, який намагається боротися з корупцією та незаконною забудовою у своєму селі.

«Ця перемога символічно належить Сергію Чагарову. Головному герою Закрий рота! Одному з багатьох борців за справедливість в Україні, але єдиному такому сміливому і такому сором‘язливому одночасно», написала Таїсія на своїй сторінці у Фейсбуці.

Знімати фільм розпочали ще у 2017 році після того, як в новинах розповіли історію про 16-річного підлітка, на котрого напав депутат сільради за його викривання корупційних схем. Зйомки досі не завершені. Режисерка чекає, що відбуватиметься в Гатному після виборів.

Раніше ми розповідали, що фільм про хлопчика з Донбасу увійшов до шкільної програми в Данії. Документальний фільм «Віддалений гавкіт собак» розповідає історію 10-річного хлопчика Олега з Донбасу. Він живе неподалік лінії фронту з бабусею Олександрою. Не маючи куди поїхати з рідного села, вони лише спостерігають, як інші мешканці їдуть звідти. Від постійних обстрілів життя хлопчика і бабусі стає нестерпним.

На прикладі фільму, учнів 6-9 класів будуть вчити розуміння конфліктів, воєн і прав дітей.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь