Спецпроєкти

Вирівнювали волосся праскою: б’юті-гаджети минулого, які, на щастя, зникли


Протягом століть жінки експериментували з косметичними процедурами та вдавалися до екстремальних способів догляду за шкірою та волоссям. Навіть у біблійному оповіданні про життя королеви Есфір, наприклад, описуються складні СПА-процедури. Тоді до прийому в царя жінки готувалися протягом року – перші шість місяців використовували олію та мирру, а наступні пів року – парфумерію та спеціальну косметику.

Зібрали в добірці б’юті-гаджети минулих сторіч, від яких кров холоне в жилах.

Електричний фен

Почнемо з простого та звичного для нас електричного гаджета.

Перший фен винайшов французький стиліст Олександр Годефрой у 1890-му. Тоді пристрій складався з великого сидіння та капелюха, який кріпився до труби димоходу газової плити. Фен не був портативним, і користуватися ним можна було, тільки коли людина сиділа під ним.

Десь у 1920-му фени стали більш компактними, проте все одно важили досить багато (0,9 кг), тому довго тримати їх у руці було складно. А ще тодішні фени часто перегрівалися й уражали користувачів електричним струмом.

У 1950-х з’явився фен із каптуром, який найчастіше траплявся в тодішніх салонах і доволі довго був популярним. Він мав твердий пластиковий шолом, який обертався навколо голови людини.

Крижана маска для обличчя

Компанія Max Factor створила крижану маску, яка складалась із пластикової тканини та пластикових форм для льоду, які можна було наповнити водою до того, як маска з’явиться в морозильній камері.
У Голлівуді її використовували, щоб освіжити обличчя між дублями, не псуючи макіяжу.

Машина для завивки волосся

Перша електрична машина для завивки волосся з’явилася ​​в Лондоні ще 1909 року. Вона створювала ефект завдяки комбінації хімічної обробки та нагрітих стрижнів. Це справді працювало, але винахід був незграбним, а латунні деталі були настільки важкими й гарячими, що часто обпалювали шкіру голови жінок та їхнє волосся, яке потім через це випадало.

Ну а перший патент на машину для перманентної завивки волосся отримала Марджорі Джойнер. Жінка навчалася косметології, закінчила школу краси в Чикаго й відкрила власний салон. Одного разу вона смажила в горщику м’ясо, і коли подивилася на паперові шпильки, які пришвидшували нагрівання їжі, їй спала на думку ідея.

Джойнер зрозуміла, що нагрівання зсередини було б чудовим способом скрутити або вирівняти жіноче волосся. Кілька років вона вдосконалювала свою ідею й у результаті створила машину для перманентної завивки, яка складалася з проводів, що звисали на капоті зі стрижнями та нагрівалися електрикою. До речі, Джойнер стала першою жінкою-афроамериканкою, яка отримала патент на свій винахід.

Плавальна маска для обличчя

Ні, це не сюжет із фільму жахів. Цю маску створили для захисту обличчя від укусів медуз, а згодом її почали використовувати для захисту обличчя від сонця. Була вона доволі популярною в 1920-х роках.

Праска для волосся

У 1950-ті роки до світу краси повернулася тенденція випрямляти волосся. Ну а попередником сучасного випрямляча для волосся була звичайна праска для одягу.

Жінки та дівчата часто збиралися разом і допомагали одна одній прасувати власні кучері. Накручували волосся на рівній поверхні, наприклад, на прасувальній дошці, і проводили по його поверхні гарячим пристроєм, доки воно не стане прямим.

Хоча така процедура сильно пошкоджує волосся, вона була доволі ефективною і навіть досі практикується в деяких культурах.

Алюмінієва маска для сну

Винахідники цієї маски стверджували, що вона має «викликати сон, примушуючи дихати очима». Якщо чесно, ми не розуміємо, як у такому можна було спати. А ще не розуміємо, де обличчя цієї жінки.

Захист для обличчя від хуртовини

А ось такі пластикові конуси використовували канадські жінки для захисту обличчя від хуртовин у 1930-х роках.

Машина для створення ямочок

У 1936-му Ізабелла Ґілберт із Рочестера, штат Нью-Йорк, винайшла машину, яка створює ямочки на щоках. Це був дивний пристрій, який складався із дротів, що могли вм’яти обличчя.
Пристрій мав попит, тому пані Ґілберт заробила приблизно 120 тисяч доларів прибутку від продажу цього товару.

Мікрометр краси

Цей прилад також відомий як калібратор краси створила компанія Max Factor на початку 1930-х. Призначався він для проведення детальних вимірів обличчя людей для виявлення їхніх «вад». Розробники стверджували, що після цього можна було легко нанести коригуючий макіяж на проблемні зони.
Мікрометр вдягали на голову та обличчя, і його гнучкі металеві смужки узгоджувалися з рисами обличчя людини. Гвинти, що утримували ці смужки, давали змогу виконати 325 регулювань і робити вимірювання з ювелірною точністю.

Насамперед пристрій планували використовувати в кіноіндустрії. Винахідники стверджували: «Коли обличчя акторів демонструється в дуже великому масштабі, їхні вади збільшуються й можуть здаватися жахливо спотвореними».

Однак загалом мікрометр не став популярним і не отримав широкого вжитку.

Термокапелюх проти облисіння

На початку 1900-х років жінки не були єдиними, хто користувався високотехнологічними засобами краси. Різноманітні пристрої для усунення облисіння заполонили ринок й обіцяли поліпшений ріст і повільніше випадання волосся. Одним із таких інструментів був термокапелюх Merke, який мав стимулювати ріст волосся теплом і синіми вогнями.

Вакуумний капелюх

Якби ви жили десь у 1940-х роках і вашій шкірі не вистачало б сяйва, то найкращим доступним рішенням була б СПА-процедура під спеціальним капелюхом. Цей вакуумний шолом мав знижувати атмосферний тиск навколо голови. Це, як вважала винахідниця пані Д.М. Акерман, допомогло б стимулювати кровообіг і поліпшити колір обличчя.

На пристрої було спеціальне пластикове вікно, тому під час процедури водночас можна було займатися власними справами, наприклад читати книгу.

Ремені для підборіддя

Якщо ж вас турбувало подвійне підборіддя, то знайшовся б пристрій, який міг би цю проблему усунути. Цей винахід з’явився у 1890-х роках і мав на меті зменшити «збільшені жирові залози», якщо ви тягнете за шнури досить сильно.

Отже, як бачите, за давніми фотографіями, рекламою та вирізками з газет видно, що деякі гаджети кінця XIX – початку XX століття були цілком середньовічними. І це справді вражає, адже нині ми розуміємо, як далеко пройшли менш ніж за 100 років.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь