Спецпроєкти

Учені заявляють, що дієвість будь-якої вакцини триватиме тільки рік, якщо не впровадити глобальної вакцинації


Коаліція організацій People’s Vaccine Alliance, що складається з Amnesty International, Оксфам й Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД, провела опитування серед 77 учених у 28 країнах.

Дослідження опублікувало видання The Guardian.

Про що йдеться в дослідженні?

Коаліція провела опитування серед світових епідеміологів, вірусологів й інфекціоністів, для того щоб зрозуміти важливість глобальної вакцинації та наслідки провалу щеплення людей у всьому світі.

Учені ще раніше наголошували на тому, що глобальна вакцинація потрібна для того, щоб знищити вірус COVID-19. Адже вірус модифікується та з’являються нові штами.

За даними дослідження, низький і довгий період вакцинації може призвести до появи більш стійких штамів вірусу до щеплення. Такої думки дотримуються 88% опитаних науковців із різних університетів, наприклад Університету Джона Гопкінса, Єльського університету, Імперського коледжу, Лондонської школи гігієни та тропічної медицини та Університету Единбургу.

«Нові мутації з’являються щодня. Інколи вони знаходять нішу, яка робить їх більш успішними, ніж їхні попередники. Ці “щасливі” варіанти можуть поширюватися більш ефективно й потенційно уникати імунної реакції на попередні штами», ㅡ зазначив професор епідеміології Єльського університету Ґреґґ Ґонсалес.

Що прогнозують у разі провалу глобальної вакцинації?

Більш ніж половина вчених, що взяли участь в опитуванні, вважає, що у світу є тільки рік, щоб вакцинуватися від COVID-19 і побороти вірус. Після цього періоду всі доступні нині вакцини не діятимуть проти нових можливих штамів і потрібно буде змінювати їхні формули.

Інша третина вчених прогнозує більш сумні наслідки. Вони вважають, що у країн світу залишилося тільки дев’ять місяців або менше.

«Якщо ми не вакцинуємо весь світ, ми залишимо відкритим “ігрове поле” для дедалі більшої кількости мутацій, з яких можуть вийти штами, здатні блокувати сучасні вакцини і для боротьби з якими знадобляться додаткові уколи», ㅡ додав Ґреґґ Ґонсалес.

Раніше ми розповідали, чому українці не хочуть вакцинуватися проти COVID-19.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь