Спецпроєкти

Коноплі в законі: які країни легалізували марихуану та що з цього вийшло


В Україні не перший рік обговорюють можливість легалізувати медичний канабіс. Тема справді доволі дискусійна для українського суспільства. Противники ідеї говорять, що марихуана — наркотичний засіб, і легалізація підвищить кількість наркозалежних у країні, рівень злочинности та зробить наркотики доступними для дітей. Прихильники посилаються на десятки досліджень, які доводять користь канабісу в лікувальних цілях.

Поки що в нашій країні йдеться саме про використання марихуани в медичних цілях — тобто задля лікування певних хвороб, полегшення болю за призначенням лікаря. Тому на цьому пункт про доступність для пересічного школяра можна викреслити.

Нині 44 країни легалізували медичний канабіс. Деінде легалізовано марихуану й в особистих цілях. Жодна з країн не повідомила про підвищений після відповідних законів рівень злочинности, натомість регульована галузь виробництва продукції, що містить канабіс, приносить чималі кошти до держбюджетів. Розглянемо досвід деяких країн, у яких вживання конопель дозволене якоюсь мірою.

Уругвай

У 2014 році Уругвай став першою країною, яка повністю легалізувала виробництво, продаж і споживання рекреаційної марихуани, повідомляє Reuters.

У південноамериканській країні дорослі люди можуть купувати до 40 грамів марихуани щомісяця в затверджених аптеках. Споживачі канабісу повинні спочатку зареєструватися в органах влади й надати доступ до відстежування своїх покупок.

Зареєстровані користувачі можуть навіть створювати клуби для курців від 15 до 45 осіб, щоб вирощувати марихуану разом з іншими ентузіастами. Ці кооперативи канабісу можуть посадити до 99 рослин на одній ділянці.

Водночас Уругвай звільняє канабіс від податків, які в іншому разі стягувалися б із сільськогосподарської продукції, тільки вводячи податок на додану вартість для продажу. Комерційні виробники беруть собі відносно невелику плату, але цей захід спрямований на збереження конкурентоспроможности цін порівняно з чорним ринком, а не для максимізації доходів штату.

Також знизився відсоток жінок-ув’язнених.

Канада

Від 2018 року канабіс дозволили для використання як в оздоровчих, так і в лікувальних цілях. Лікарське використання канабісу дозволено, як і виробництво насіння, зерна й волокна. Канада стала першою країною G7 і G20, яка зробила це.

Одним із найбільш важливих положень канадської процедури легалізації марихуани було те, що, хоча певні правила встановлено на національному рівні, 13 провінцій країни зберігають значний ступінь автономії для встановлення своїх власних правил. Це означає, що такі важливі деталі, як те, де саме клієнти можуть купити марихуану, визначаються по-різному залежно від того, де ці клієнти перебувають.

На момент легалізації були доступні тільки олії, насіння, суцвіття й самі рослини марихуани. Харчові продукти, концентрати та інші супутні продукти дозволили пізніше. Проте інші продукти, які перебували в розробленні, зокрема косметичні продукти та креми, як і раніше, обмежені законодавством у Канаді.

Нідерланди

Вам можна пробачити за те, що ви думаєте, що марихуана повністю легальна в Амстердамі, одному з найвідоміших туристичних напрямків у світі для курців марихуани. Але це не зовсім так. Легальна марихуана в п’яти медичних препаратах, які, звісно ж, продаються в аптеках за рецептом.
Зберігання та продаж невеликих кількостей марихуани (до 5 грамів) декриміналізували в країні понад 40 років тому.

Однак вирощування рослин незаконне. Це означає, що відомі кав’ярні країни можуть на законних підставах продавати марихуану клієнтам, але власники повинні отримувати свій продукт від кримінальних елементів. Тобто, по суті, легалізація марихуани — сіра зона, яку деякі нідерландські законодавці намагаються прояснити досі.

Водночас уже кілька років поспіль влада Амстердаму намагається заборонити продаж марихуани туристам у місцевих кофішопах. Наприклад, у місті борються проти «неефективного туризму» — молодих людей, які не привозять багато грошей у місто, натомість їдуть спробувати коноплі.

Іспанія

Продаж марихуани в Іспанії технічно незаконний, але в країні є сотні клубів канабісу. З юридичного погляду клуби канабісу діють як колективи, де люди можуть вживати марихуану на території клубу, але тільки в певній кількості. Технічно учасники платять за володіння частиною клубу, а не за купівлю марихуани, що дає їм можливість уникнути покарання за продаж марихуани.

Приватне споживання марихуани дозволено, тоді як суспільне споживання залишається поза законом. Але, як може підтвердити будь-хто, хто гуляв вулицями Барселони у вихідні дні, суспільне споживання не є основним пріоритетом правоохоронних органів.

Однак водночас в Іспанії немає режиму медичної марихуани. За даними Клініки сертифікації медичної марихуани Арізони, іспанські лікарі не можуть призначати медичну марихуану, тому пацієнти, які використовують марихуану в медичних цілях, звертаються в ті ж клуби канабісу, які часто відвідують рекреаційні споживачі.

Мексика

Зовсім нещодавно в Мексиці легалізували марихуану. Ухвалені поправки дадуть змогу жителям країни, які старші за 18 років, мати при собі до 28 грамів канабісу для особистого використання, а також вирощувати від шести до восьми кущів конопель за місцем проживання. Порушникам положень закону загрожують штрафи й тюремне ув’язнення.

Деякі організації критикують той факт, що зберігання марихуани в повному обсязі декриміналізовано.

Португалія

2001 року Португалія стала першою країною у світі, де декриміналізували вживання всіх наркотиків.
Згідно зі звітом Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії, цей захід не призвів до збільшення вживання канабісу серед молоді або до будь-яких інших супутніх проблем для правоохоронних органів.

У звіті наголошується, що декриміналізація вживання наркотиків у Португалії була частиною більш широких зусиль із боротьби з особливо важкими наркотиками як проблеми громадської охорони здоров’я, а не кримінальної. У ньому йдеться, що португальську модель «насправді найкраще можна описати як політику суспільної охорони здоров’я, основану на таких цінностях, як гуманізм і прагматизм».

З моменту набрання законом чинности кількість випадків інфікування ВІЛ різко знизилася, а смертність від наркотиків знизилася до одного з найнижчих показників в ЄС.

Серед дорослих португальців на 1 000 000 громадян випадає три випадки смерти від передозування наркотиків. У середньому в ЄС це число становить 17,3 на мільйон.

Крім того, у країні один із найнижчих рівнів споживання синтетичної марихуани.

Швейцарія

2012 року зберігання особистих запасів канабісу декриміналізували. Після зміни правил деякі регіони почали дозволяти вирощування й використання канабісу.

Однак система штрафів майже припинилася, оскільки федеральний суд постановив, що закон застосували неправильно. Як наслідок, обласні відділки міліції почали припиняти переслідування людей за зберігання невеликої кількости наркотику.

Сполучені Штати Америки

Споживання і продаж марихуани — незаконні на федеральному рівні, але низка штатів легалізували марихуану для цілей відпочинку, зокрема Каліфорнія, Колорадо, Вашингтон і ще 32 штати, а також округ Колумбія.

Дослідження 2017 року показало, що введення законів про медичну марихуану привело до скорочення насильницьких злочинів у штатах американців, що межують із Мексикою. Зниження злочинности найбільш помітно в графствах, розташованих недалеко від кордону, а також щодо злочинів, пов’язаних із наркотиками. Ці результати узгоджуються з теорією, згідно з якою декриміналізація виробництва та розповсюдження марихуани веде до скорочення злочинів на ринках, які традиційно контролюються мексиканськими організаціями, що займаються незаконним обігом наркотиків.

Індія

Марихуану заборонено в Індії, але в деяких провінціях до неї ставляться терпимо, багато в чому через її тісний зв’язок з індуїстською духовністю і традиційною медициною. Парафіяни в індуїстських священних містах, таких як Варанасі, можуть купувати бханг (напій, що містить канабіс) та інші продукти з марихуаною в офіційних магазинах.

Оскільки канабіс є місцевою рослиною в Індії, за даними National Geographic, його часто безперешкодно вирощують у лісах і горах.

Ямайка

Хоча марихуана вже давно вкоренилася в ямайських і растафарі-культурі, її використання не було незаконним до початку 2015 року, коли законодавці проголосували за декриміналізацію володіння до двох унцій (56,6 грама) і дозволили користувачам культивувати до п’яти рослин в їхньому будинку.

Повнолітні растафаріани можуть використовувати ганджу в ритуальних цілях. Медичний канабіс також узаконено у 2015-му. Рецепт не потрібен, ви маєте лише сказати, що вам потрібен канабіс для медичних потреб і якої якости. Щоправда, міністерство охорони здоров’я визнає «медичним» тільки канабіс, який продають в аптеках.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь