Спецпроєкти

Паспорти вакцинації: як отримати і що дають


Дозволять безперешкодно подорожувати та врятують туристичний сезон. Таке завдання паспортів вакцинації, або так званих ковідних. Європейська комісія нарешті підтвердила, що паспортам бути, і визначила, яка інформація в них міститиметься.

bit.ua розказує, який вигляд матиме «Цифровий зелений сертифікат» і хто його отримає.

Кому видаватимуть паспорти вакцинації?

Отримати сертифікат можна буде в трьох випадках: якщо ви отримали дві дози вакцини, якщо ви перехворіли на COVID або маєте негативний результат тесту (експрес або ПЛР).

Який вигляд матимуть паспорти вакцинації?

«Цифрові зелені сертифікати», як зазначають на сайті Єврокомісії, будуть доступними й у паперовому, і в цифровому вигляді – з обов’язковим застосуванням QR-коду.

Паспорт буде двомовним – видаватиметься мовою країни, яка його випустила, з перекладом англійською.

У ньому будуть дані про дату вакцинації й тип вакцини, якою проводилось щеплення, або ж дата одужання після хвороби. Також у документі буде зазначено дату народження та видачі сертифікату.

Сертифікат буде дійсний у країнах-членах ЄС, а також на території держав Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн та Швейцарія.

 

Єврокомісія зазначила, що країни-члени ЄС самі визначають, туристи з яких країн можуть перетинати їхні кордони. Але для гостей, які матимуть сертифікати вакцинації, треба визначити особливі умови. Водночас просять не розглядати вакцинацію як примус чи «порушення прав на свободу пересування».

Хто підтримує ініціативу?

На початку року Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила про намір тестувати спеціальну картку TravelPass, яка міститиме дані про вакцинацію від коронавірусу або негативний тест міжнародного зразка. Першими її тестуватимуть на своїх рейсах авіакомпанії Emirates та Etihad – інформація про пасажира автоматично підтягуватиметься в мобільний застосунок.

В Ізраїлі довідку про вакцинацію вже видають в електронному вигляді, у Польщі – QR-код, у Данії – відповідна довідка завантажується через спеціальний портал, Угорщина пропонує мобільний застосунок.

Хто проти «ковідних» паспортів?

Коли в січні 2021 року Євросоюз почав мову про введення «ковідних паспортів», Всесвітня організація охорони здоров’я виступила з критикою цієї ідеї.

Головні аргументи ВООЗ: поки немає гарантій, що щеплені люди не здатні переносити вірус, до того ж доступність вакцин занадто обмежена.

Нині відкритим є питання щодо того, щеплення якими вакцинами дасть змогу отримати сертифікат вакцинації. Поки зупинилися тільки на списку препаратів, які затверджено Євросоюзом. До нього входять чотири вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson.

Що в Україні?

Про можливість отримувати COVID-паспорти після вакцинації заявляли й в українському МОЗ. Поки що після вакцинації видають тільки довідки, про що bit.ua дізнався в українців, які зробили щеплення.

Інга Левченко: «‎Учора отримала першу дозу вакцини, про те, що я вакцинована першою дозою, вказано тепер у моїй медичній картці. Другу дозу я отримаю 18 квітня, і в лікарні сказали, що тоді мені дадуть відповідний документ про вакцинацію.»

Валерія Татарчук: «‎Отримала одну дозу вакцини, оскільки восени перехворіла на COVID. Сімейний лікар видає довідку про те, що вакцинація відбулася».

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь