Спецпроєкти

Німецькі дослідники не рекомендують щеплюватися другою дозою вакцини AstraZeneca людям молодше 60 років: пояснюємо чому


Німецька комісія з вакцин STIKO поділилася рекомендаціями щодо щеплення вакциною проти COVID-19 від AstraZeneca.

Про це пише Reuters.

Що рекомендують вчені?

Напередодні у Німеччині заявили, що вакцину AstraZeneca слід вводити лише людям у віці 60 років і старше через рідкісні, але важкі випадки виникнення тромбоемболічних побічних ефектів.

Згодом, німецька комісія з вакцин STIKO повідомила, що поки немає наукових доказів того, що змішувати вакцини є небезпечно. Тому вони рекомендують людям, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca щеплюватися другою дозою через 12 тижнів іншою вакциною Pfizer-BioNTech або Moderna.

Також, комісія зазначає, що через деякий час вони оприлюднять детальну рекомендацію для людей молодше 60 років, які вже отримали першу дозу AstraZeneca.

Раніше ми розповідали, що в Україні виявили «південноафриканський» штам вірусу, який спричинив другу хвилю COVID-19 у ПАР.Новий штам вірусу виявили в кінці 2020 року в Південно-Африканській Республіці. Він став причиною другої хвилі COVID-19 у країні. Клінічні випробування цього штаму показали, що він стійкіший до антитіл, які утворюються в організмі людини після вакцинації окремими вакцинами.

Першого квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що зразки COVID-19 відправили в лабораторію в Лондоні, де й підтвердили «південноафриканський» штам. У цій лабораторії також підтвердили наявність британського штаму в Україні.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь