Спецпроєкти

Ви самотніші, ніж ваші батьки. Чому це проблема та що з нею робити?


Опитування 2019 року показало, що близько 30% американських міленіалів вважають себе самотніми. Це значно більший показник, ніж у попередніх поколінь. 22% міленіалів сказали, що не мають друзів, 27% – що не мають близьких друзів. Ще 30% не мають найкращих друзів.

Міленіалів часто називають найбільш самотнім поколінням. Проте дослідження компанії Cigna показує, що нове покоління Z більш самотнє, ніж попередники.

Розбираємося, чому самотність називають глобальною епідемією, чому молодим людям складно налагоджувати соціальні зв’язки та що з цим робити.

Хто такі міленіали та «зети»?

Для початку розберімося в термінах.

Міленіали, або покоління Y — це люди, які народилися з 1981 по 1996 рік. Їхня юність випадає на зміну тисячоліття (міленіум). Дитинство вони провели або без інтернету або з дуже повільним інтернетом. Смартфони з’явилися в більш пізньому віці.

Покоління Z народилося з 1997 по 2010 рік. Швидкий інтернет у більшості з них був у дитинстві. Зі смартфонами познайомилися теж у ранньому віці.

Саме технологічність і відрізняє ці покоління від попередників.

Усі міленіали та «зети» однакові?

Теорія поколінь каже, що середовище, оточення та життєві обставини формують особистість значно сильніше, ніж рік народження. Це означає, що всі люди різні, проте в поколінь є статистично важливі відмінності.

У самотності можуть бути цикли

У 1990 році метааналіз (дослідження досліджень) показав, що самотність найвища серед молодих дорослих, скорочується протягом більш зрілого віку та зростає в похилому.

Німецькі дослідження підтверджують цю тезу. Пік самотности випадає на 30 років. Наступний пік з’являється в 50, і велике зростання після 80. Річ у тім, що у 30-річних можуть руйнуватися старі соціальні зв’язки. Люди змінюють інтереси, переїжджають, у них з’являються робота і сім’я, які забирають багато часу. Стає менше можливостей бачитися з друзями, та й кількість самих друзів зменшується.

Соціальні мережі змушують порівнювати своє життя з життям інших. І це проблема

У 2018 році вчені з Університету Пенсільванії дійшли висновку, що є зв’язок між часом, проведеним у соцмережах, і погіршенням самопочуття.

Соцмережі змушують постійно порівнювати своє життя з відфотошопленими постановочними фото. І від такого порівняння стає сумно. У пригніченому стані легше переконати себе в нікчемності та непотрібності.

Професор Денієл Рассел в інтерв’ю NBC сказав, що завдяки соцмережам молоді люди хочуть мати більше друзів. Вони розцінюють нормальну кількість друзів як замалу. Це може викликати почуття самотности й соціальної ізоляції.

За словами Рассела, частина молодих людей почувається самотньо, проте самотніми не є.

Цю думку підхоплює докторка психології Ліза Фаєрстоун. Вона пише, що через соцмережі може з’явитися відчуття, ніби життя інших цікавіше за твоє. Ти не вдосталь подорожуєш, не вдосталь ходиш до ресторанів, не вдосталь займаєшся спортом і таке інше.

Через пригнічення люди втрачають самооцінку й починають думати, що вони не такі цікаві, як їхнє оточення. Це змушує замикатися в собі та зменшувати соціальні контакти.

До речі, усі негативні симптоми від соцмереж проходять, якщо просто зменшити час користування. Наприклад, люди, які використовували соцмережі 30 хвилин на день, почувалися краще, ніж контрольна група, яка користувалася соцмережами як зазвичай.

У соцмережах легше знайомитися

Snapchat проводив глобальне дослідження впливу культури, віку й технологій на дружбу.

З’ясували, що чим більше часу люди проводять в інтернеті, тим легше їм знайти друзів онлайн. Тільки 7% представників покоління Z і 6% міленіалів сказали, що їм не подобається спілкуватися з друзями в інтернеті.

Молоді люди легко знаходять нових друзів в мережі та вміють спілкуватися з десятком співрозмовників одночасно. Але всі дані показують, що онлайн не може замінити живого спілкування. Міленіали й «зети», які опанували соцмережі та месенджери, почуваються ніяково в реальному соціумі. 53% опитаних американців заявили, що заводити нових друзів їм заважає сором’язливість.

Не тільки соцмережі

Журнал Inc звернув увагу, що популярні серіали завищують очікування від дружніх взаємин. Такі серіали, як «Друзі», «Як я зустрів вашу маму», «Теорія великого вибуху», показують, як велика група друзів проводить час разом щодня – наче ніхто не має роботи, втомлености, інших планів.

Молоді люди можуть подумати, що таким і повинне бути життя. Але реальність зовсім інша.

Стосунки вже не ті, що раніше

За даними Pew Research Center, міленіали пізніше одружуються і довше живуть разом до шлюбу, пізніше народжують дітей, частіше розлучаються, довше живуть із батьками.

У міленіалів більше вимог до партнерів, і вони підходять до стосунків відповідальніше. Щоб пара трималася разом, їм потрібно разом розвиватися, мати схожі погляди, дивитися однаково в майбутнє. Майже відпала потреба в захисті та безпеці, тоді як у 90-ті роки безпека – фінансова і фізична – мала більшу вагу.

Також раніше від розлучення утримували діти. Тепер пари не поспішають заводити дітей, і середня кількість їх у родині є меншою.

Усе це також стосується і дружби. Щоб стати друзями, мало ходити на одну роботу чи універ. Треба повністю сходитися в цінностях і світосприйнятті, мати більше спільних інтересів. У цьому випадку партнер з онлайн-гри з іншого міста може стати ближчою людиною, ніж колега по роботі.

Це призводить до того, що друзі з інтернету можуть сприйматися як більш «якісні». Але людям все одно фізично потрібні зустрічі в реальному житті.

Міленіалам не подобається їхня робота

Американський інститут Gallup провів дослідження і виявив, що 71% опитаних не зацікавлені своєю роботою. 50% не бачать себе на поточній роботі за рік. Це значно більше невдоволення, ніж у попередників.

Чого їм не вистачає? Такої нової штуки, як щастя на роботі.

Співробітникам важливі комфортні умови праці, цінність, яку дає робота, зворотний зв’язок від начальства, справедлива зарплата та кар’єрне зростання.

Робота – це велика частина життя. Якщо вона не задовольняє потреб, це може відбиватися на самооцінці та внутрішньому задоволенні життям.

До речі, британське дослідження 2013 року виявило, що є зв’язок між трудоголізмом і компульсивним використанням інтернету – особливо коли трудоголізм соціально схвалюють.

Самотні, бо самі так вирішили

У тому самому дослідженні американських міленіалів 27% респондентів відповіли, що не мають друзів, бо вони їм не потрібні. 20% відповіли, що дружба забирає занадто багато часу. І 14% сказали, що вони надто зайняті.

Британські опитування показали, що молоді люди надають перевагу відпочинку наодинці.

А самотність – це взагалі проблема?

Узагалі, самотність може спричинити збільшення тривожности, депресивні розлади, проблеми із серцем і навіть зростання кількості самогубств. До речі, депресивні розлади та тривожність здатні вести до самотности. Людина може потрапити в петлю: самотність породжує психічні порушення, що ведуть до більшої самотности, які ведуть до більших порушень.

Тому так, самотність може бути проблемою й негативно впливати на життя.

Висновки

Міленіали та «зети» – це покоління цифрових першопрохідців. Вони першими опанували інтернет і першими виявили негативні наслідки. Соцмережі надають доступ до безмежної кількости порівнянь свого життя з життям оточення. Це може негативно впливати на самооцінку.

Незважаючи на те, що міленіали та «зети» не спішать з’їжджати від батьків і дорослішати, вони внутрішньо більш незалежні, ніж старші покоління. Одружуватись, бо «так треба», заводити дітей, бо «так треба» – уже не працює. Вони бояться самотности, але бути аби з ким не згодні.

Як би нові покоління не любили онлайн, та всі дослідження показують, що без офлайну не можна. Реальне спілкування й тактильність так само важливі, як і раніше, але в нових поколінь живого спілкування менше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь