Спецпроєкти

“Хтось виклав мої фото в мережу”: як видалити небажану інформацію про себе

Якщо сильно захотіти, можна й королевою Єлизаветою стати, і зіпсувати репутацію людини декількома кліками. Принаймні в соцмережах можна прикидатися будь-ким і постити будь-яку інформацію в мережі про кого завгодно. Наприклад, учасниця популярного шоу «Холостяк» навіть судилася через те, що на одному із сайтів розмістили її фото та персональні дані й інформацію, що нібито вона працює в ескорті.

Окрім наклепів, з якими боротися потрібно через звернення в кіберполіцію та суд, є безліч іншої інформації, яку вам певної миті захочеться видалити з мережі. Як це зробити?

Передусім потрібно розібратися, що саме та в якому обсязі потрібно видаляти. Чи це якась конкретна інформація, чи загалом ваша інтернет-активність. Для цього можна скласти табличку, у якій вказати всі імена, ніки, логіни, пошти й телефони, які ви використовували чи реєстрували в мережі.

Видалити акаунти в соцмережах
Акаунти в соцмережах – справжня бібліотека даних про вас. Якщо є бажання стерти всю інформацію про себе – варто починати з них. Видалити свій акаунт Facebook нескладно, головне – не переплутати його з деактивацією, яка є лише тимчасовим засобом. Отже, щоб видалити свій акаунт, потрібно:

1. Зайти в «Налаштування».
2. Вибрати вкладку «Ваша інформація у Facebook».
3. Вибрати варіант видалення сторінки в полі Deactivation or Deletion.

До речі, Facebook дає можливість завантажити свою інформацію, щоб створити резервну копію або перенести її на іншу сторінку. Якщо в соцмережі є дорога для вас інформація, скористатися цією опцією варто до того, як видаляти сторінку.

За замовчуванням Instagram дає можливість тільки тимчасово деактивувати сторінку. А от для того, щоб видалити її повністю, потрібно перейти за цим посиланням і вказати, чому ви вирішили видаляти акаунт.

Видалити акаунти на різних сайтах
Саме для цього й потрібна табличка, про яку ми писали на початку, щоб згадати, де саме ви реєструвалися. Або ж дізнатися цю інформацію «вручну»: через пошук слів «реєстрація», «registration» у вашій пошті або ж спробувати ввести ваш логін у пошуковику.

Для того щоб дізнатися, чи реєструвалися ви на певних сайтах, можна використати базу даних, а щоб з’ясувати, як саме можна видалити акаунт на тому чи тому сайті, можна скористатися цим сервісом.

Видалити інформацію в пошуковиках
Якщо в пошуковику Google міститься небажана інформація, є кілька варіантів боротьби з нею. Передусім навіть сам Google пропонує зв’язатися з адміністрацією вебсайту, на якому ця інформація опублікована. Якщо на сайті немає контактів, можна перейти на сторінку google.com і виконати пошук за запитом whois www.example.com (тут вказуйте адресу сайту). Контакти власника сайту часто можна знайти в розділі «Електронна адреса реєстранта» або «Контакти адміністратора».

Також можна запросити видалення інформації з будь-якого сервісу Google: Карти Google і пов’язані продукти, Youtube, Picasa тощо.

Видалити фото/відео з вами, яке опублікував хтось інший
Бувають ситуації, коли відверті фото і відео, на яких є ви, публікують без вашої згоди. І якщо вони з’являються в Google, з цим так само можна поборотися. Для цього потрібно заповнити форму й «пояснити» Google, чому потрібно видалити такий контент. Можливо, доведеться підтверджувати особистість тим чи тим способом.

Видалити інформацію про себе у «Вікіпедії»
Таке теж може статися: у статті про вас або в будь-якій статті, де згадується ваша персона, можуть написати фейкову інформацію. Теоретично вона має фільтруватися за замовчуванням, але так трапляється не завжди. Перше, що можна зробити, – відредагувати статтю самостійно, а за потреби видалити небажану інформацію (якщо вона неправдива або несанкціоновано розміщена). Якщо ж хтось відновлюватиме таку інформацію, наступний крок – звернутися до волонтерів «Вікіпедії», щоб вони розглянули ситуацію.

Видалити фінансові дані
Кількість інтернет-магазинів і сайтів, де ви можете здійснювати онлайн-оплату, – важко злічити. І якщо ви хочете видалити історію своїх дій, найкращий варіант – дізнатися, якою платіжною системою користується сайт/магазин, і звернутися із запитом до неї.

Нерідко нині різні сервіси «зливають» ваші персональні дані. Дізнатися, чи так сталося, можна тут.
І наостанок: якщо всі способи не спрацьовують, можна вдатися до видалення вашого поштового акаунту, а також до припинення дії номера телефону. Після цього робити хоч щось стане нереально – якщо інформація про вас десь не видалилася, а доступу до пошти й телефону більше немає, нічого вдіяти не вийде.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь