Спецпроєкти

Захист своїх грошей і документів: навіщо прив’язувати номер телефону до паспорта?


Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі порадив українцям прив’язати номер телефону до свого паспорта. bit.ua розібрався, навіщо це робити.

Скільки всього прив’язано до вашого номера?

Перше, що спадає на думку, — це соцмережі, електронна пошта, різні сайти, онлайн-магазини. Якщо подумати краще, згадаємо, що до номера телефону прив’язано документи: ID-картка, закордонний паспорт. Ще банківські картки й банківські онлайн-сервіси, тобто гроші.

Номер телефону можна вкрасти?

Це зробити нелегко, але можливо. У 2019 році SIM-картку американського інженера переоформили на іншу особу, і він втратив $100 000. У теорії, анонімний номер телефону можна переоформити на іншу особу. Якщо прив’язати до номера паспорт, то таке переоформлення стає неможливим.

Які мінуси у прив’язуванні номера телефону до паспорта?

Повна втрата анонімности вашого номера. Якщо анонімність для вас важлива, можна завести кілька SIM-карток, і документи або фінансові операції оформлювати тільки на одну з них.

Або ніколи не реєструватися за номером телефону. Цей шлях важчий, бо не всі сервіси використовують відбитки пальців або інші методи авторизації.

Як прив’язати паспорт до номера?

Це можна зробити на будь-якому сайті мобільного оператора. Реєстрація займає від 10 до 20 хвилин. Для реєстрації потрібна авторизація за номером телефону, MobileID або ЕЦП і заповнення анкети.

Сайт Vodafone
Сайт Kyivstar
Сайт Lifecell

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь