Спецпроєкти

5 питань дівчині, яка вивчає комп’ютерні науки


18-річна Таня Свінтковська – випускниця Южноукраїнського філіалу програми «‎Дівчата STEM». Про те, чому вирішила вивчати комп’ютерні науки, про права жінок і про те, що її надихає – дівчина розказала bit.ua.

Що найцікавіше і найнудніше у вивченні комп’ютерних наук?

Рутини дуже багато. Написання кодів – це рутинна задача, але, приміром, вирішення математичних задач для мене часто цікава штука. Використання алгоритмів і пошуки алгоритмів – теж цікаво. Весь процес підготовки до написання коду – це новий виклик, новий челендж, новий об’єм інформації. Але я зараз не впевнена, що буду займатись програмуванням як професією. Програмування – це мої скіли і моє  захоплення.

Без яких гаджетів і застосунків не уявляєш свій день?

Був період, коли я 8 років не користувалась ноутбуком. Мені його подарували, а на наступний день народження подарували планшет. І я закинула ноутбук. Телефон, навушники і ноутбук – це той обов’язковий мінімум гаджетів, якими я користуюсь за день. Із застосунків – Roseta Stone – застосунок для вивчення англійської, дуже зручений, Telegram, і пошукова стрічка Google.

З якими стереотипами щодо жінок ти стикаєшся в побуті?

Коли я вступала на спеціальність “військова авіація” в Харкові – мене не взяли. Формально: тому що я не проходила медкомісію. Фактично: тому що я дівчина. Я насчправді дуже засмутилась через це. Всі знали, що я хочу бути віськовим пілотом – друзі, однокласники, батьки. Але мене не взяли і я вирішила вступати на спеціальність комп’ютерні технології. І мені здається, що це мій спосіб боротися із стереотипами щодо жінок.

Чиї приклади тебе надихають і мотивують?

Мене дуже надихає блогерка Маргарита Мурадова – вона стиліст, навчає стилю і підбору гардеробу у своїй онлайн-школі. Вона дуже стильна і креативна, а ще – не зупиняється на досягнутому, постійно розвивається, реалізовує нові проєкти.

Як уявляєш свою кар’єру в майбутньому?

Якщо я продовжу навчання в м агістратурі саме на спеціальності комп’ютерні технології, я б хотіла поїхати на навчання до Норвегії. Загалом, не можу сказати, що я визначилась із кар’єрою і бачу себе тільки в програмування. Можливо, так, а можливо, ні. Мені зараз дуже подобається smm-напрямок, я хотіла б у цьому себе спробувати.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь