Спецпроєкти

Частина бджіл, яких перевозили Укрпоштою, залишилася живою: подробиці


13 травня стало відомо, що частина бджіл, яких перевозили Укрпоштою й вважали мертвими, почала оживати.

Про це повідомили на сайті Укрпошти.

Що сталося з бджолами?

11 травня пасічники з Іршави та Виноградова відправили «Укрпоштою» вісім мільйонів бджіл у спеціальних контейнерах. За попередніми даними, усі бджоли задихнулися у вантажівці.

Проте сьогодні, 13 травня, у Закарпатській дирекції АТ «Укрпошта» повідомили, що у 118 із 300 ящиках бджоли почали оживати. Ймовірно, вони перебували у стадії пригнічення або спокою.

«Як пояснюють у Спілці пасічників України, стан пригнічення у бджіл може бути спричинений нестачею свіжого повітря, особливо якщо кількість бджіл перевищує рекомендовану норму: через те, що велика кількість бджіл активно рухається всередині коробки, температура в ній підвищується, а вентиляція в кузові не регулюється. Також бджоли можуть увійти в стан підвищеної активности й через надмірну вологість, яку бджоли не можуть виділити зі свого організму, що може призвести до запарювання, якщо в рамці замість меду свіжий нектар», — пояснили в заяві Укрпошти.

Коробки з бджолами готують до повернення відправнику. Сам відправник готує нову партію бджіл і планує згодом усе ж відправити цих живих комах замовнику.

«Вимоги до пересилання та транспортування бджіл буде посилено. Зокрема, уже погоджено з профільною асоціацією питання щодо температурних обмежень: Укрпошта не перевозитиме бджіл, якщо температура повітря в місті відправлення чи доставки буде перевищувати +20°С», — заявила Укрпошта після інциденту.

Також у поштовій компанії додають, що поки що Укрпошта є єдиним перевізником, який здійснює доставку бджіл у межах України.

«Ми доставили все, як вони просили. Ми тепер будемо меншу кількість возити, щоб не задихалися. Було висловлено побажання бджолярів до транспортування бджіл. Добре, ми їх тепер урахуємо. Сьогодні, на жаль, у нас немає такої можливости. Ми возимо тим, чим ми забезпечені. Не заперечую, що, можливо, вона з часом і буде», — сказав керівник Закарпатської дирекції Укрпошти Сергій Калій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь