Спецпроєкти

Електронна прописка, документи на нерухомість і адмінзбори: відсьогодні в Дії доступні нові послуги


17 травня Міністерство цифрової трансформації презентувало понад 10 нових онлайн-послуг в Дії.

Зокрема відсьогодні доступні:

– зміна місця реєстрації онлайн
– онлайн реєстрація документів на нерухомість
– сплата адміністративних зборів онлайн
– місцеві петиції
– Дія.Підпис
– заміна посвідчення водія

Реєстрація місця проживання

Кожен третій українець живе не за місцем прописки. А понад мільйон українців не мають місця реєстрації. Це пов’язано із бюрократичними складнощами при зміні прописки.

Відсьогодні на порталі Дія з’явилася можливість зміни реєстрації онлайн. Завтра така ж можливість буде доступна і в застосунку Дія.

«На заповнення заявки потрібно лише 15 хвилин. Жодної установи відвідувати не потрібно. Це лише початок. До кінця року ця послуга буде доступна по всій Україні», – прокоментував Заступник Міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров

Реєстрація речових прав на нерухоме майно

В українському реєстрі майнових прав майже відсутні дані про права, зареєстровані до 2013 року. Нова послуга в Дії допоможе реєструвати старі документи.

«Дотепер, щоб зареєструвати такі права, треба було відстояти не одну чергу, зібрати в купу сотні папірців. . Все, що потрібно наразі – заповнити заяву на порталі Дія. Документи підтягнуться автоматично і «після цього вже бігають дані, а не люди». Усі запити до БТІ і від них формуються без участі громадян», – пояснює CDTO Міністерства юстицій України Сергій Орлов.

На старті послуга доступна у Харкові.

Онлайн сплата адміністративного збору

«Більшість послуг з реєстрації в Україні потребують сплати адмінзбору. Проте ця послуга при зверненні до реєстратора є вкрай неефективною. Потрібно отримати довідку для сплати в банку, піти до банку, сплатити. Після цього з квитанцією повернутись до реєстратора і тільки потім він може розпочати процедуру реєстрації», – CDTO Міністерства юстицій України Сергій Орлов

Відтепер все, що потрібно – застосунок Дія, QR-код від реєстратора і два кліки. Після сканування QR-коду, квитанція буде згенерована автоматично, яку можна оплатити в один клік. Після цього реєстратор підтягує всі необхідні дані і оригінал цифрової квитанції напряму до реєстру.

На старті послуга доступна в Рівному, Хмельницькому і Одесі. До кінця року буде доступна по всій Україні.

Місцеві петиції

Сьогодні в мобільному застосунку Дія та на порталі ВзаємоДія запускаються місцеві петиції. Це перший етап запровадження електронної демократії в Україні.

Все працює дуже просто. Треба авторизуватися через портал чи застосунок. ІПН визначить місце реєстрації та належність до громади. Якщо певна громада вже є в Дії, користувач зможе побачити петиції, які стосуються саме його громади, подавати їх та підтримувати.

На старті доступні в Полтаві, Івано-Франківську, Луцьку, Сумах, Хмельницькому, Ужгороді, Дніпрі, Херсоні.

Дія.Підпис

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав цифровий підпис у Дії найбільш захищеним з усіх, що існують.

Працює е-підпис так: знаходите в розділі «Меню» Дія.Підпис, натискаєте «створити» — вмикається камера, яка має перевірити вашу особу – створюєте ПІН-код – підпис створено. Також, в Дії залишається історія всіх підписаних документів. Уся процедура займає до однієї хвилини.

«Я сьогодні в прямому ефірі підписував документи і це зайняло у мене 7 секунд» — прокоментував Михайло Федоров

Дія.Підпис на старті сумісний з порталом Дія, Monobank, Document.online, Вчасно.

Заміна посвідчення водія

Для заміни посвідчення більше не треба ходити в сервісний центр чи ЦНАП, щоб подати заяву. Потрібно мати лише застосунок Дія та ID-картку.

Також на презентації заявили, що у найближчому майбутньому пластикову картку водійського посвідчення доставлятимуть додому.

Також для тих, у кого є водійське посвідчення, кожну годину Дія оновлюватиме розділ «Штрафи». У застосунку стануть доступними штрафи, виписані патрульними. За 5 днів до закінчення терміну оплати Дія нагадає про несплачений штраф.

Запуск нових проєктів – лише частина роботи по цифрової трансформації України

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив: «Ми хочемо побудувати найзручнішу державу в світі з точки зору державних послуг. Щоб все було зручно, в кілька кліків і люди витрачали свій час на те, чим вони люблять займатися, а не на державні сервіси».

Мінцифра окреслила чотири пріоритетні цілі цифрової трансформації:
1. За наступні три роки перевести в онлайн 100% держпослуг.
2. 95% населення повинні мати доступ до якісного інтернету.
3. Навчити 6 мільйонів українців базовим цифровим навичкам.
4.Підвищити до 10% — частку IT у ВВП країни.

Держава вже отримала 762 заявки від територіальних громад на підключення до оптичного інтернету.. Загалом, цього планується підключити понад 3 тисячі сіл. З липня 2020 року с підключили до 4G більше 2 мільйонів українців. Покращився інтернет майже у 7 мільйонів українців. Цього року планується всі стратегічні траси України покрити інтернетом. Уже будуються відповідні вишки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь