Спецпроєкти

Сезон комах: гаджети, які захистять від комарів та кліщів


Всі ми з нетерпінням чекаємо літа. Відпочинок на природі в теплі дні можуть зіпсувати комарі та кліщі. На допомогу приходять безпечні та недорогі гаджети, які вбережуть вас від настирливих комах. Ми розповімо, які з них є ефективними, а які не варті вашої уваги.

Ультразвукові відлякувачі та натуральні репеленти не працюють

В інтернет-магазинах можна знайти дуже багато нібито безпечних пристроїв для відлякування комах. В основному це ультразвукові браслети, пастки, а також репеленти (хімічні засоби для відлякування комах, кліщів, гризунів, птахів тощо), створені з екстрактів трав. Всі вони не працюють та не вартують ваших грошей. Пояснюємо детальніше, що з цими засобами не так.

Ультразвукові засоби від шкідників

Це електронні пристрої, які видають високочастотні звуки, призначені для відлякування, травмування або знищення домашніх шкідників, наприклад, гризунів та комах. Тестування лабораторій та Федеральна торгова комісія США (FTC) заперечують, що вони насправді є ефективними.

Ультразвукові засоби від шкідників розробляють з 90-их років. Їхні дослідження показали неоднозначні результати. Одне велике випробування, проведене Університетом штату Канзас у 2002 році, продемонструвало – ці пристрої ефективно відлякують деяких комах, таких як цвіркуни, але слабко впливають на тарганів та комарів. Мурахи та павуки не зазнали впливу жодного з них.

Ефективність проти шкідників, яких, здається, турбує шум (наприклад, щури), теж спірне. Тестування довело, що незабаром гризуни звикають, оскільки розуміють, що дратівливий звук є нешкідливим.

Крім того, деякі користувачі повідомляли, що ультразвук послабив мобільний зв’язок, перешкоджав роботі охоронних сигналізацій та навіть приглушив слухові апарати. Деяким домашнім тваринам – морським свинкам, кроликам та хом’якам – цей звук завдавав стресу.

FTC розслідувала кілька справ виробників звукових відлякувачів, яких звинувачували у фальшивій рекламі. У 2016 році Генеральна прокуратура Нью-Йорка надіслала листи про припинення виробництва товарів двом конкретним виробникам, визнавши їхній продукт неефективним: STAR та iGear iGuard 2.0.

Водночас в інтернеті можна знайти немало позитивних відгуків від користувачів. Але чи вірити їм – вирішувати вам.

Природні репеленти – гвоздика, лимонна олія чи екстракту розмарину – приваблюють тим, що не використовують отруйні речовини, такі як DEET (диетиламід м-толуїдінової кислоти). Але є проблема. Більшість рослинних репелентів, які протестив CR США (Consumer Reports — щомісячний журнал некомерційної організації Consumers Union), працювали лише годину чи менше проти комара Aedes aegypti – виду, який може поширювати жовту лихоманку, денгу та інші неприємні захворювання. Щодо інших видів комарів ситуація була дещо кращою – ефективність до 2 годин.

Релепенти працюють? Ніби так. Але чи варто витрачати як мінімум 10 $ на засоби, що діють дві години? Центри з контролю та профілактики захворювань США, наприклад, заявляють, що DEET безпечний при правильному застосуванні навіть для вагітних жінок, до того ж діє довше.

Портативний фумігатор

Оскільки експерти зазначають, що DEET безпечний, у приміщеннях можна використовувати знайомий багатьом фумігатор, який живиться від розетки. Вставляєш в нього пластинку з хімічним засобом, підключаєш – і він безшумно випаровує речовину, відлякуючи комах.

Компанія Xiaomi пішла далі, випустивши портативний фумігатор Mosquito Repellent. Цей гаджет досить зручно носити із собою. В нього вставляється картридж з синтетичними аналогами піретроїдів, які містяться у квітці ромашки далматської (максимально безпечні для людей). Маленький моторчик, який працює від двох батарейок типу AAA, змушує повітря циркулювати навколо пристрою. Якщо на вулиці вітряно, фумігатор буде малоефективним. Але це непоганий варіант для палаток та бесідок.

Ресурс пластинки – 240 годин або 30 днів при безперервній роботі. Купити пристрій можна на AliExpress, ціна його складає $ 10,51.

Електричні пастки

Також ефективними є електричні пастки (інколи їх називають електричними мухобійками) для шкідників. Вони заманюють комах ультрафіолетом, неоновим світлом, вуглецем (оскільки він імітує дихання людини) або їжею (якщо це стосується тарганів) в контейнер і вбивають їх розрядом електричного струму.

Коштує такий пристрій недешево, водночас він простий у використанні і не потребує додаткових витрат.

Ручка проти свербіжу та почервонінь від укусів комарів

Ще одним цікавим гаджетом від Xiaomi є Moyu Portable Mosquito Bite Relief Pen, який зменшує свербіж та почервоніння від укусів комарів, ос або бджіл. Він генерує теплові імпульси в межах від 30 до 49 градусів Цельсія, які руйнують введену під шкіру слину москітів або отруту інших комах. Достатньо обробити запалене місце 10 секунд.

Живиться ця ручка від двох пальчикових батарей.

Фотонна зброя проти комарів

Натан Мірвольд, колишній технічний директор Microsoft, запропонував науково-фантастичний спосіб боротьби з кровожерливими комахами – так званий фотонний бар’єр. Про свою систему він розповів у доповіді TED 2010 року. Вона фіксує звук крил комара, а потім вбиває негідника лазером малої потужності.

Ці пристрої можуть бути встановлені як огорожа навколо населеного пункту. Вони теоретично вбиватимуть близько 99 відсотків комарів, які намагатимуться перетнути охоронювану зону.

Через 11 років ми ще не бачимо фотонних бар’єрів, хоча ця технологія зацікавила Міністерство торгівлі США.

Застосунок проти малярії

Дослідники з Оксфордського університету наразі розробляють застосунок, який використовує машинне навчання для виявлення акустичної сигнатури різних видів комарів. Ця програма може точно ідентифікувати різновид комарів Anopheles, який поширює малярію, з точністю близько 72 відсотків.

Щоб допомогти розширити прокт, команда зараз збирає більше якісних звукозаписів, які дозволять ідентифікувати всі 3600 різних видів комарів. Звичайно, такий застосунок не бореться з комахами, але в майбутньому дозволить визначити, які з них є носіями хвороби.

Браслети, які імітують шторм

Компанія NopixGlobal розробляє браслет, який зможе відлякувати комарів, імітуючи несприятливі для них погодні умови.

Ідея стартапу полягає у тому, щоб використати еволюційні захисні механізми комах в якості їхньої основної вразливості. Вони не полюбляють літати під час шторму, оскільки це небезпечно для їхнього крихітного тіла, а тому дуже добре відчувають наближення негоди. Браслети NopixGlobal випромінюють електромагнітні сигнали, які збивають комарів з пантелику.

«Це революційно новий спосіб подолання укусів комарів. Проти них використовується генетика комарів; те, до чого вони не можуть пристосуватися і уникнути. Це діє краще, ніж просто відштовхування поганими запахами або дратівливими звуками. Ніхто ще ніколи не використовував цей метод, і технології не існувало, щоб зробити це можливим до недавнього часу», – розповів Йохан Ніклассон, керівник відділу розвитку бізнесу в NopixGlobal, для Digital Trends.

До речі, навіть простий високо встановлений вентилятор зменшить кількість комарів довкола вас на 45-60% саме через те, що комахи будуть вважати, що почалася непогода.

Від кліщів тільки акарициди

Кліщі переносять небезпечні хвороби – бореліоз та енцефаліт. Їхній укус не відчувається через вприскування комахою анестетику. Ба більше, помітити мініатюрного шкідника на одязі досить важко.

В магазинах дуже часто продають комбіновані спреї від комах. На жаль, вони погано діють на кліщів попри інформацію на етикетці.

Найбільш ефективними від кліщів є тільки ті засоби, які містять акарициди – спеціальні інсектициди проти цього виду комах. Коштують вони дорожче за інші, але все це витрати заради здоров’я.

Треба пам’ятати, що в більшості випадків від кліщів вас захистить одяг, який закриває тіло. Його необхідно витрусити після прогулянки лісом чи парком.

Попри ефективність більшості описаних гаджетів та речовин, найкраще створити умови, які не дозволять комахам розмножуватися. Приберіть зі свого двору ємності, які можуть наповнитися водою після дощу. Також очистіть плющ і загниле листя, тому що комарі люблять прохолодні темні місця. А оскільки кліщі люблять високу траву, найкраще тримати газон підстриженим та вільним від листя та іншого сміття.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь