Спецпроєкти

Як Telegram-канал NEXTA Live cтав головним протестним медіа Білоруси?


23 травня в аеропорту Мінська затримали колишнього шеф-редактора білоруського Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Пасажирський літак компанії Ryanair здійснював рейс Афіни – Вільнюс і після повідомлення про мінування на борту сів у білоруській столиці.

Телеграм-канал «Пул Первого», близький до пресслужби президента Білоруси, повідомив, що рішення про посадку лайнера ухвалив особисто Олександр Лукашенко.

Роман Протасевич тривалий час працював журналістом у білоруських медіа, зокрема на радіостанції «Європейське радіо для Білоруси». На початку 2020 року журналіст попросив політичного притулку в Польщі.

Разом із Протасевичем затримали його дівчину – 23-річну громадянку РФ Софію Сапєгу.

Слідчий комітет Білоруси звинувачує журналіста та його колегу Степана Путила в організації масових заворушень у Мінську та у «‎збуренні соціальної ворожнечі» до представників правоохоронних органів. За цими звинуваченнями, журналістам загрожує від 15 до 25 років позбавлення волі.

Розповідаємо, як канал NEXTA став рупором білоруських протестів.

9 серпня 2020 року, у день виборів президента Білоруси, у країні почалися перебої з інтернетом, новинні сайти не оновлювалися, а соцмережі були заблоковані. Погано працював і Telegram, але Telegram-канал NEXTA продовжував публікувати повідомлення.

Протягом одного тижня протестів у серпні минулого року авдиторія каналу зросла з 300 тисяч до 2 мільйонів читачів.

NEXTA з’явилася у 2015 році як YouTube-канал, створений 17-річним білорусом Степаном Путилом.

З білоруської NEXTA означає «хтось». В інтерв’ю правозахисному сайту Charter97 Степан розповідав, що створив YouTube-канал, щоб «акумулювати на ньому весь треш, який відбувається в лукашенківській Білорусі».

У 2019 році на каналі вийшов документальний фільм «Лукашенко. Кримінальні матеріали», який переглянули приблизно 3 мільйони людей.

Telegram-канал NEXTA Live Степан створив восени 2018-го, і в перший день з YouTube на нього підписалися майже 2000 людей.

Після вимкнення опозиційних каналів, проблеми з інтернетом і блокування соцмереж популярність Telegram-каналу стрімко зросла. Щодня на каналі NEXTA Live виходили фото й відео протестів, інформація про збори та мітинги, правила поведінки та заходи безпеки під час протестів.

У 2019 році канал почав розміщувати рекламу. Першим повідомленням стала реклама букмекерської контори. Засновники медіа скаржилися на складність із замовними публікаціями, оскільки рекламодавці з настороженістю ставляться до політичних каналів. На сайті NEXTA TV також є можливість зробити пожертвування через PayPal.

Нині на Telegram-каналі NEXTA Live 1 мільйон 226 тисяч підписників.

Як на затримання Протасевича відреагував світ?

МЗС Австрії заявило, що потрібно провести міжнародне розслідування через позапланову посадку літака в Мінську.

Німеччина зазначила, що ЄС змушений буде «вжити заходів проти Лукашенка та його режиму». Міжнародна асоціація цивільної авіації вказала, що посадка літака може суперечити Чиказькій конвенції.

Зазначимо, що Олександр Лукашенко підписав законопроєкти про масові заходи: згідно з нововведеннями, журналістам заборонено висвітлювати події, пов’язані з несанкціонованими владою мітингами, забороняється також розміщення посилань у матеріалах, що містять інформацію, поширення якої заборонено.

Закон також не дозволяє іноземцям та особам без громадянства створювати ЗМІ. Зміни набувають чинности через місяць після їх офіційної публікації.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь