Спецпроєкти

Як Airbnb приховує злочини за допомогою таємних агентів – розслідування


Airbnb – це сервіс із короткострокової оренди житла в усьому світі. Представники сервісу розуміють, що не здатен гарантувати безпеку кожному користувачу й контролювати всіх орендодавців.

Саме тому на компанію працює спеціальна команда. Вони виїжджають на місце злочину та замітають сліди, щоб громадськість ні про що не дізналася й щоб Airbnb не мав репутаційних втрат.

Цей текст – стислий переклад журналістського розслідування Bloomberg. Повну версію читайте за посиланням.

Люди в чорному – спеціальні агенти Airbnb

Журналістам вдалося поспілкуватися з колишніми й чинними агентими довіри та безпеки. У деяких із них цікаві резюме – робота в правоохоронних органах і в силових підрозділах, зокрема й в армії.

Ця команда складається з близько 100 агентів у Дубліні, Монреалі, Сінгапурі та в інших містах.

Їхнє головне завдання – зробити все, щоб інформація про інцидент не потрапила до ЗМІ. Найдієвіший метод – купити мовчання жертви насильства. Агенти витрачають стільки грошей, скільки вважають за потрібне.

Колишній агент, який був в Airbnb п’ять років, описує такий підхід як стрілянину «грошовою гарматою». Команда переселяє гостей до номерів готелів у 10 разів дорожчих, ніж попереднє бронювання, оплачує навколосвітні відпустки та навіть ветеринарні чеки.

Колишні агенти згадують випадки, коли їм доводилось консультувати гостей, які ховалися в шафах або тікали після нападу господарів.

Іноді зловмисниками були гості. Одного виявили в ліжку голим із 7-річною дочкою господаря квартири.

Агентам доводилося наймати бригади з рідиною для очищення крові з килимів, латати діри від куль та мати справу з останками людських тіл.

Airbnb небезпечний?

Airbnb заявляє, що менше ніж 0,1% випадків оренди призводить до проблем із безпекою. Проте через цей сервіс здійснюють понад 200 мільйонів бронювань на рік, тож 0,1% перетворюється на велику цифру.

Документи, які отримали журналісти Bloomberg, показують: за останні роки Airbnb витрачав близько 50 мільйонів доларів щорічно на компенсації господарям та гостям.

Компанія каже, що більшість її виплат пов’язані з пошкодженням майна. Усі ці випадки покривала програма страхування.

Поліцейські документи це підтверджують. Наприклад, у 2019 році в Маямі-Біч поліціянти обробили 1071 викликів до місць короткострокової оренди. 40 із них стосувалися насилля.

Читайте ліцензійні угоди

Кожен користувач підписує ліцензійну угоду з Airbnb. У ній написано, що ви відмовляєтеся від юридичних вимог до компанії, якщо з вами щось станеться.

Усі претензії мають бути конфіденційно передані працівникам компанії.

За оцінками колишніх агентів безпеки, компанія щороку обробляє тисячі заяв про сексуальне насильство, багато з яких стосуються зґвалтування.

Проте лише одна справа, пов’язана із сексуальним насильством, була порушена проти Airbnb у судах США.

Зґвалтування на Манхеттені

У 2015 році декілька друзів прилетіли з Австралії до Нью-Йорка, щоб відсвяткувати Новий рік.

Квартиру зняли на Airbnb. Це був перший поверх за кілька кварталів на південь від Таймс-сквер.

Компанія пила в барі. 39-річна дівчина вирішила піднятися в номер. Вона відкрила двері й пішла в бік ванної кімнати, не помітивши в квартирі чоловіка з ножем. Він зґвалтував жінку, обікрав її та втік. Згодом поліція його затримала.

Агенти Airbnb переселили жінку в готель, заплатили за переліт її матері з Австралії, привезли їх обох додому та запропонували відшкодувати будь-які витрати на охорону здоров’я.

Увесь наступний місяць агенти слідкували за тим, щоб у матеріалах справи не було жодної згадки про їхню компанію. І цих згадок не було.

Жінка отримала чек на 7 мільйонів доларів, що є однією з найбільших виплат, яку коли-небудь надавала компанія. За це вона підписала угоду про нерозголошення.

Ця історія залишалася невідомою й донині. Її розкопали розслідувачі Bloomberg.

Люди помирають, Airbnb платить

У 2018 році в Коста-Ріці охоронець вбив 36-річну жінку, яка прилетіла до країни святкувати свій день народження. Її тіло знайшли загорнутим у пластик приблизно за тисячу футів від орендованого житла.

Нападника засудили за своє вбивство. У судовому позові стверджувалося, що Airbnb попередньо не перевірив охоронця, який працював у країні нелегально. Компанія врегулювала справу за нерозкриту суму.

У тому ж 2019 році шість бразильських туристів, двоє з яких діти, померли від отруєння чадним газом в орендованій квартирі в Сантьяго (Чилі).

Родич зателефонував у компанію ще до їхньої смерті, але відповідь не дістав, оскільки в кол-центрі ніхто не розмовляв португальською.

Одним із найбільш смертоносних випадків стала перестрілка на Геловін.

Будинок з чотирма спальнями в Оринда, штат Каліфорнія. Його забронював гість, на якого вже була скарга в Airbnb – він залишив кулю під час минулої оренди. Також він влаштував вечірку приблизно на 100 людей. У розпал святкування відкрив по натовпу вогонь, убивши п’ятьох відвідувачів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь