Спецпроєкти

А домашній роутер треба налаштовувати?


Так, треба приділити 10 хвилин своєї уваги налаштуванню. Адже наші домашні роутери – це двері як в інтернет, так і в пристрої, підключені до мережі (телефони, комп’ютер, планшет, телевізор тощо). Незахищений роутер несе в собі різні загрози: від банальних «халявщиків», які будуть «сидіти» у вашому інтернеті, до зловмисників, які можуть серйозно нашкодити приватності.

Розгляньмо декілька базових налаштувань, які дозволять знизити ризик атаки на вас через домашній Wi-Fi та які підходять майже до всіх моделей роутерів.

Пароль на Wi-Fi

Як правило (і це погане правило), на роутерах за замовчуванням встановлені одні й ті ж назви мережі та паролі. І їх, якщо дізнатися модель пристрою (що теж не передбачає особливих труднощів), можна легко знайти й дістати доступ до вашої мережі. Тому потрібно обов’язково поміняти назву мережі та пароль на Wi-Fi. А сам пароль не повинен бути поширеним, як-от 11111111 або 12345678. Задайте складнішу комбінацію. І відразу ж запишіть та приклейте стікер на холодильник, наприклад.

Метод шифрування

Wi-Fi – досить стара технологія, яку проєктували без особливої уваги до безпеки. Першим способом захисту став WEP. Цей метод шифрування вже досить старий і має кілька відомих вразливостей, але його продовжують використовувати в роутерах. Обов’язково потрібно зайти в налаштування Wi-Fi на роутері та перевірити, який тип встановлений у вас. Якщо стоїть WEP, то обов’язково змінити на WPA2 або WPA3 (найновіший метод шифрування). Якщо у вашому роутері тільки WEP – пора його передати в музей.

Оновлення програмно-апаратних засобів

На вашому Wi-Fi пристрої повинна бути встановлена найактуальніша прошивка. Абсолютно всі виробники покращують, усувають вразливості програмного забезпечення, а ваше завдання – стежити за цим: з певною періодичністю перевіряти на сайті виробника або в панелі управління роутером, чи є свіжа версія ПЗ. За її наявності – установити (перед цим, про всяк випадок, зробіть резервну копію налаштувань). Ще краще – автоматичне оновлення прошивки. Якщо у вашому роутері це передбачено, активуйте цей пункт.

Пароль адміністратора роутера

Так само як і пароль на Wi-Fi, виробники ставлять стандартний пароль і на панель управління роутером. Його легко можна знайти в інтернеті. Це ризик, що хтось зможе перехоплювати ваші дії або ж контролювати інші пристрої, підключені до домашньої мережі. Установіть надійний пароль (як мінімум, він не повинен бути простим, наприклад, 12345678, і точно має відрізнятися від пароля Wi-Fi) для входу в панель управління роутером.

Розташування роутера

Установіть роутер у такому місці у квартирі / будинку, щоб він забезпечував покриття, але не на балконі чи в коридорі, де частина його сигналу йтиме назовні та приваблюватиме потенційних зловмисників. Окрім цього, часто домашні роутери мають кнопки (Reset, WPS) і порти (LAN, USB), які можуть дати зловмисникам можливість обійти захист. Наприклад, кнопка WPS, яка дозволяє будь-якому пристрою підключатися до роутера без введення пароля. Це, звичайно, зручно, але небезпечно, тому функцію WPS узагалі краще відключити й розмістити роутер у важкодоступному місці, щоб обмежити легкий доступ до кнопок і портів.

Ми перерахували не всі, але базові налаштування, які дозволять значно підвищити рівень захищеності майже будь-якого роутера і, як наслідок, ваших пристроїв, підключених до нього. Якщо вам складно дістатися до необхідного налаштування, то шукайте в інтернеті інструкцію, наприклад, «пароль на wi-fi + модель вашого роутера».

Вам також може бути цікавою добірка бюджетних смартфонів, які є актуальними влітку 2021 року.

Думаємо, що й це наше відео вам може сподобатись:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь